Haber

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasına İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Teklif görüşmelerine katılan Saadet Partisi Kümelenme Başkan Yardımcısı İsa Messi Şahin, Türkiye’nin çıkarına olduğunu gördükleri önemli konulara şu ana kadar destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

İsveç’in NATO üyeliği konusunda sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:

“Eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tercihi, artık neredeyse tam üye sayılan, NATO toplantılarına ev sahipliği yapan, tatbikatlara katılan İsveç’in üyeliğini onaylamak olursa, İsveç’in ülkemize yönelik taahhütlerini yerine getirmesi konusunu da yakından takip edeceğiz. Bunlara ilişkin oy tercihimiz hükümetin kararına bağlı olacaktır.” “Dış politikasındaki yanlış politikalara dikkat çekerek ve bunların her zaman karşısında olarak, Türkiye’nin bölgede ve uluslararası alanda izole edilmemesi ve dışlanmaması için Gelecek Partisi olarak İsveç’in NATO üyeliğine karşı olmadığımızı belirtmek isterim. önümüzdeki dönemde arenada.”

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için Türkiye’nin taleplerini yerine getirmesi gerektiğini belirterek, “Dışarıdaki tartışmalar ne olursa olsun, 1 Mart 2003’te gösterdiğimiz iradeyi gösterdik ve bu muhtırayı onayladık. İsveç’in NATO’ya girişi için.” ‘Hayır’ demeliyiz. Saadet Partisi olarak kararımızın ‘hayır’ olacağını ifade ediyorum.” dedi.

“Talepler tam anlamıyla gerçekleşene kadar İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkacağız.”

İYİ Parti Küme Lideri Koray Aydın ise Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin kararından geri dönüş olmayacağını, “evet” demesi halinde sahip olduğu tüm müzakere ve pazarlık fırsatlarından mahrum kalacağını savundu. .

ABD ve İsveç’in vaat ve sözlerinin İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için asla yeterli olmadığını belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu üyeliğe ‘evet’ denildiğinde yarın yine bebek katili terörist Öcalan’ın posterlerinin Stockholm sokaklarında sallanmayacağının garantisi var mı? Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik şerefsiz bir saldırı girişiminde bulunulursa, Yakında farkına varacağımız Ramazan ayı boyunca saldırganlar İsveç polisi tarafından korunmayacaktır.” “Garanti var mı? FETÖ hainlerinin İsveç göçmen bürolarında başıboş dolaşmayacağına dair size garanti verildi mi? Bütün Türk milleti bu soruların cevabını merak ediyor. Ne oldu da değiştiniz, vazgeçtiniz? Bu cevaplar gelmedikçe. verildiğinde tarih ve millet önünde yargılanacaksınız.”

Teklifin geri çekilmesini ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Genel Kurul’da milletvekillerine bilgi vermesini talep ettiklerini belirten Aydın, “Bu olmadığı sürece İYİ Parti, verilen onaydan asla sorumlu olmayacaktır. İsveç.Türk milletinin yüksek çıkarları doğrultusunda dile getirdiğimiz bu talepler tam anlamıyla gerçekleşene kadar İYİ Parti, “İsveç’in NATO üyeliğine karşı duracağız.” dedi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, Türkiye’nin güvenliğine katkı sağlayacak gelişmelere değil, Türkiye’ye ve Türk milletine yapılabilecek her türlü dayatmaya karşı olduklarını belirterek, “Makul ve kabul edilebilir adımlar atılmazsa biz de karşı çıkarız” dedi. Baştan beri sürdürdüğümüz dengeli çizgimizi koruyarak ‘Hayır. Oy vereceğimizi Türk milletine ilan ediyoruz’ dedi.

“MHP Kümesi olarak ilgili protokolün onaylanmasına katkı sağlayacağız”

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin endişe, beklenti ve taleplerinin en yetkili seslerle dile getirildiğini söyledi.

Üçlü Madrid anlaşması ve Vilnius’taki görüşmelerde kaydedilen hususların taraflarca dikkate alınarak uygulama sürecine geçildiğini belirten Aydın, “Gerek Dışişleri Bakan Yardımcımızın 2015’te yapılan yönetim kurulu toplantısındaki açıklamalarından. Bu konuyla ilgili Aralık ayı sonunda ve tarafların resmi açıklamalarıyla, başta Türkiye olmak üzere iki ülke arasındaki beklentiler arttı.” “Ve talepleri de karşılanmaya devam ediyor. Yani terörle mücadele ve kutsal değerlerimize hakaretle ilgili hukuki ve anayasal değişiklikler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor.” dedi.

Türkiye’nin savunma sanayii ürün taleplerine uygulanan ambargoların kaldırılması ve savunma sanayii ürün ticaretini kolaylaştırıcı tedbirlerin alınmasının da etkili hale getirildiğine dikkat çeken Aydın, şöyle devam etti:

“Yetkili irtibat savcılığı sistemi kurularak karşılıklı ziyaretler, hassasiyetler, beklentiler ve konuların yerinde görüşülerek karara bağlanması süreci 16 Kasım itibarıyla devreye alınmış olup, bu ilişki ve iş birliğinin bundan sonra da devam edeceği kaydedildi. Anlaşma onaylandı.Bu nedenle MHP Grubu olarak komisyonda “Biz de duruşumuzu sürdüreceğiz ve ilgili protokolün onaylanmasına katkı sağlayacağız.”

“Dünya siviller için daha güvenli bir yer olmayacak”

DEM Partisi Kümelenme Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, İsveç’in NATO’ya katılım sürecinde AK Parti’nin ikiyüzlü politikalar sergilediğini iddia ederek, sürecin bir diğer boyutunun Ortadoğu başta olmak üzere dünyada yaşanan savaşlar ve küresel sonuçları olduğunu anlattı. Yarattılar.

Koçyiğit, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın hiçbir zaman bu kadar özgür, daha demokratik, daha keyifli, düşük ve orta yoğunluklu savaşlarla dolu bir yer olmadığını belirterek, “Bugün, Putin’in Ukrayna’yı işgaline karşı NATO’nun genişlemesiyle dünya, siviller için daha güvenli bir yer.” “Dünya, özellikle Ortadoğu, kesintisiz bir şiddet girdabının içindedir ve hükümetler, dünya insanlarını bu girdaptan çıkarmak yerine, savaşa savaşla karşılık vermekte, daha da silahlanmakta ve halkı korkunç ve korkunç bir duruma taşımaktadır. ölümcül gelecek.” dedi.

CHP’den destek

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da Türkiye’nin İsveç’ten taleplerinin yüzde yüz meşru olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye’ye karşı faaliyet gösteren çeşitli terör örgütleri, İsveç ve benzeri birçok ülkenin demokratik sistemindeki boşluklardan yararlanarak, orada terörizm propagandası yaparak yardım ve maddi katkı topladılar. İsveç’in bize sağlayamaması bizi derin bir üzüntüyle karşılıyor. Terörle mücadelede yeterli desteği aldık. Bu konuda müttefiklerinden derin üzüntü duyuyoruz.” Türkiye hukuk çerçevesinde adım beklemekte kesinlikle haklıdır. Bazı yasal düzenlemelerle bu sorunun aşılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. İsveç’teki yasa değişikliklerinin kağıt üzerinde kalmaması için süreci takip edeceğiz. İsveç NATO üyesi olduğunda NATO’nun terörle mücadele kapsamındaki yükümlülükleri arasına girecek. NATO’nun yükümlülükleri İkinci büyük ülke olan ülkemiz, NATO’da etkin diplomasiyi ilerlettiği ölçüde İsveç üzerindeki etkisini artırabilecektir. Dolayısıyla İsveç’in NATO üyeliği bizim çıkarlarımızla örtüşüyor. AK Parti’nin uyguladığı politika ne kadar yanlış olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti’nin ve İsveç’in çıkarınadır. ‘nın NATO üyeliği örtüşüyor.”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, müzakereler ışığında İsveç’te bir farkındalığın oluşmaya başladığını belirterek, anayasa, mevzuat değişiklikleri, örgüte üye alımının engellenmesi gibi konularda atılan adımlar ve niyet beyanlarının, finansmanın ve propagandanın önlenmesi önemlidir.

Üyelik sonrasında teröre karşı net bir duruş sergilemenin, İsveç’in Türkiye ve ittifaka karşı sorumluluğu ve kendi iç huzuru açısından değerli olduğunu belirten Çakırözer, “Biz de CHP olarak İsveç’in verdiği sözlerin harfiyen yerine getirilmesini mutlaka yakından takip edeceğiz.” söz konusu.

“Sorumluluk almaya hazır, çözüm odaklı bir dış politika uyguluyoruz.”

TBMM Dışişleri Kurulu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, NATO’nun güçlü ve etkili caydırıcılığını sürdürmenin Türkiye’nin siyasi ve askeri öncelikleri arasında olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu bağlamda NATO’nun genişlemesi hem artacaktır hem de İttifakın gücünü ve caydırılığını güçlendirecek ve ülkemizin çıkarlarını güçlendirecektir.” “Bunu destekliyoruz çünkü bundan faydalanacak bir güvenlik ve istikrar alanı yaratıyor.” İfadelerini kullandı.

Oktay, İsveç’in üçlü mutabakattan doğan taahhütleri çerçevesinde adımlar attığını ancak bu ülkenin üyelik sürecinin Finlandiya’nın gerisinde kaldığını, çünkü Türk hükümetinin özellikle AB alanında yapılan değişikliklerin somut sonuçlarını görmek istediğini belirtti. terörle mücadele.

Oktay, İsveç yetkilileriyle yapılan temaslar sonucunda, İsveç’in taahhütlerini uygulama düzeyi ve samimiyeti dikkate alınarak, konunun Ekim 2023’te TBMM’nin onayına sunulduğunu ve bu kararın etkilerinin ortaya çıktığını anlattı. Dışişleri Komitesi’nde İsveç’in Türkiye’nin çıkarları açısından NATO’ya katılımı ciddi ve dikkatli bir şekilde tartışıldı. Bu süreçte Türkiye’nin taleplerine ilişkin yaptığı düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.

Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine gösterdiği kararlı yaklaşım sayesinde NATO içinde terörle mücadele konusundaki farkındalığın arttığını belirten Oktay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Terörle mücadele, ülkemize uygulanan kapalı veya açık ambargolar, en kutsal değerlerimize yönelik saldırılar karşısında sessiz kalma bahanesiyle ülkemizi hedef alan terör örgütleriyle işbirliğini kabul etmediğimizi ve asla kabul etmeyeceğimizi buradan güçlü bir şekilde yineliyoruz. ifade özgürlüğü çerçevesinde, ülkemizle ilişkileri farklı konularla ilişkilendirmeye çalışmaktadır.” “Vurgulamak isterim. Bu bağlamda Finlandiya ve İsveç’in bu konularda attığı adımların diğer dost ve müttefiklerimize örnek olmasını bekliyoruz.”

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyelik sürecinde attığı adımların her aşamasının iyi planlanmış, iyi tasarlanmış, ustalıkla uygulanan bir süreç olduğunu ve sonuçlarının garanti edildiğini belirterek, “Ülkemiz bu süreci ustalıkla yönetmiştir. diplomasi. Karar savaş değil, barıştır.” “Türkiye olarak, dünyanın sürdürülebilir olduğu bir dünyanın kurulması için müttefik sorumluluğu anlayışı içinde işbirliği ve koordinasyonu ön planda tutan bir NATO yapısı çerçevesinde katkılarımızı sağlamaya devam edeceğiz.” söz konusu.

DSP Genel Başkanı Aksakal, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir ve EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan öneriye destek vermediklerini açıkladı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise öneriye destek verdiklerini belirtti.

İsveç’in NATO üyeliğine onay veren teklifin kabul edilmesinin ardından, Türkiye ile Malezya Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasına İlişkin 1. Ek Protokol ile Türkiye ile Kore Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmenin Önlenmesine İlişkin Teklifin Onaylanması Hakkında Kanun Tasarısı ve Vergi Kaçakçılığını ve Vergiden Kaçınmayı Yasaklayın. Varlık Antlaşması ve Katma Protokolün Onaylanmasının Uygunluğuna Dair Kanun Tasarısı da kabul edilerek madde haline getirildi.

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri içeren teklifin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurul, daha sonra asgari emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasını, SSK ve Bağkur emekli maaşlarına ilave artış yapılmasını öngören İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı görüştü.

Teklifin tamamına ilişkin konuşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de en düşük emekli maaşının asgari ücretin 1,5 katı olduğunu, şu anda en düşük emekli maaşının 25 bin lira civarında olması gerektiğini ancak bunun böyle olduğunu söyledi. taban fiyatın yarısı.

Türkiye’de yoksulluğun yönetildiği bir durumla karşı karşıya olduklarını anlatan Özlale, “Bugün ülkemizde kayıtlı çalışanların yaklaşık yarısı asgari ücrete tabi. Asgari ücret de birkaç yıl sonra açlık sınırının altına inecek. Emekli vatandaşlarımızın yarısı en düşük emekli maaşını alıyor ve halihazırda açlık sınırının altındalar.” “Milyonlarca emekli vatandaşımıza, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca vatandaşımıza ve gencimize kulak vermeliyiz.” dedi.

Özlale’nin konuşmasının ardından TBMM Başkan Vekili Celal Adan toplantıya ara verdi. Adan, verilen aradan sonra komisyonun hazır olmaması nedeniyle toplantıyı saat 14.00’te buluşmak üzere kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu