Almanya’dan gelen sığınmacılar için 1 milyar euro ek kaynak
Zirvede Federal Hükümet ile eyalet hükümetleri arasında Almanya’daki sığınmacı ve mültecilerin masraflarının nasıl karşılanacağı konusunda kısmi anlaşmaya varıldı.
Saatler süren görüşmenin ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, zirvenin sonuçlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Scholz, Federal Hükümetin bu yıl eyaletlere ilave 1 milyar avro tahsis etmeyi kabul ettiğini bildirdi. Finansmana ilişkin uzun vadeli bir analiz planı Kasım ayına kadar hazır olacaktır. Taraflar ayrıca iltica ve sınır dışı süreçlerin hızlandırılması konusunda da anlaştılar.
Almanya’daki mülteciler zirvesinin ana gündem maddesi finansman oldu. Eyaletler, her eyaletin kabul ettiği mülteci sayısına göre otomatik olarak güncellenen dinamik ve ‘nefes alan’ bir finansal sistem talep ederken, Federal Hükümet 2021 yılına kadar yürürlükte olan bu sisteme geri dönüş istemiyor. en üstte kesin analizler yapılacak ama merkezi ve yerel yönetimler ortasında bir çalışma kümesi oluşturulacak ve bu kümenin hazırlanması temelinde taraflar haziran ayında yeniden bir araya gelecek. Bahisle ilgili son karar Kasım ayında verilecek.
Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Federal Hükümetin vermeyi kabul ettiği 1 milyar avronun “önemli olduğunu ancak temel sorunu çözmediğini” belirtti. Sığınmacı sayısının yılın ilk aylarında hızla arttığını ancak şu anda zirveyi görmediğini belirten Weil, finansman sorununun aciliyet kazandığını ifade etti.
Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst de eyaletlerin “değişen mülteci sayısına uygun bir model talep ettiğini” ve “tekrar tekrar siyasi müzakerelere girmek istemediklerini” söyledi.
Bavyera, Saksonya ve Saksonya-Anhalt hükümeti daha çok eleştiriyor. Üç eyaletin protokol açıklamasında, “Federal hükümetin öngördüğü 1 milyar avroluk artış tamamen yetersiz” denildi. Açıklamada, “Federal yönetim, mülteci olayının düzenlenmesi ve yönetilmesi konusunda sahip olduğu yetkiden doğan sorumluluktan kaçınır” ifadeleri kullanıldı.
Taraflar ‘düzensiz göçün gözle görülür şekilde azaltılması’ konusunda anlaştılar. Bu bağlamda Başbakan Scholz, Almanya’nın komşularıyla sınır kontrolleri başlatma önerisine karşı olmadığını belirtti. Sınır kontrolleri şu anda Almanya ve Avusturya arasında yürürlükte.
Sınır dışı etme prosedürlerine ilişkin bir dizi mevzuat değişikliği planlanmaktadır. Sınır dışı etme amacıyla verilen tutukluluk kararlarının “sığınma başvurularının statüsü ne olursa olsun mümkün kılınması” ve tutukluluk süresinin uzatılması kabul edilmiştir. Sınır dışı gözaltılarda 10 gün olan gözaltı süresinin 28 güne çıkarılması konusunda mutabakata varıldı. (DW Türkçe)