Haber

Lavrov, Afrika’daki kurtuluş sürecinin Fransa’yı “uzattığını” söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dünya sorunlarında dayanışma gösteren ve kurtuluş sürecini yürüten Afrika kıtasındaki ülkelerin neo-sömürge etki alanını daraltması nedeniyle Fransa’yı strese soktuğunu söyledi.

Lavrov, Birleşik Rusya Partisi toplantısında yaptığı konuşmada uluslararası konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sömürgecilerin suçlarının zamanaşımına uğramadığını belirten Lavrov, sömürgecilik içgüdülerinin de ortadan kalkmadığına dikkat çekti.

Kolektif Batı’nın refahını büyük ölçüde gelişmekte olan ülkeleri yüzyıllardır süren soygun ve sömürü yoluyla elde ettiğini ifade eden Lavrov, Batı’nın ekonomilerini başkalarının değerinde tutarak küresel hakimiyetini sürdürmeye çalıştığını kaydetti.

Lavrov, “Batı bu amaçla uluslararası ilişkilerin demokratikleşme sürecini yavaşlatmaya devam ediyor. Bu amaçla dünyanın büyük çoğunluğuna agresif bir şekilde neo-sömürgeci Amerikan merkezli bir düzeni dayatıyor.” değerlendirmesini yaptı.

“France Mayotte ve İngiltere, BM kararına rağmen Chagos Takımadalarını elinde tutuyor”

Afrika ile ilgili politikalara da değinen Lavrov, Rusya’nın Afrikalı meslektaşlarının haklı taleplerini desteklemeye devam ettiğini belirtti.

Lavrov, Rusya’nın dekolonizasyon sürecini tamamlaması konusunda gelişmekte olan ülkelerle dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, “Örneğin Fransa, Komor Adaları’ndan ayrılan Mayotte adası üzerindeki denetimini ve egemenliğini hâlâ elinde tutuyor. Bunu takip etti. Paris’e adayı Komor Adaları’na geri vermesi çağrısı. Bunu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) kararlarına rağmen yapıyor. Aynı şey Londra’nın Mauritius’tan satın aldığı Chagos Takımadaları için de geçerli.” söz konusu.

Afrika’nın dünya meselelerinde dayanışmasına dikkat çeken Lavrov, kıta ülkelerinin kapsamlı kurtuluş sürecini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Lavrov, “Bu, Fransa’nın Orta ve Batı Afrika’daki neo-sömürgeci etki alanının sürekli olarak daralmasına neden oluyor. Bu, Paris’te oldukça gergin bir tepkiye neden oluyor.” terimini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu