Sağlık

Spor eğitimi özel gereksinimli çocukları hayata hazırlıyor

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Spor Eğitmeni Mustafa Kurt, özel gereksinimli çocuklara yönelik spor eğitimi konusunu değerlendirdi.

Erken çocukluk döneminde başlayan spor eğitiminin önemi

Spor Eğitmeni Mustafa Kurt, özel gereksinimli çocukların bireysel ve gelişimsel özellikleri açısından akranlarından çeşitli nedenlerle belirli düzeylerde farklılık gösterdiğini belirterek, “Erken çocukluk döneminde başlayan spor eğitimi çocuğun zihinsel gelişiminde önemli rol oynar, duygusal, fiziksel ve sosyal gelişim. “Beden farkındalığı yaratarak kuvvetlerinizi doğru kullanmanızı, denge gelişiminizi güçlendirmenizi, büyük ve küçük kas gruplarını eş zamanlı çalıştırmanızı sağlar.” dedi.

Ayrıca çocuğun akran bağlantısını güçlendirir

Spor Eğitmeni Mustafa Kurt, sadece fiziksel özelliklerin geliştirilmesiyle sınırlı olmayan spor eğitiminin çocuğun akranlarıyla bağ kurmasını, özgüvenini ve problem çözme becerilerinin güçlenmesini de sağladığını belirterek, “Gününü sporla geçiren bir birey, Yoğun antrenman, yorucu bir günün ardından rahatlayabilir, stresi azaltabilir ve kalan enerjiyi kullanabilir.” “Sporu olumlu kullanabilmek için sahip çıkması gerekiyor.” dedi.

Özel gereksinimli çocuklar aldıkları spor eğitimleriyle ne gibi beceriler kazanıyorlar?

Spor Eğitmeni Mustafa Kurt da özel gereksinimli çocukların aldıkları spor eğitimleriyle hayatları boyunca kullanacakları hareket becerileri, etkili ve sağlıklı öz yönetim becerileri ve düşünme becerilerini geliştirerek bir sonraki eğitim seviyesine hazırlandıklarını anlattı.

Çocuk ve Ergen Gelişim ve Otizm Merkezi’nde (ÇEGOMER) verilen spor eğitimleri hakkında da bilgi veren Spor Eğitmeni Mustafa Kurt, “Özel gereksinimi olan bireyler eğitmen eşliğinde gözlemleniyor ve hangi komutların verildiği konusunda ön değerlendirme yapılıyor. gerçekleştirebiliyorlar ve hangi komutlara farklı tepki veriyorlar.” söz konusu.

Özel gereksinimi olan çocukların spor öncesi değerlendirmesinde neler yer alıyor?

Spor Eğitmeni Mustafa Kurt, özel gereksinimli çocuklara yönelik; Hareket eden bir nesneyi tutma, yerden bağımsız kalkma, sandalyede bağımsız oturma, eğilerek bir nesneyi alma, topu fırlatma ve yakalama, daire şeklinde bekleme, trambolinde atlama, emekleme, baş üstünde top atma ve yakalama , denge tahtası üzerinde yürümek, çift ayakla zıplamak, kaleye doğru dururken futbol topuna vurmak. gönderme, yaşam kinetiği egzersizleri yapma, ileri takla atma, tek kol çemberleme, topu iki eliyle duvara fırlatıp yakalama, basketbol topunu sektirme, havadan atılan topa tepki verme ve ayağıyla tekme atma, ileri takla atma, iki elle tenis topunu duvara fırlatıp yakalama, ip atlama, masa. Programın tenis raketi üzerinde topun sektirilmesi gibi egzersizler yapılarak temel spor beceri düzeyine göre hazırlandığını anlattı.

Bireysel sporlarda başarılı olan çocuklar neler yapar?

Belirlenen hedefler sonucunda el ve göz uyumunun geliştirilmesi, motor hareketlerin geliştirilmesi, çeşitli talimatların yerine getirilmesi, taklit becerilerinin kazanılması gibi hedeflere ulaşılması beklendiğini belirten Spor Eğitmeni Mustafa Kurt, kişisel sporlarda başarılı olan çocukların bisiklet, paten, yüzme ve masa tenisi gibi branşlar. Hem hobi edinme hem de spor yapma konularında becerilerinin gelişimini artırdıklarını söyledi.

Spor eğitimi, düşünce konsantrasyonu gibi temel becerileri geliştirir

Spor Eğitmeni Mustafa Kurt da voleybol, futbol, ​​basketbol gibi grup sporlarıyla ilgilenen özel gereksinimli çocukların birçok sosyal sorunu geride bıraktığını vurgulayarak, “Özel bireylerin problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için spor eğitiminden faydalanılabilir, yeni yollar ve yaratıcı çözümler ararlar. “Spor eğitimi, düşünceleri yoğunlaştırma gibi temel becerilerin geliştirilmesinde kullanılarak bireylerin hayata hazırlanmasında önemli rol oynuyor.” Sözlerini şu şekilde tamamladı:

haberbozkir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu