Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 2023 yılında planlı tarımla ilgili tüm yasal düzenlemeleri tamamladık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “2023 yılında planlı tarımla ilgili tüm yasal düzenlemeleri tamamladık. O dönemden bu yana bunun alt çalışmalarını da yürüttük. Şu anda tüm arkadaşlarımız iç süreçlerini 2023 yılı itibarıyla tamamlayacaklar. Nisan ayından itibaren sahada konuşmaya ve açıklamaya başlayacağız.” söz konusu.

Bakan Yumaklı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği “Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi”nde, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi. Mersin’de “Topraktan Geleceğe” temalı otel.

Tarım sektörünün geleceğinin konuşulduğu bu tür programlara önem verdiklerini belirten Yumaklı, zirve sonuçlarını takip edeceklerini vurguladı.

Yumaklı, Türkiye’nin yatırım ve uluslararası ticaret alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Girişimcilerimiz bu potansiyeli harekete geçirmek için dünya çapında ciddi çalışmalar yapıyor. Bunların çoğuna ilk elden tanık olduk.” dedi.

Hem Türkiye’nin hem de ihracat yapılan ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanması için tarımsal üretim planlamasını tamamlamaları gerektiğini belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

“2023 yılında planlı tarımla ilgili tüm yasal düzenlemeleri tamamladık. O dönemden bu yana bunun alt çalışmalarını da yürüttük. Şu anda tüm arkadaşlarımız nisan ayı itibarıyla iç süreçlerini tamamlayacaklar ve 2023’te konuşmaya, açıklamaya başlayacağız. Tarımsal üretim planlaması kabaca suya odaklıdır ki, “Tarlada hangi işi, ne kadar ve nasıl üretmemiz gerektiğini ortaya koyan bir program, bir disiplin organıdır.”

Yumaklı, tarımsal planlamanın katılım gerektirdiğini, dolayısıyla paydaşların desteğine ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Türkiye’nin jeopolitik önemine değinen Yumaklı, “Enerji kaynaklarına yakın olduğumuzu gösteren bu avantajlı coğrafi üstünlük, 9 trilyon dolarlık ticaret hacminin döndüğü bir coğrafyada çok daha fazla çaba göstermemizi ve sağduyuyla hareket etmemizi gerektiriyor. ” dedi.

Yumaklı, dünyada yaşanan gelişmelerin tarımsal üretimin stratejik önemini daha da hissettirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

“2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. 2050 yılında Türkiye’nin nüfusu 105 milyon… Gelecek çok sayıda misafir dikkate alındığında 2050 yılında en az 210 milyon kişinin gıda ve su ihtiyacını karşılamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Nüfus artışıyla birlikte iklim değişikliği, “Göç ve daha önce ismini hiç duymadığımız bazı hastalıkların bizi kısıtlayacağını düşünürsek burada risk faktörünü görüyoruz. Tüm bunları ‘yeni normal’ olarak nitelendirdik ve Bakanlığımız da tüm çalışmalarını buna göre tasarlamaya başladı ve devam ediyor.”

Nüfus artışıyla birlikte daha fazla suya ve gıdaya ihtiyaç duyulacağının altını çizen Bakan Yumaklı, “Tarım politikalarımızı hem bugüne hem de gelecek döneme, yani gelecek nesillere bırakılacak bir vizyonla oluşturduk ve 2024 raporumuzu yayınladık. -2028 Stratejik Planı.” söz konusu.

“Tarımsal üretim planlaması suya odaklanılarak yapıldı”

Yumaklı, Türkiye’nin “su stresi” yaşayan ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Tarımsal üretim planlaması su odaklı yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Tüm şehirlerin dinamikleri, üreticiler, üretici birlikleri, ticaret odaları ve olmayanlar. -Bu üretim planlamasının ilk aşamasında devlet kurumları çalışıyor.” “Bir model oluşturuldu. Daha sonra bunların hepsi Türkiye bazında konsolide edilecek ve Türkiye’nin üretim planlaması tamamlanacak.” dedi.

Arazi toplulaştırma çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Yumaklı, yeşil vatanı korumak için toprağa 7 milyar fidanın dikildiğini söyledi.

Bakan Yumaklı, Mersin’de 21 yılda tarım, ormancılık ve su alanında 60 milyar liralık yatırım yapıldığını, kentteki bitkisel üretim miktarının yüzde 85, büyükbaş hayvan varlığının ise yüzde 39 arttığını anlattı. koyun ve keçi üretimi yüzde 75, su ürünleri üretimi ise 45 kat arttı.

Çalışmalarını ve politikalarını oluştururken “Önce paydaşlarımız, önce milletimiz” dediklerini belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

“Bize verilen sorumluluk çerçevesinde milletimize en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz ve bu şekilde devam edeceğiz. Şubemiz alt ve üst yapısı, kurumlarının prestiji ile güçlü bir yapıya sahiptir. Gerekli altyapı çalışmaları ve teşvikler sayesinde, sizler gibi ülkesini seven üreticilerimiz ve girişimcilerimiz sayesinde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şeyin üstesinden gelemeyeceğiz.” Bunun rastgele bir sorun olmadığını düşünüyorum. Devletin ve milletin, yani üreticilerin ve girişimcilerin omuz omuza, etki edebildiğimiz veya etkileyemediğimiz birçok gelişmenin bizi hangi yöne götüreceğine teorik olarak değil pratik olarak birlikte karar vermemiz gerekiyor ve umarım yapacağız. Bu yüzden. Biz, Sayın Cumhurbaşkanımız, “Kendisinin de söylediği gibi, güçlü Türkiye’nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğine inanıyoruz.”

Diğer konuşmacılar

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da tarımın insanlık tarihi kadar ölümsüz, insanlığın geleceği kadar ölümsüz bir sektör olduğunu belirtti.

Tarımın sanayiyle entegrasyonu konusunda kentte örnek çalışmalar yapıldığını belirten Pehlivan, “Ağırlığı narenciye olmak üzere toplam 6 milyon tonluk üretim hacmimiz var. Bu yıl 2. sıraya yükseldik. İhracatta 7. sırada. İhracatımızın önemli bir kısmını tarım ürünleri oluşturuyor. Tarıma değer vermeliyiz dedi. “Toprağı korumanın bugünü ve geleceği korumak anlamına geldiğini ve toprağı korumanın en etkin yolunun bilinçli olduğunu biliyoruz. tarım.” dedi.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da tarımda akılcı stratejiler üretilmesi ve alınan kararların teknolojinin rehberliğinde uygulanması gerektiğini belirtti.

“Çok ortaklı ve güçlü yapıların kurulması teşvik edilmeli” diyen Asmalı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tarımda verimliliği korurken aynı zamanda çevremizin ve doğal kaynaklarımızın tükenmesini ve yok olmasını engelleyecek adımları da atmalıyız. Aslında bunları korurken ekonomik değer de üretmek zorundayız. Nesli, gıdayı, çevreyi ve aileyi korumak zorundayız. Bu konuların odağında tarım var, “Birlik ruhuyla her karış topraklarımızı işleyeceğiz, her ağacımıza sahip çıkacağız, her damla suyumuza hep birlikte sahip çıkacağız.”

Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı, ihracata katkı sağlayan daire temsilcilerine plaketlerini verdi.

MÜSİAD Başkanı Asmalı da Yumaklı’ya tablo hediye etti.

Programa AK Parti MKYK Üyesi Mustafa Sever, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı ve Havva Sibel Söylemez, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ve Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Serdar Soydan da katıldı.

Toplantının ardından Bakan Yumaklı, Karaduvar Balıkçı Barınağını ziyaret etti. Yumaklı, burada inceleme yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Su Ürünleri ve Su Ürünleri Araştırma Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu.

Bakan Yumaklı daha sonra tarım sektörü temsilcileriyle bir otelde basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu