Sağlık

Şuayip Birinci, sağlıkta dijitalleşmeyi anlattı

TRT Haber ekranlarında yayınlanan Teknolog programının 4’üncü bölümünün konuğu Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci oldu.

Birinci burada Teknoloji İletişimcisi Zafer Küçükşabanoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Programda, sıhhatteki dijital dönüşüm konusu ele alındı.

“Sağlık sektörü değişiyor mu”

Programıın sunucusu Küçükşabanoğlu, Birinci’ye “Sağlık sektörü değişiyor mu? Eğer dönüştüğünü düşünüyorsanız, ülkemiz bu dönüşümün neresinde?” sorusunu yöneltti.

“Sağlıkta dijitalleşme olgunluğu en iyi ülkelerden biri biziz”

Dr. Şuayip Birinci, Türkiye’nin, sıhhatte dijitalleşme konusunda en güzel ülkelerden biri olduğunu ve birçok alanda 1’inci sırada yer aldığını belirtti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Baktığında çok ciddi bir dijital olgunluğa sahibiz”

“Aslında Türkiye’de sıhhatte dönüşüm programıyla sıhhat kesimi çok önemli bir dünüşümü yaşıyor. Çok uzun müddettir dönüşüyor. Ancak son vakitte dijitalleşme her şeyi dönüştürmeye başladı. Evvel finans piyasalarından başladı. 20 yıl evvel, 25 yıl evvel.

Çok güçlü bir formda ancak bugün sıhhatte çok önemli bir potansiyeli var. Türkiye’nin de sağlıkta dijitalleşme açısından baktığınızda eğer bir klasman olsaydı süper güç olarak değerlendirirdik. Çünkü dünyada sağlıkta dijitalleşme olgunluğu en iyi ülkelerden biri biziz.

Birçok alanda 1’inci sıradayız. Avrupa ülkelerini değerlendirdiğiniz vakit zati dünyada Avrupa şu anda birçok ülkenin önünde. Karar dayanak sistemlerinde, hasta verisine erişimde, hasta verisinin paylaşılmasında ve faal sıhhat uygulamalarında 1’inci sıradayız.


“Türkiye’de herkes dijital olarak doğar ve dijital olarak vefat eder”

Bizimle bir arada olan ülkelere baktığınızda; 1 milyon, 1.5 milyon nüfusu olan ülkeler lakin bizimle birebir nüfusa sahip ülkeler 15’inci-20’nci sırada. Baktığında çok önemli bir dijital olgunluğa sahibiz. Bizde, Türkiye’de herkes dijital olarak doğar ve dijital olarak vefat eder.

Yani sistemlerde bir şayet ismini karar vermişse, ebeveynlerden rastgele birisi bir çocuk doğduğu vakit, doğum raporu düzenlendiği an 5 dakika sonra TC kimliği gelir. İçişleri bakanlığı onun kimlik kartını meskenine gönderir. Rastgele birisi vefat ettiği vakit, tabip raporuyla vefat raporu biliyorsunuz doktorlar tarafından düzenleniyor ve otomatikman işte, emeklilik sistemine, içişleri bakanlığı’na, SGK’ya, aklınıza gelecek her yere sarfiyat ve onun dünyayla alakalı bütün ilgisi kesilir.

“Sağlık Bakanlığı dönüşüme liderlik yapıyor”

Sağlık Bakanlığı dönüşüme liderlik yapıyor da diyebiliriz. Zira birçok ülke Türkiye’nin sağlıklı dijital dönüşümünü biliyor yabancı ülkeler.

İçeride beşerler bunu yaşadıkları için normalize ediyorlar ve normalize ettikleri için aslında durumu da bilmiyorlar. Öteki ülkelere gidince bizim dijitalleşme olduğumuzun ne seviyede olduğunu görme fırsatları oluyor. Türkiye bu açıdan hayli şanslı bir ülke.”


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu