Haber

“Konya Selçuklu Hanedanı Türbesi Cenazelerinin Düzenlenmesi Projesi” Paneli Konya Büyükşehir Belediyesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Konya Türk Selçuklu Hanedanı Türbesi’ndeki Cenazelerin Düzenlenmesi” projesi kapsamında panel düzenlendi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, projenin Konya’nın tarihine ve kültürüne ışık tutacağını belirterek, “Konya Hanedanı Türbesi’ndeki kalıntıların düzenlenmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte özgün bir proje üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’nin en değerli tarihi miraslarından biri olan Selçuklu Hanedanı’nın son dinlenme yeri.” Bir çalışma hayata geçirdik. “Bu çalışma sonucunda Sultanlarımızı çok daha iyi tanıyoruz” dedi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ender Alparslan, “Yaklaşık 6 yıldır tarihimize ve atamıza saygı konusunda çok önemli bir bilimsel projeyi destekçi kurumlarımızla birlikte hayata geçirdik.”


Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Konya Selçuklu Hanedanı Türbesi’ndeki Cenazelerin Düzenlenmesi Projesi” kapsamında panel düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen programda konuşan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Fayda, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Daha sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Demirci tarafından projenin adli tıp açısından öneminin anlatıldığı bir konuşma yapıldı.

“KONYA’MIZ GEÇMİŞİYLE UYUMLU ZENGİNLİĞİYLE BU TÜR ÇALIŞMALARI HAK EDİYOR”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Ülkemizde ve dünyada referans olabilir.”

“BİZİM İÇİN BİR GURUR NEDENİ OLDU”

Projeye her türlü bilimsel desteği sağladıklarını belirten Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Yıllarca süren yıkımın sonucu olarak kurtarıldılar, yenilendiler ve ruhlarının rahat uyumasına izin verildi. “Bu bizim için gurur kaynağı oldu” dedi.

“KÜLTÜREL HAFIZAYI İHMAL ETMEMELİYİZ”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Başdanışmanı Ruhi Ersoy, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin programı yakından takip ettiğini vurgulayarak, “Bu konu elbette bizim ecdadımıza olan vefamız ve borcumuzdur. Ama aynı zamanda bunu geleceğe taşımak açısından geleceği yaratan gençliğin güveneceği milli kimliğin inşası sürecinde hafıza mekanlarını ve kültürel hafızayı da ihmal etmemeliyiz. “Bu açıdan konuya bütünsel bakan, her aşamada çalışan herkese sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.”

“KONYA’NIN TARİHİNE VE KÜLTÜRÜNE IŞIK TUTACAK”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, projenin Konya’nın tarihine ve kültürüne ışık tutacağını belirterek, “Proje sonucunda tarihimizde yepyeni bir sayfa açmanın heyecanını sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. 2017 yılında başlayan ve 6 etapta tamamlanan projemiz. “Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte, Türkiye’nin en değerli tarihi miraslarından Selçuklu Hanedanı’nın son dinlenme yeri olan Konya Hanedanı Türbesi’ndeki kalıntıların düzenlenmesi projesiyle eşsiz bir çalışmayı hayata geçirdik.”

Yapılan çalışmanın iki pahalı sonucunun olduğuna işaret eden Önder Altay, “Birincisi padişahlarımızın kemiklerinin ayrılarak olması gerektiği gibi gömülmesidir. İkincisi elde edilen bilgiler tarihe ışık tutacaktır. Günümüz teknolojisini kullanan bedenlerin dizilişleri ile artık her zamankinden daha fazla bilgiye sahibiz. Bu çalışma sonucunda Sultanlarımızı çok daha iyi tanıyoruz. “Öte yandan elde edilen bilgiler bilimsel filtrelerden geçirilerek somut görsellere dönüştürüldü” dedi.

“BU TECRÜBEYİ GELECEĞE TAŞIARAK SULTANLARIMIZA YAKIŞACAK BİR İŞİ TAMAMLAYACAĞIZ”

Konya Sultanlar Türbesi’nde bir arada defnedilen 12 Selçuklu Sultanı’nın silikon heykellerinin, ölümlerinden yaklaşık 8 asır sonra daha iyi tanınması amacıyla yüz ve beden gerçekliklerine uygun olarak yapıldığını hatırlatan Başkan Altay, şöyle devam etti: Dünyada eşi benzeri olmayan bu eseri şehrimize kazandırdık. Padişahlarımızın bu gerçekçi silikon heykellerini nadide eserlerden biri olan Darü’l Mülk Standı Sarayımızda sergilemeye başladık. İnşallah çalışmalarımızın sonucunda kadim tarihimizi yeni nesillerimize en güzel şekilde aktaracağız ve bilgimizi yarınlara taşıyarak padişahlarımıza yakışır bir işi tamamlayacağız. Bu değerli çalışmaya desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, bugün bizi yalnız bırakmayan değerli Bakan Yardımcımız Sayın Ender Alparslan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “Tüm Konya halkı adına değerli bilim insanlarına emeklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.”

“TÜRK-İSLAM MEDENİYETİNİN ANLAŞILMASINA YÖNELİK ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA GÖSTERİYORUZ”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Selçuklu Medeniyeti ve Türk-İslam Medeniyeti’nin anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda çok değerli ve derinlikli bir çalışmayı sürekli olarak gözlemliyoruz. Bu bakımdan projenin başlangıcından bugüne kadar devlet yetkililerimiz, yerel yönetimlerimiz ve akademik çevrelerimiz el birliğiyle bu güzel eseri ortaya çıkardılar. Herkese teşekkürler. Özellikle medeniyet değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması açısından şehrimizde çok değerli bir dayanışma söz konusu. Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, Konya’daki istekli ve akıllı insanlarımıza da teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

“HERKESİN KATKILARIYLA ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ender Alparslan, Anadolu’nun ilk başkenti Konya’da Türk Selçuklu Hanedanlarına ait kalıntıların düzenlenmesi projesi ile bu eserleri değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini belirtti.

Bakan Yardımcısı Alpraslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türk Devleti ve Türk Milletinin çok katılımcılı, çok taraflı birleşimi olarak yaklaşık 6 yıldır tarihimize ve atamıza saygı konusunda çok değerli bir bilimsel projeyi hayata geçirdik. Doğal olarak bu çalışmayı başta Cumhurbaşkanımız ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere tüm devlet takip etti. An be an takip edilerek çok değerli bir bilimsel ve tarihi çalışma yapıldı. Bu vesileyle projeye destek veren, projede bizzat yer alan, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Çok özel bir çalışma yürütüldü. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da belirttiği gibi standını ve müzesini Konya’daki müzede açtık ama önümüzdeki günlerde başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olmak üzere Türkiye’nin çok değerli bölgelerinde stantları açacağız. İnşallah bunu tüm vatandaşlarımıza, tüm milletimize göstereceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından “Konya Selçuklu Hanedan Türbesi Cesetlerin Düzenlenmesi Projesi”nin değerlendirildiği ve sonuçların paylaşıldığı bir panel düzenlendi. Mevlana Müzesi Müdürü Dr. Naci Bakırcı başkanlığında gerçekleşen panelde; SU Selçuklu Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Bilge, Arkeolog Dr. Emel Akpolat, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Heykel Ana Sanat Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutluhan Taş katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

golbasi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu