Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali törenine canlı bağlantıyla katıldı

ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmalarını hızlandırdığı son günlerde biraz yoruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 günlük istirahatinin ardından canlı bağlantıyla Akkuyu Nükleer Santrali’nin 1. Nükleer Yakıt Teslim Töreni’ne katılarak vatandaşlara seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmalarda şu ifadeleri kullandı:

Bugün Türkiye’yi dünyanın nükleer gücü ülkeleri arasında tam ortasına sokacak büyük saldırının sevincini paylaşmak için buradayız. Bu törenle milletimize bir sözü yerine getiriyoruz. Akkuyu NGS’nin üretiminin bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral alanına girmesine şahit oluyoruz. Artık Akkuyu nükleer tesis kimliğine kavuşmuştur. Ülkemiz 60 yıllık bir gecikmenin ardından nükleer güçte ülkeler ligine yükseldi.

Avrupa komitesi nükleer enerjiyi yeşil güç ilan ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Başta Putin olmak üzere projemize başından beri destek veren tüm Rus makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Her biri 1200 megavat gücünde 4 reaktörlü bir elektrik santrali kuruyoruz. Milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeli ile hayata geçirildi. Akkuyu, Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. 20 milyar dolarlık proje Rosatom tarafından tasarlandı ve inşa edildi. Santrallerin bakım, işletme ve devreden çıkarma işlemlerinin sorumluluğu yükleniciye aittir. 2028 yılına kadar santral hizmete girecek.

Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10’u buradan karşılanacak. Burada tam kapasite 35 milyar kilovat saat elektrik üretilecek. Stratejik yatırım unvanını hak ediyoruz. Doğal gaz ithalatının azalmasına 1,5 milyar dolar katkı sağlayacak olan proje, milli gelire de olumlu katkı sağlayacak. Proje kapsamında Rusya’da eğitim alacak ve santralde çalışacak kişiler, ülkemizin nükleer enerji alanındaki insan gücüne zenginlik katacak. 300’den fazla mühendisimiz Rusya’da eğitim gördü. Bu santrali planlarken önceliğimiz güvenlikti. Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerin çalışmalarını ne kadar titizlikle yürüttüğünü gösteriyor.

Bu proje ile ikinci ve üçüncü santrallerimiz için en kısa sürede harekete geçeceğiz. Rusya’nın Hatay’da kurduğu sahra hastanesi için milletim adına özellikle teşekkür ediyorum.

DETAYLAR GELİYOR…

haber-havza.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu