Teknoloji

Çocuklarınızı uyarmanız gereken 6 dolandırıcılık türü

Çocuklar dolandırıcılardan yetişkinlere göre daha fazla etkileniyor; Dolandırıcılar tarafından hazırlıksız yakalanıyorlar. Kandırılma ve kişisel bilgilerini verme olasılıkları daha yüksektir. Dijital güvenlik şirketi ESET, çocukları hedef alan en yaygın dolandırıcılık türlerini listeledi ve bu risklere karşı korunmaya yönelik önerilerde bulundu.

Çocuklar interneti arkadaşlarıyla konuşmak, iletişimde kalmak, ödev yapmak, oyun oynamak ve diğer eğlenceli aktiviteler için kullanırlar. Ne yazık ki dolandırıcılar kişisel bilgilerini almak, para çalmak ve hatta fidye talep etmek için çocukları hedef alıyor.

Çocukları hedef alan en yaygın dolandırıcılık türleri

Sahte yarışlar. Bu bir tür kimlik avı dolandırıcılığıdır ve dolandırıcı çocuklarla sosyal medya aracılığıyla iletişim kurar ve onları bir fiyat yarışına katılmaya davet eder. Bir yarışmayı kazandıklarını söylüyor ve ödülü almak için kişisel bilgilerini paylaşmasını istiyor ancak ödül bir türlü gelmiyor.

çevrimiçi sınavlar . Çevrimiçi sınavlar, özellikle kendilerini keşfetmeye çalışan çocuklar için çevrimiçi zaman geçirmenin ilginç bir yoludur. Ancak test sırasında çocuğun nerede yaşadığı, evcil hayvanının adı, en yakın arkadaşının adı veya en sevdiği televizyon programı gibi kişisel bilgileri paylaşması istenirse durum tehlikeli hale gelebilir. Bu bilgiler özellikle çocuklar tarafından sıklıkla şifre olarak kullanılır ve saldırganın çocuğun profiline erişmesine olanak sağlayabilir. Dolandırıcılar daha sonra fidye talep edebilir veya başka şantaj taktikleri kullanabilir.

Çevrimiçi oyunlar. İnternetteki kişiler, söyledikleri kişiler olmayabilir ve bu, çevrimiçi oyunlardaki oyuncular için de geçerlidir. Kötü niyetli kişiler bir çocukla arkadaş olmaya çalışıp daha sonra çocuktan isim, şifre, adres gibi kişisel bilgileri isteyebilir. Karşılığında, çocuğa bir miktar oyun “parası” ya da yeni “görünüşler” sözü verebilirler ve bunlar elbette hiçbir zaman çocuğun hesabına aktarılmaz.

Pop-up dolandırıcılığı. Pop-up’lar, kötü amaçla hedeflenen bir web sitesine yönlendiren veya cihazınıza istenmeyen bir şey indiren bir bağlantıya tıklamanızı sağlamanın kolay bir yoludur. Çocuk, bir şeye tıklamanın potansiyel zarara neden olabileceğini bilmeyebilir.

Ücretsiz servis taramaları . Çocuğunuz, en sevdiği film veya müzik şovunun yeni akıllı telefon duvar kağıtlarını sunan ücretsiz bir hizmete kaydolabilir. Bunlar genellikle pahalıdır ve daha sonra ödeme gerektirebilir veya cihaza zarar veren kötü amaçlı kod indirilebilir.

Cinsel şantaj . Bu dolandırıcılık tekniğinde kötü niyetli bir aktör, çocuğa cinsel içerikli fotoğraf ve görselleri paylaşması için baskı yapabilir. Bu çocuklar daha sonra bu kişi tarafından uzun süre takip edilir ve eğer istediğini yapmazsa çocuk üzerinde koz olarak kullanabileceği ve kontrol edebileceği birçok bilgi elde edebilir.  

Anne babalar ne yapabilir, çocuklarını nasıl koruyabilirler?

  Bunlar çocukların internette karşılaşabileceği farklı dolandırıcılık türlerinden sadece birkaçıdır. Tehdit aktörleri her gün çocukların savunmasızlıklarından yararlanmaya çalışıyor. Bu nedenle çocuklarınıza internette bu tür davranışlarla karşılaştıklarında nasıl tepki vermeleri ve ne yapmamaları gerektiğini öğretmeniz önemlidir.

Çocuğunuzla iyi bir bağ kurmak; Ona çevrimiçi ve çevrimdışı olarak sizinle konuşma ve tüm endişelerini paylaşma fırsatını vermeniz çok değerli. Ebeveyn çocuğu yalnız bırakmak yerine dijital yolculuğunda ona liderlik etmelidir. Yanlarında olduğunuzu onlara hissettirin. Onlarla sosyal medya hesaplarını inceleyebilir, internetin olumlu ve olumsuz yönlerini onlarla konuşabilirsiniz. Bu şekilde bir dolandırıcılıkla karşılaştıklarında bunu nasıl tanıyacaklarını, bununla nasıl başa çıkacaklarını ve saldırganın kurbanı olmaktan nasıl kaçınacaklarını biliyorlar.

Dışarıda kalmayın, bunun bir parçası olun!

Çocuğunuzu dijital dünyada yalnız bırakmayın. Hangi sosyal medya sitelerini kullandığını bilmelisiniz. Bir ebeveyn olarak kendinizi bu sitelere çocuğunuzun arkadaşı ve takipçisi olarak ekleyin. Bu sayede çocuklarınızın kimlerle arkadaş olduğunu ve bu tür sitelerde neler paylaştıklarını yakından takip edebileceksiniz. Çocuklarınıza internette karşılaşabilecekleri tehditleri anlatın. Tanımadıkları kişilere, pop-up’lara veya e-postalara tıklamamalarını hatırlatın .Kişisel bilgilerinizi (isim, doğum günü, okul, adres vb.) çevrimiçi ortamda asla kimseyle paylaşmamaları gerektiğini vurgulayın.  Tarayıcıda açılır pencere engelleyici kullanın.   Çocuğunuzun cihazını bir çocuk tarafından kullanılıyormuş gibi kurun. Bu sayede kullandıkları uygulamaları tespit edebilir, bilginiz ve izniniz dışında hiçbir ödeme yapılmamasını sağlayabilirsiniz. . Çocuklarınızı yabancılarla çevrimdışı veya çevrimiçi konuşmamaları konusunda uyarın. Güncel güvenlik yazılımı ve ebeveyn kontrol yazılımı kullanın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-aydintepe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu