Ekonomi

Av yasağı bitti, tezgahları hamsi ve sardalye süslüyor

– Av yasağı bitti, tezgahları hamsi ve sardalye süslüyor

İZMİR – Denizlerde balık sezonu hareketliliği başladı. Ege Bölgesi ve İzmir’in önemli balıkçılık merkezlerinden Foça ilçesindeki balıkçılar, sezonun bol balık çeşitleriyle başladığını ve fiyatların yaz sezonuna göre yarı yarıya düştüğünü belirterek, sezonda en çok satılan ve bol bulunan balık türlerinin ise sezon olduğunu belirtti. tezgahlarda hamsi ve sardalye var.

1 Eylül’de avlanma yasağının sona ermesiyle gırgır ve trol tekneleriyle yola çıkan Foçalı balıkçılar, denizin insafıyla limana döndü. Tezgahlar İzmir Balık Hali’ne gönderilen balıklar ve Foça Balık Hali’ne getirilen balıklarla doldu.

Foça balık pazarında sardalye, barbunya, kefal, levrek, çipura, mercan, tavuk balığı, kefal, kefal gibi balıklar ve açık denizden gelen diğer deniz ürünleri ile görsel bir şölen yaşanmaya başlandı. Bölgeye özgü lezzetleriyle ünlü olan Foça’da yaşayan ve tatilini ilçede geçirenler, fiyatlar biraz yüksek olsa da balık çeşitliliğinden memnun.

Hamsinin fiyatının 70-100 lira arasında olması normal.

Halde’de balık satan Nejat Elgün ise şöyle konuştu: “Balık sezonumuzu açtık, barbun ve sardalyelerimiz arttı, hamsilerimiz de boyut olarak çok güzel ve geçen seneki gibi küçük değil. Denizlerimize sahip çıktığımızda. Biraz da olsa bazı balıkların boy ve ağırlıklarının olumlu yönde değiştiğini görüyoruz.Fiyatlar motorine endeksli olduğundan, trol teknesi veya gırgır işçisi sayısı sadece bir somun ekmek yese 30 işçi yapar. Gün içerisinde 90-100 adet ekmek. Buradan başladığımızda hamsinin 70-100 lira arasında olması normal. Mesela levrek 300-350 lira arasında, çiftlik levreği 140-170 lira arasında. .lira, çipuranın kilosu 300-400 lira civarında” dedi.

Denizanası istilası kefal balığının yakalanmasını zorlaştırıyor

Halde’de balık satan diğer esnaf Menderes Gün ise şöyle konuştu: “Sezon açıldı, 1 Eylül’den itibaren yasaklar kalktı. Balık biraz daha bollaştı. Balık biraz az ama fiyatlar yüksek. Bu orta boy hamsi ve sardalyalar bollaşmış olup herkesin bütçesine uygun fiyatlardadır.Levrek fiyatları boy ve gramajına göre değişiklik göstermektedir, balık çeşitlerimiz arasında bol miktarda çipura, ot karidesi ve kefal bulunmaktadır.Son dönemde denizanası olmasından dolayı Körfezdeki istila nedeniyle balıkçılar kefal balığını yakalamakta zorlanıyor. Denizanası nedeniyle balıkçılar istedikleri gibi çalışamıyor. Tavuk balığı 20-250 lira arasında ihraç edilen bir balık türü olduğu için fiyatlar biraz yüksek.” Söz konusu

Balık bol, fiyatlar yarı yarıya düştü

Foça balık avcısı Murat Küçükdurgun, “Sezon başladı, balığımız bol, fiyatlar yarı yarıya düştü. Barbunyanın kilosu 500 liradan 250 lira civarına, karides 200 liradan 100 liraya, kaya kefalinin kilosu 500 liradan 250 lira civarına düştü. balık 1000 liradan 400 liraya, levrek 600 liradan 300 liraya, çipura 200 liraya, kaya levreği 200 liraya düştü.Bol miktarda hamsi ve sardalye tanesi 100 liradan satılıyor.

mihalgazihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu