Ekonomi

İspanya ve Fransa planlanan boru hattını sadece hidrojen için kullanacak

İspanya ve Fransa, iki ülke arasında bir deniz altı boru hattı yoluyla doğal gaz taşıma planlarından vazgeçtiler. Bunun yerine, proje için mümkün olan maksimum AB finansmanını sağlamak için hidrojen taşınacak.

Her iki ülkeden yetkililer plan taslağını Cuma günü İspanya’nın Alicante kentinde yapılacak zirve öncesinde hazırladılar.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ve Portekiz Başbakanı António Costa, Barselona-Marsilya boru hattını görüşmek üzere bir araya gelecek ve desteklerini almak için Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ile bir oturum yapılacak.

AB, sera gazlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerinin en az yüzde 55 altına düşürmeyi hedeflediği için alternatif bir enerji kaynağı olarak hidrojene öncelik verdi.

Bazı uzmanlar böyle bir hibrit yaklaşımın uygulanabilirliğini sorguluyor ve Brüksel’in fosil yakıt altyapısının finansmanını sınırlayan katı kuralları göz önüne alındığında bunun AB fonu almayı zorlaştıracağına işaret ediyor.

Bir İspanyol hükümet yetkilisi şunları söyledi: “Avrupa fonlarına başvurma kuralları, bunun sadece bir hidrojen boru sınırı olmasını gerektiriyor. Şu anda beklenti bu. Avrupa Komisyonu’nun istediği de bu ve üzerinde çalıştığımız ana senaryo da bu” dedi.

İnşaatın ve gazın kapatılmasının alacağı zaman göz önüne alındığında, denizaltı boru hattı Avrupa’nın mevcut elektrik krizini hafifletmeyecek. Bu, mevcut krizi çözmeyi amaçlayan bir altyapı segmenti değil. Gelecekteki ekolojik geçiş hakkında bir proje.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu