Sağlık

Kıl kurdu nasıl dökülür? Yetişkinlerde kıl kurdu belirtileri ve tedavisi…

Kalabalık şehirlerde sık görülen ve yaygın olan kıl kurdu, çoğunlukla okul çağındaki çocuklarda kendini gösteriyor. Belirtilerine rağmen ilk başta anlaşılamayan ve ciddiye alınmayan bu rahatsızlık, ileri seviyeye ulaştığında yaşam standartlarını önemli ölçüde düşürüyor. En önemli nedenler arasında hijyen eksikliğinden kaynaklanan kıl kurdunun önüne geçmek için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz!

KİL KURT NEDİR?

Kıl kurdu, küçük parazit solucanların neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonudur. Her yıl milyonlarca insanı, özellikle de okul çağındaki çocukları etkileyen yaygın bir enfeksiyondur. Yetişkin solucanlar yaklaşık 5 ila 10 milimetre uzunluğunda, beyaz veya krem ​​​​rengindedir. Küçük iplikçiklere benzeyen bu solucanlar altı haftaya kadar yaşayabilirler. Yumurtaları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kıl kurdu kaşıntı ve rahatsızlık dışında kişiye zarar vermez ve kısa sürede fark edilirse tedavisi de kısa sürer.

KİL Solucanları NEDEN OLUŞUR?

Bağırsak kurdu yumurtaları pişmemiş gıdalar veya hijyenik olmayan ortamlarda tüketilen gıdalar ile ağızdan alınır. Bağırsak kurtları vücuda girdikten sonra bağırsaklarda yetişkin hale gelirler ve bağırsak ortamında yıllarca yaşayabilirler.

Bağırsak parazit enfeksiyonu ağız yoluyla veya dışkı yoluyla yayılır. Bu, kontamine su, yiyecek veya tuvalet kolları gibi yüzeylerden kaynaklanan enfeksiyonu içerir. Bu parazitler ayrıca bebek bezi değiştirmek veya diğer anal veya dışkı teması gibi kişiden kişiye temas yoluyla da bulaşabilir.

Bağırsak parazitleri aşırı kalabalık gelişmekte olan ülkelerde çok yaygındır. Bu ülkelerde yeterli sağlık denetimlerinin yapılmaması da bunun temel nedenlerinden biridir.

ANA SURÇLARIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anüs veya vajinal bölgede kaşıntı:Geceleri sizi uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı:Bu belirtiler nispeten nadir olmakla birlikte, bağırsakta çok sayıda kurtçuk bulunması durumunda ilerlemiş rahatsızlıklarda da karşılaşılabilmektedir.

En sık görülen semptomlar anüs çevresinde kaşıntı ve uyku sırasında huzursuzluktur. Solucanlar geceleri yumurtalarını bırakmak için anüse doğru ilerlediklerinden kaşıntı genellikle geceleri daha da kötüleşir. Ayrıca vajinaya ulaşıp vajinal akıntıya neden olabilir. Kaşıma nedeniyle ciltte açık yara oluşursa bakteriyel cilt enfeksiyonu da gelişebilir. Kıl kurdu enfeksiyonu herhangi bir belirti ya da şikayete yol açmadan bilinmeyen bir biçimde de ilerleyebilir.

KİL Solucan ZARARLARI

Tipik kıl kurdu enfeksiyonları önemli sorunlara neden olmasa da, nadir durumlarda ciddi istilalar kadın üreme organlarında enfeksiyonlara neden olabilir. Parazit anal bölgeden vajinaya ve daha sonra rahim, fallop tüpleri ve pelvik organların çevresine gidebilir. Bu durum vajinanın iltihaplanması (vajinit) ve rahim iç zarının iltihaplanması (endometrit) gibi sorunlara neden olabilir. Nadir de olsa kıl kurdu enfeksiyonunun diğer komplikasyonları şunları içerebilir:

İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları, ileri düzeyde kıl kurdu istilası olan kadınlarda daha sık görülür. Solucan ayrıca mesaneye giderek sistite neden olabilir.

Kilo kaybı:Enfeksiyon şiddetliyse parazit vücut için gerekli besinleri emerek kilo kaybına neden olabilir.

Karın boşluğunda ve üreme organlarında enfeksiyon:Solucan kadınlarda anal bölgeden vajinaya, rahme, fallop tüplerine ve karın boşluğundaki bu organların çevresine ulaşarak vajinit, endometrit gibi enfeksiyonlara neden olabilir.

Apandisit:Apendikse göç eden ve apandisite neden olan kıl kurdu olayları vardır.

Cilt enfeksiyonu.Şiddetli kaşıntı ciltte ciddi çiziklere ve yaralara neden olarak enfeksiyon riskini artırabilir.

SİYAH KURT NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Teşhis konulan bağırsak paraziti enfeksiyonları, uzman doktorun uygun göreceği tıbbi ilaçlarla tedavi edilir. Bağırsak paraziti tedavisi kişinin şikayetlerine göre düzenlenir. Belirtiler hafifse ve kişi sağlıklıysa protozoal enfeksiyonlar doğal olarak iyileşebilir. Semptomlar şiddetli veya kalıcı olduğunda ilaçlar enfeksiyonun çözülmesine yardımcı olabilir. Helmint enfeksiyonlarında solucan önleyici ilaçlar enfeksiyona müdahale edebilir. Ayrıca tüm bağırsak enfeksiyonlarında bol sıvı içerek su kaybını önlemek de oldukça değerlidir.

SİYAH solucanlardan NASIL KAÇINILIR?

  • Pişmemiş et ve et ürünleri tüketilmemelidir.

  • Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler uygun şekilde yıkanmalıdır.

  • Güvenli su ve yiyecek tüketilmelidir.

  • El hijyenine dikkat edilmelidir.

  • Günlük iç çamaşırı, pijama, havlu, el bezi ve nevresimler değiştirilmeli, sıcak su ile yıkanmalı ve yüksek sıcaklıkta kurutulmalıdır.

  • Parmak veya başparmak emme ve tırnak yeme alışkanlığından kaçınılmalıdır.

  • Tırnaklar kısa ve temiz tutulmalıdır.

  • Anal bölgeyi kaşımaktan kaçının.

harmancikajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu