Sağlık

Deprem Travması Yaşayanlara Nasıl Tedavi Edilir?

Depremin etkisi ruh halimizi derinden etkiledi. Depremi yaşayanlar kadar olayları izleyenler de tedirginlik ve telaş içindeyken nelere dikkat edilmelidir?

Kendimizin ve sevdiklerimizin hayatını tehdit eden her türlü travmatik durum ruh sağlığımızı derinden etkiler. Deprem gibi büyük afetlerde bu etkiler daha da derin olabilir.

  • Doğrudan travmaya maruz kalmış ve hayatta kalmayı başarmış bireylerde,
  • Başkalarının başına gelenleri doğrudan görenler,
  • Ailesinin, yakın arkadaşının veya arkadaşının başına travmatik olaylar geldiğini duyanlar,
  • Acil servis grupları gibi travmatik olaylara tekrar tekrar maruz kalanlarda ruhsal sorunlar gelişebilir.

Oya Bozkurt, beyin sarsıntısı afeti sonrası yaşanan duygu durumlarını değerlendirdi. Beyin sarsıntısı geçiren bireylerin nasıl tedavi edileceğine dair önerilerde bulundu.

Depremi birinci derece yaşamış bireyler için gereksiz olumlu telkin ve onları yas tutmaya zorlayan ifadelerin kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Deprem ve sonrasının yansımaları, olayın ciddiyeti, mağdurların kişilik yapıları, sosyal maliyetleri ve geçmiş deneyimlere göre farklılık göstermektedir. Benliğimiz, travma ile nasıl başa çıkabileceğine uyum sağlamak için stratejiler geliştirerek sağlığını koruyabilir. Ancak öz gücün yetersiz olduğu durumlarda zihinsel işlev bozukluklarının gelişimi söz konusu olur.

Travma sonrası;

  • stres bozukluğu,
  • anksiyete bozuklukları,
  • depresyon, uyum bozuklukları,
  • alkol ve madde kullanım bozuklukları,
  • keder tepkisi
  • Birçok psikiyatrik bozukluk ortaya çıkabilir. Ayrıca var olan psikiyatrik hastalıkların kötüleşmesi de söz konusu olabilir.

Kanda HbA1c nedir? Neden Değerli?

Travma sonrası gerilim bozukluğu tablosunda travmaya neden olan asıl olayın sürekli olarak zihinde ve rüyalarda canlanması, travmayı çağrıştıran uyaranlardan kaçınma, duygusal küntleşme, hayata dair umutsuzluk, uyuyamama, öfke ve huzursuzluk yer almaktadır. gözlemlendi. Tanı için bu bulguların bir aydan fazla sürmesi ve sosyal yaşamda, iş yaşamında ve diğer mesleklerde belirgin bozulmaya yol açması kriterine bakılır.

Deprem travması yaşayan kişinin yaşı, bu deneyime verilecek tepkiyi etkileyen faktörlerden biridir. Çocuklarda travmaya ilişkin düşünceler yetişkinlerden farklıdır. Bunların ortasında uyku sorunları, kabus görme, ağlayarak uyanma, huzursuzluk, öfke nöbetleri, oyun isteğinde azalma, çocuksu davranışlar, dikkat bozukluğu, altını ıslatma gibi ruhsal belirtiler görülebilir.

Deprem Travmasına Nasıl Yaklaşılmalıdır?

  1. Kişinin duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmesi sağlanmalıdır.
  2. Akrabalardan takviye alınmalıdır.
  3. Kişi travma hakkında konuşmak istemiyorsa zorlanmamalıdır.
  4. Travma sonrası dikkat ve odaklanma sorunları olduğu için erken dönemde araba kullanmak gibi dikkat gerektiren aktivitelerden kaçınmalıdır.
  5. Çay, kahve gibi gerginliği tetikleyen besinler aşırı tüketilmemelidir.
  6. Psikolojik sorunlar kişide, kişilerarası ve aile ilişkilerinde, iş ve sosyal yaşamında bozulmaya neden oluyorsa profesyonel psikiyatrik destek düşünülmelidir.

Kesinlikle deprem felaketini yaşamış ve yakınlarını kaybetmiş kişilere karşıdır. kullanmıyorGerekli cümleler:

  1. Güçlü ol
  2. hayatta kaldığın için şanslısın
  3. şükretmek
  4. Sakin ol
  5. keşke bunu yapsaydın
  6. bu senin kaderin
  7. En azından hayattasın, o yüzden düşün

(BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu