Ekonomi

Küresel piyasalarda dikkatler ABD ÜFE verilerinde

Enflasyonda gevşemeye işaret eden bilgileri beklerken, ABD borsa endeksleri bu ay ilk kez yükselişle günü tamamladı.

Perşembe günü S&P 500 yüzde 0,8 ve Nasdaq 100 yüzde 1,1 oranında kapandı. Her iki endeksin vadeli işlemleri de haftanın son işlem gününde yükselişin devam edebileceğine işaret ediyor.

Asya’da ise Çin ekonomisinin yeniden açılması teması söz konusu. MSCI Asya Pasifik Endeksi, art arda altıncı haftalık kâr haftasına hazırlanıyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 1’den fazla yükselirken, anakara Çin endeksleri daha sınırlı bir artış görüyor.

Enflasyon baskısının azalacağı beklentisi de doları aşağı çekiyor. Bloomberg Dolar Endeksi de üçüncü işlem gününde yüzde 0,3 kaybetti.

ABD tahvil getirilerinde hafif hareketler var. 10 yıllık getiri yüzde 3,5 altında süreci görmek. Petrol fiyatları bir miktar toparlansa da talep dalgalanmaları nedeniyle haftalık yüzde 10’a yakın düşüşe hazırlanıyor. Brent ham petrolü günlük yüzde 0,7 artışla 76,7 dolardan işlem görüyor. Spot altın yüzde 0,5 artışla hızla 1.800 doların altına indi.

ABD’de ÜFE’nin gevşemesi bekleniyor

Yatırımcılar bugün ABD’deki üretici fiyat gelişmelerinden Fed’in faiz patikası hakkında fikir edinmeye çalışacak. Bloomberg anketine göre ABD’de yıllık üretici fiyatlarının Ekim’deki yüzde 8’den Kasım’da yüzde 7,2’ye gerilemesi bekleniyor.

Beklentinin gerçekleşmesi durumunda tüketici fiyatlarını da etkileyen üretici fiyatları belirgin bir yavaşlama sinyali verecektir. Bir diğer Bloomberg anketinde ise aylık üretici fiyat artışının Ekim ayında olduğu gibi yüzde 0,2 olması bekleniyor.

Bloomberg Economics ekonomistlerine göre, yavaşlayan iç ve dış talep, aerodinamik tedarik zincirleri ve güçlü dolar ABD’de temel mal enflasyonunun yumuşamasına neden oluyor. Çin’de enflasyon da Sıfır Kovid politikasının etkisiyle düşük seviyelerini koruyor.

Çin’de Kasım ayında yıllık tüketici enflasyonu, bir önceki aya göre yüzde 2,1 olan yıllık enflasyona göre yüzde 1,6 azalırken, üretici fiyatları yıllık yüzde 1,3 geriledi. Düşük enflasyon bilgisi Çin’de yeniden faiz indirimleri dahil ekonomik canlandırmaları gündeme getirebilir.

Pinpoint Varlık Yönetimi Baş Ekonomisti Zhang Zhiwei, Çin hükümetinin piyasa ve hanehalkı güvenini artıracak teşvik saldırıları beklediğini söyledi.

JPMorgan hisse stratejisti Marko Kolanoviç, Çin hisse senetleri için iyimser olduğunu yineleyerek yeniden açılma sürecine ve olumlu finansal koşullara işaret etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu