Haber

SIPRI: Türkiye 2022’de savunmaya 10,6 milyar dolar harcadı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2022 yılı küresel askeri harcama raporunu yayınladı.

DW Türkçe’den Cengiz Özbek’in raporuna göre 2022’de küresel askeri harcamalar bir önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 2 trilyon 240 milyar dolara ulaştı. Bu miktar, ülkelerin toplam gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2,2’sini oluşturdu. SIPRI raporlarına göre 2015’ten bu yana her yıl artan küresel askeri harcamalar, 2022’de rekor kırdı. 2013’ten 2022’ye kadar küresel askeri harcamalar yüzde 19 arttı.

Rapor, 2022’de en çok askeri harcama yapan ülkeleri de ortaya koydu. Listede Türkiye 10,6 milyar dolarla 23. sırada yer aldı. Bu miktar, 2022 yılında Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,2’sine tekabül ediyor. Türkiye’nin küresel savunma harcamalarındaki payı binde 5 oldu.

Rapora göre Türkiye’nin savunma harcamaları 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 26 azaldı. Böylece Türkiye’nin askeri harcamaları üç yıl üst üste düştü.

Raporda, Türkiye’nin askeri harcamalarının 2022’de nominal olarak yüzde 28 arttığına dikkat çekilirken, ülkedeki yüksek enflasyonun etkisiyle reel olarak yüzde 26 oranında düşüş belirlendi. Bu oranın, Türkiye’nin askeri harcamalarında kaydedilen en büyük yıllık düşüşe işaret ettiği belirtildi.

SIPRI raporunda her zaman olduğu gibi ülkelerin son 10 yıllık harcama trendine de yer verildi. Türkiye’nin savunma harcamalarının 2013’ten 2022’ye yüzde 15 arttığı görüldü.

Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Türkiye’nin 2022 savunma harcamalarını geçmiş yıllara ait SIPRI raporlarında yer alan verilerle karşılaştırarak değerlendirirken, dolar kurundaki ve enflasyondaki artışa dikkat çekti. geçen sene.

DW Türkçe’ye konuşan Kozanoğlu, “SIPRI’ye göre 2019’da 20,4 milyar dolar ile zirve yapan Türkiye’nin askeri harcamaları 2020’de 17 dolar, 2021’de 15,5 milyar dolar, 2022’de 10,6 milyar dolar. Ortalama dolar kuru 2022’de yüzde 86 arttı. Sonuç olarak, TL bazında yüzde 28’lik nominal artış enflasyonun gerisinde kalıyor. Çünkü 2022 yılı ortalama enflasyon oranı yüzde 72,32 oldu. Bu da TL bazında gerçek bir düşüş olduğu anlamına geliyor” dedi.

Savunma harcamalarına ilişkin araştırma yapan Prof. Dr. Gülay Daily Şenesen de Türkiye’de döviz kurlarındaki artış oranının son yıllarda enflasyonun üzerinde seyrettiğine, dolayısıyla dolar cinsinden değerlerdeki düşüşün “çok daha keskin” olduğuna vurgu yaptı. “.

SSDF FAKTÖRÜ

Şenesen, Türkiye’nin SIPRI’nin 10,6 milyar olarak hesapladığı askeri harcamalarının muhtemelen sadece bütçeyi değil, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nu (SSDF) da içerdiğine işaret etti.

SSDF, Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu ve Türkiye’de modern bir savunma sanayisinin kurulması için gerekli kaynakların genel bütçe dışında sürekli ve istikrarlı bir şekilde sağlanması amacıyla Merkez Bankası komutasında 1985 yılında kurulmuştur. .

Savunma Sanayii Başkanlığı yıllık raporlarında yer alan bilgilere göre, AKP döneminde yapılan kanun değişiklikleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatının istihbarat ve güvenlik alım talepleri bu fondan karşılanıyor. Savunma Sanayii İcra Komitesi kararları kapsamında harcanan SSDF, TSK ve diğer güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının “hızlı” bir şekilde karşılanması amacıyla oluşturulan “etkin ve esnek” sistemin temel mekanizmalarından biri olarak tanımlanıyor. .

Bu fondan yapılan harcamalara ilişkin bilgiler “gizli” olduğu gerekçesiyle kamuya açıklanmamaktadır.

ABD EN ÇOK Harcadı

SIPRI’nin 2022 raporuna göre en fazla askeri harcama yapan ülke yine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu. Küresel askeri harcamaların yüzde 39’u ABD tarafından yapıldı. ABD’nin 2022’deki askeri harcamaları yüzde 0,7 artarak 877 milyar dolara yükseldi. ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3,5’ine tekabül eden bu fiyata, Ukrayna’ya 19 milyar dolar olarak tahmin edilen askeri yardım da dahil edildi.

Çin bu yıl ABD’yi takip etti. Çin’in askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 4,2 artarak 292 milyar dolara ulaştı. Bu miktar, askeri harcamalarını 28 yıl üst üste artıran Çin’in 2022’deki gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,6’sına tekabül ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Savunma Bakanı Sergey ShoiguPhoto: Russian Look/Kremlin Pool/resim ittifakı
Ukrayna’yı işgalinin ardından savunma harcamalarını artıran Rusya, listede iki sıra yükselerek üçüncü sırayı aldı. Rusya, 2022’de savunma harcamalarını 2021’e göre yüzde 9,2 artırarak 86,4 milyar dolara çıkardı. Bu miktar Rusya’nın 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 4,1’ine tekabül ediyor.

Savunma harcamalarını yüzde 6 artırarak 81,4 milyar dolara çıkaran Hindistan dördüncü sırada yer alırken, listede 2022’de yüzde 16 artışla 75 milyar dolar harcayan ve üç sıra tırmanan Suudi Arabistan beşinci sırada yer aldı.

Küresel askeri harcamaların yüzde 63’ü listedeki ilk beş ülke tarafından yapıldı.

Almanya yine yedinci sırada

ALMANYA YİNE YEDİNCİ SIRADA

Savunma harcamalarını 2021 yılına göre yüzde 2,3 artıran Almanya, 55,8 milyar dolar ile yedinci sıradaki yerini korudu.

Bu miktar, 2022 yılında Almanya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,4’üne tekabül ediyor. Almanya’nın son 10 yılda askeri harcamalarını üçte bir oranında artırdığı gözlemlendi.

UKRAYNA ETKİSİ

2022 yılında askeri harcamaların artmasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali önemli rol oynadı.

Avrupa’da askeri harcamalar 2022’de yüzde 13 arttı. Bu, Soğuk Savaş döneminden bu yana Avrupa’da kaydedilen en büyük yıllık artış oldu. Bu olağanüstü artışta, savaşan taraflar Rusya ve Ukrayna’nın askeri harcamalarını önemli ölçüde artırmasının yanı sıra, 2022’deki işgalin ardından diğer birçok Avrupa ülkesinin askeri bütçelerini artırması da etkili oldu.

Ortadoğu ülkeleri askeri harcamalarını yüzde 3,2 artırırken, Asya ve Okyanusya ülkelerinin harcamalarındaki artış yüzde 2,7 oldu.

Askeri harcamalarını en çok artıran ülke ise Ukrayna oldu. Ukrayna’nın 2022’deki askeri harcamaları yüzde 640 artarak 44 milyar dolara ulaştı. Bu miktara, savaş nedeniyle Ukrayna’ya yapılan ve 30 milyar dolar olarak tahmin edilen uluslararası mali yardım dahil değildir. 44 milyar dolarlık askeri harcama, Ukrayna’nın 2022’deki gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 34’üne tekabül ediyor ve ilk kez SIPRI listelerinde ilk 15’e girmeyi başardı.

Askeri harcama yükü en fazla olan ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alan Ukrayna’yı Suudi Arabistan izledi. Suudi Arabistan’ın 2022’deki askeri harcamaları, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 7,4’ünü oluşturdu. (DW Türkçe)

guclukonak-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu