Sağlık

Gece yeme sendromu sağlık sorunlarına neden oluyor

Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar uyumadan en az 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakmak gerektiğini belirtiyor. Gece uyumadan bir şeyler yemek istemek ve buna karşı koyamamak gece yeme sendromu olarak adlandırılır ve önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle yaygın uyku bozuklukları ile gelişir.

kendine güvensiz

Uyku bozukluğu, uykusuzluk, gerginlik, depresyon, anksiyete, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve düşük benlik saygısı bu sendromu tetikler. Bloom Psikoloji’den Diyetisyen Ece Geçili, “Gece yeme sendromunun kesin nedeni bilinmiyor. Araştırmalar, gece yeme bozukluğunun tek bir nedeni olmadığını, birçok değiştirilebilir nedeni olduğunu göstermektedir. Bu nedenleri fizyolojik, biyolojik ve çevresel olarak sıralayabiliriz.

“Kontrolsüz kiloya neden oluyor”

Gece yeme sendromunun kontrolsüz kilo alımına ve obeziteye yol açabileceğini belirten Geçili, “Gece yeme sendromu tedavi edilmezse çok önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çalışmalar, gece yeme sendromu olan bireylerin diyabet, obezite, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar için risk altında olduğunu göstermektedir.

Gece yeme sendromunuz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

– Sabahları iştah kaybı

-Akşam yemeğinden sonra günlük yiyecek alımınızın en az yüzde 25’i veya daha fazlası

-Akşam yemeğinin ortasında çok yemek yeme ve uyuma dürtüsü

Haftada dört veya beş gece uykusuzluk veya uykudan uyanma

Uyumak veya tekrar uyumak için yemek yemenin gerekli olduğuna dair bir inanç

Gece yeme sendromu nasıl önlenir?

Gece yeme sendromunda ilk amacın yeterli ve istikrarlı bir beslenme modeli olduğu belirtilirken, ana öğünleri atlamamanın ve düzenli beslenmenin çok değerli olduğuna dikkat çekiliyor. Bireye özel hazırlanan beslenme programının yanı sıra manevi ve farmakolojik bir tedavi tekniği de değerlidir.

– Gün içinde yeterli ve sürekli beslenmeli,

-Ana öğünler tüketilmeli, öğünler atlanmamalı

-Kişiyi bu duruma iten durumlar ve stres faktörleri belirlenmelidir.

– Akşam öğünlerinde gereğinden fazla karbonhidrat tüketmeyin

-Uykudan 2-3 saat önce sıvı alımı azaltılmalıdır.

Gün içinde yeterli protein alımına dikkat edin.

-Öğün aralarında lifli besinler tüketilmelidir.

– Son öğün yatmadan en az 2-3 saat önce tüketilmelidir.

“Gece yeme sendromunun kesin nedeni bilinmiyor. Çalışmalar, gece yeme bozukluğunun tek bir nedeni olmadığını göstermiştir.
ancak birçok değiştirilebilir neden olduğunu gösterir. Bu sebepleri fizyolojik, biyolojik ve çevresel olarak sıralayabiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu