Haber

Çin Devlet Başkanı Şi’den Tayland’a iş birliği çağrısı

Çin Devlet Lideri Şi Cinping, Tayland’a iki ülke arasında geleneksel dostluğu ve kapsamlı stratejik iş birliğini ve Hindiçini bölgesinde ulaştırma projeleriyle bağlantılığı geliştirme çağrısında bulundu.

Şi, Tayland’da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi’nde, Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn’un resepsiyona katıldı, akabinde Başbakan Prayut Chan-o-cha ile yüz yüze ve heyetler ortası görüşme gerçekleştirdi.

Prayut ile görüşmesinde, Çin ve Tayland’ın kapsamlı stratejik iş birliği başlatmasından bu yana geçen 10 yılda iki ülke ortasında klasik dostluğun yeni bir seviyeye ulaştığını söz eden Şi, bu bağların istikrar, refah ve sürdürülebilirlik gayesiyle, “ortak geleceği paylaşan Çin-Tayland topluluğu” oluşturmak için sürdürülmesini umduklarını belirtti.

Şi, Çin, Tayland ve Laos ortasında Hindiçini bölgesinde ulaştırma ve altyapı projeleriyle fizikî bağlantılığın ilerletilmesi, iş birliğinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Çin’in Tayland ve diğer Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri ile bölgesel barış, güvenlik ve refahın geliştirilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurgulayan Şi, ayrıca Bölgesel Kapsamlı Ekonomik İşbirliği (RCEP) anlaşmasının uygulanmasıyla serbest ticaretin bölgeye çok daha geniş imkan ve fırsatlar yaratmasına katkı sağlamayı umduklarını dile getirdi.

Prayut da Tayland’ın, kapsamlı stratejik iş birliği geliştirmek üzere Pekin ile üst seviye ortak çalışmalara hazır olduğunu belirtti.

Görüşmenin akabinde iki ülke heyetleri, Çin-Tayland Stratejik İşbirliği İçin Ortak Hareket Planı (2022-2026), İpek Yolu Ekonomik Nesli ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nun Desteklenmesi İçin İşbirliği Planı, Çin-Tayland-Laos Bağlantılılık Geliştirme Koridoru İşbirliği Planı’nı içeren iş birliği mutabakatlarına imza attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu