Ekonomi

Doğal gaz piyasalarında dengelenme eğilimi

Ekonomiler Kovid-19 salgınının etkilerinden toparlanmaya başlarken ilk olarak 2021 yazında etkisini gösteren arz-talep dengesizliği, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı doğal gaz piyasalarında savaş sonrası krize dönüştü. .

Yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle elektrik talebinin ve elektrik üretiminde gaz kullanımının artması ve Rusya’nın yaptırımlara cevaben Avrupa’ya gaz akışını önemli ölçüde azaltması, gazda son iki yıldır kriz ortamı yaratmaktadır. arzın kısıtlandığı pazarlar.

Yaz döneminde konutlarda gaz tüketimi azalsa da, önümüzdeki kışa hazırlık olarak depoların dolması ile fiyatlar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa’nın en derin doğal gaz ticaret noktası olan Hollanda merkezli TTF’de işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatı, ilk zamların başladığı Ağustos 2021’de bir megavat-saat için 18,6 Euro’dan, Ağustos 2022’de 346 Euro’ya yükseldi. Söz konusu fiyat savaşın başlamasından bir gün önce yani 23 Şubat’ta 87 euro seviyesindeydi.

Zirveyi gördükten sonra fiyatlar, özellikle Avrupa’da gaz talebinin azalması ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) rekoru kırması nedeniyle düşüş eğilimi gösterse de, 2016-2020 ortalamasına göre hala yüksek seviyede.

Mayıs vadeli işlem sözleşmelerinde bir megavat-saat gazın fiyatı 40 avrodan işlem görüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, OECD Avrupa ülkelerindeki doğal gaz talebi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 13 azalırken, Rusya’nın AB gaz ve LNG ithalatındaki payı yüzde 10’un altına geriledi.

“Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışı bu yıl 35 bcm daha düşebilir”

Devam eden arz sıkışıklığına rağmen, düşük talep, gaz tanklarındaki yüksek doluluk oranları ve fiyat oynaklığı riskinin azalması nedeniyle piyasalar istikrar kazanma eğilimindedir.

Öte yandan uzmanlar, benzin depolarının dolmaya başlamasının beklendiği Mayıs ve yaz dönemi için “temkinli iyimser” olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

IEA Doğal Gaz Analisti Gergely Molnar, savaş sonrası arz sıkışıklığının ardından doğal gaz piyasalarında önemli bir rahatlama olduğunu ve Asya’daki zayıf rekabet nedeniyle Avrupa’nın yüksek seviyelerde LNG almaya devam ettiğini söyledi.

Düşük talebin piyasa dinamiklerini de rahatlattığını belirten Molnar, şöyle devam etti:

“Yine de arz tarafında hala bir sıkışıklık olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebebi Rusya’nın bu yıl OECD Avrupa ülkelerine gaz akışını önemli ölçüde azaltacağına dair öngörümüz. Rusya’nın OECD Avrupa ülkelerine gaz arzını azaltacağını öngörüyoruz. 35 milyar metreküp daha. 20-25 milyar metreküp artış bekliyoruz. Bu artış Rus gazındaki düşüşü tam olarak karşılamaya yetmeyeceğinden arz tarafında sıkışıklık yaratabilir.”

Geçen yıla göre yüzde 50 daha az gerektirir

Molnar, şu anda AB gaz tanklarının doluluk oranının son 5 yılın ortalamasının üzerinde yüzde 57 olduğunu ve bu sayede AB’nin yüzde 90’a ulaşmak için geçen yıla göre yüzde 50 daha az gaza ihtiyaç duyacağını bildirdi. önümüzdeki kışa kadar yüzde doluluk.

Depoları doldurmak için daha az gaza ihtiyaç duyulacağını, fiyat oynaklığı açısından risklerin de azaldığını kaydeden Molnar, “Doğalgaz fiyatları geçen yıl Aralık ayına göre yüzde 70 düştü ve düşme eğilimi var. Ancak şu anki fiyat seviyeleri 2016-2020 dönemi ortalamasının üzerinde seyrediyor.” Gaz fiyatlarının görece yüksek olduğu bir ortamdayız. Ancak ihtiyatlı bir şekilde iyimser kalmalıyız. Piyasa dinamikleri rahatlarken, bu iyileşen görünüm Avrupa’yı piyasa gerilimlerini azaltmak için gerekli önlemleri almaktan alıkoymamalı” dedi.

“Arz tarafındaki tıkanıklık yönetilebilir”

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) Avrupa Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, Nisan ayında hava sıcaklığının düşük olması nedeniyle gaz talebinin beklenenden yüksek olduğunu ancak depolardaki yüksek doluluk oranının devam ettiğini söyledi.

Avrupa’da hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte önümüzdeki aydan itibaren depoların dolmaya başlamasını beklediklerini belirten Jaller-Makarewicz, “Arz tarafında sıkışıklığın devam ettiğini söyleyebiliriz ancak durum idare edilebilir. “

Avrupa’nın LNG arzının yüksek olmaya devam ettiğini belirten Jaller-Makarewicz, elektrik krizinin son iki yılında LNG’nin küresel bir metaya dönüştüğünü söyledi.

LNG’nin küresel bir emtia haline geldiğini, fiyatlarının dünyadaki gelişmelerden etkilendiğini kaydeden Jaller-Makarewicz, “Çin’in LNG talebindeki artışa ilişkin belirsizlikler ve bazı Asya ülkelerinin LNG ithalat sorunları Avrupa’nın LNG alımlarını daha güvenli hale getiriyor. Dolayısıyla LNG Fiyatlar, “Hava koşullarından diğer ülkelerden yapılan ithalata kadar birçok faktöre de bağlı. Fiyatlar bu yaz görece yüksek olabilir ama olağanüstü bir durum olmadıkça 2022 Ağustos’undaki rekor seviyelerin görüleceğini düşünmüyorum” dedi.

Öte yandan Avrupa’nın LNG ithalatında Rusya’nın payının yüzde 13 ile yüksek seviyede olduğu bilgisini paylaşan Jaller-Makarewicz, “Avrupa’da hükümetler Rusya’nın LNG alımını durdurmak istese de bu ithalatı özel şirketler yapıyor. ve belirli sözleşmeleri var.” .

IEEFA bilgilerine göre Fransa, geçen yıl Avrupa’nın en büyük Rus LNG ithalatçısı olurken, onu İspanya, İngiltere, Hollanda, Türkiye, İtalya ve Belçika izledi. Belçika, Rusya’dan yaptığı LNG ithalatını 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 136 artıran ülke oldu.

Geçen yıl Fransa Rusya’dan aldığı LNG’yi yüzde 96, Hollanda yüzde 94, Litvanya yüzde 88 ve Birleşik Krallık yüzde 71 artırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu