Ekonomi

TSKB, Asya Altyapı Yatırım Bankası ile 200 Milyon Dolarlık Kredi Anlaşması İmzaladı

TSKB, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 200 milyon dolarlık yeni kredi anlaşması imzaladı. İklim odaklı bankacılık anlayışıyla öne çıkan TSKB, AIIB’den alacağı bu kredi ile Paris İklim Anlaşması doğrultusunda Türkiye’nin iklim değişikliğine dayalı azaltım ve uyum yatırımlarının finansmanına temel olmaya devam edecek.

TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konulu 200 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. TSKB’nin AIIB’den 2018 yılında temin ettiği 200 milyon ABD doları tutarındaki Sürdürülebilir Güç ve Altyapı kredisinin devamı niteliğindeki kredi, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı geri ödeme garantisi ile sağlanmıştır. Paris İklim Anlaşması ile uyumlu olan bu fon ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmaları ile bunları destekleyen sektörlere yatırımları finanse edilecek.

“İklim riskleri geleceğimizi şekillendirirken, Banka olarak rotamız ‘sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık’ olmaya devam edecek.”

TSKB’nin AIIB’den özel sektör yeşil yatırımlarına sağladığı krediyi değerlendiren, TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç; 2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı geri ödeme garantili özel sektör yatırımları için dünyada ilk kez Asya Altyapı Yatırım Bankası tarafından bankaya devredilmek üzere sağlanan kredi sözleşmesini imzaladık. Bu anlaşma kapsamında toplam yetki devri 479,6 MW olan 6 adet yenilenebilir enerji projesini finanse ettik. Bu yeni anlaşma ile AIIB ile uzun soluklu işbirliğimizin ikinci aşamasına geçiyoruz. 200 milyon dolarlık ilave fonla, Paris Anlaşması kapsamında Türkiye’nin rotasını ve hedeflerini destekleyecek biçimde iklim yatırımlarının finansmanını sağlayacağız. Bu finansmanlarda iklim değişikliğinin etkilerini azaltan ve bu etkilerle uyumlu projelere ağırlık vereceğiz. Böylece ülkemizin üretim kolunun düşük karbon ekonomisine geçişini destekleyeceğiz. Bu değerli anlaşmayı Bankamıza ve ülkemize duyulan güvenin bir göstergesi olarak görüyor, AIIB ile işbirliğimizi güçlendirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Kredi portföyünün yaklaşık yüzde 93’ü BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilgili, yatırımlarının yüzde 62’si sadece iklim ve çevre odaklı bir banka olarak iklim riskleri geleceğimizi şekillendirirken, rotamızı ‘sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık’ olmaya devam edecek. ileride iklim.

“Sürdürülebilir Enerji ve Altyapı Kredi Programı’nın 1. fazı ile 2018 yılında başlayan AIIB ve TSKB arasındaki başarılı işbirliğimiz devam ediyor.”

Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan AIIB Yatırım Operasyonları 2. Bölge Başkan Yardımcısı Konstantin Limitovskiy şunları söyledi: AIIB’nin ‘Enerji Sektörü Stratejisi’ ‘Yarının Altyapısını Finanse Etmek’ odağında belirlediğimiz dört tematik öncelik ile uyumlu bu proje, TSKB ile 2018 yılında Sürdürülebilir Güç ve Altyapı ilk fazı ile başlayan başarılı işbirliğimizin devamı niteliğindedir. Kredi Programı. AIIB olarak belirlediğimiz iddialı iklim hedefleri doğrultusunda sağladığımız finansmanın en az yüzde 50’sini iklim analizine aktarmayı hedefliyoruz. Türkiye de dahil olmak üzere üyelerimizin yeşil amaçlara ve dolayısıyla küresel iklim gündemine katkıda bulunmalarını desteklemeye kararlıyız.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu