Sağlık

Yaz Hastalığı Çocukları Daha Çok Etkiliyor

Yaz sezonunu sabırsızlıkla bekleyenlerin arasında tabii ki ilk sırayı çocuklar alıyor. Çocuklar yaz tatilinde pek çok aktivite ile meşgul olurken; Parkta, bahçede, denizde ve havuzda çok vakit geçirirler. Hastalıklara açık oldukları için bu dönemde daha fazla dikkat ve takip edilmeleri gerekir. Yaz mevsiminde çeşitli risk faktörlerinin farkında olarak önleyici tedbirler almak, çocukların tatilin keyfini doyasıya çıkarmasını sağlayabilir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Seda Günhar, yaz aylarında çocuklarda sık görülen hastalıklar hakkında bilgi verdi.

El-ayak-ağız hastalığı klorlamaya dirençlidir

Enterovirüslerin neden olduğu enfeksiyonlar yaz aylarında daha yüksektir. el-ayak-ağız hastalığı, bir enterovirüs enfeksiyonu; Hasta kişinin hapşırması ve öksürmesi, salgıları, lezyonların olduğu deri ile yakın teması ve enfekte havuz suyunun yutulması ile bulaşabilir. Bu hastalıkta çocukların ağızlarında, ellerinde ve ayaklarında kabarcıklar olabileceği gibi sadece ağızlarında herpangina denilen lezyonlar da olabilir. Bu virüs klora karşı dirençlidir. Havuzda klorlanmaya rağmen havuz suyunun yutulması bu hastalık için risk oluşturmaktadır. Hastalığı iyileştirecek bir tedavi veya aşı yoktur. Boğaz ağrısı için kaşıntı önleyici losyonlar ve spreyler kullanılabilir. Ayrıca boğaz ağrısı için ateş düşürücü ve ağrı kesiciler uzman doktor tarafından önerilebilir.

Sıcaklık ve nem idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır

İdrar yolu enfeksiyonları özellikle kız çocuklarında en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Sıcaklık ve nem ne kadar yüksek olursa, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) riski de o kadar yüksek olur. Özellikle ıslak mayo ve ıslak bikini ile güneşlenmek idrar yolu enfeksiyonu nedenleri arasındadır. İdrar yolu enfeksiyonu; İdrar yaparken yanma ve ağrı, sık idrara çıkma isteği, idrara çıkmayı bitirememe hissi, idrarda kanama, bulanık idrar, ağır veya kötü kokulu idrar, kasık ve/veya sırt ağrısı ve ateşe neden olabilir. Bu belirtilerden biri bile idrar yolu enfeksiyonuna işaret edebilir.

Çocuklar kulak enfeksiyonlarına yetişkinlerden çok daha duyarlıdır.

6 çocuktan 5’i üç yaşına gelmeden önce en az bir kulak enfeksiyonu geçiriyor. Yaz mevsiminde yapılan birçok aktivite işitme sağlığına zarar verebilir. Tuzlu veya tatlı suda yüzmek ve dalmak, uçakla seyahat etmek, yüksek ses ve müziğe maruz kalmak veya havai fişek izlemek bunlardan sadece birkaçı. Yılın bu mevsimi kulaklar için en riskli dönem olabilir. Bu nedenle bu cinste özellikle sağlık sorunlarına daha yatkın olan ailenin en genç üyelerinde kulak enfeksiyonlarını önlemek için ekstra özen gösterilmelidir.

Sıcak hava yiyeceklerin çabuk bozulmasına neden olabilir.

Yaz aylarında enfeksiyon ve hastalıkların bir başka değerli nedeni de gıda zehirlenmeleri veya gıda kaynaklı hastalıklardır. Yemek pişirme ve piknik yapma sayısının arttığı yaz aylarında sıcak, nemli ortamlarda bakteriler çoğaldığından gıda zehirlenmeleri nispeten yaygındır. Gıda zehirlenmesi; Sebze, meyve, eller ve pişirme yüzeylerinin sık sık yıkanması, gıda ve kapların çapraz kontaminasyonuna izin verilmemesi ve gıdaların uygun sıcaklıkta pişirilmesi ile önlenebilir.

Bahçelerde ve parklarda oynayan çocuklar yeterince denetlenmelidir.

Keneler ve sivrisinekler; Kırım-Kongo kanamalı ateşi, Lyme hastalığı, Batı Nil ateşi ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabilir. Bir çocukta kene ısırığı tespit edilirse, keneyi hızlıca çıkarmak gerekir. Kenenin bulunduğu bölgeye sıcak uygulama veya kene yakma işlemi yapılmamalıdır. Burada belirtilmelidir ki kenenin çıkarılması sağlık çalışanı tarafından yapılır, bu nedenle çocuğun vücudunda kene tespit edildiğinde en kısa sürede sağlık merkezine başvurmak gerekir. Kene çıkarılırken ezilmeli, patlatılmamalı ve keneye alkol, kolonya gibi kimyasallar sürülmemelidir. Böcek sokması durumunda ısırılan bölgenin sabun ve su ile temizlenmesi çok değerlidir. Temiz bir bezle denetimli soğuk uygulama ısırma yerinde oluşabilecek kızarıklık ve kaşıntının azalmasına yardımcı olacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kargiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu