Ekonomi

Japonya Başbakanı hane gelirini artırma sözü verdi

Salı günü yaptığı politika konuşmasında Japonya Başbakanı Fumio Kishida, yönetiminin ekonomiyi canlandırma ve deflasyonu kesin olarak durdurma stratejisinin önemli bir parçası olarak hane halkı gelirlerini artırma konusunda güçlü bir taahhütte bulundu. Parlamentonun olağan oturumlarının başında alt meclis genel kuruluna hitap eden Kishida, ekonomik bir sorun olarak fiyat artışlarının aciliyetini vurguladı.

Kishida yeni politikalar açıklamadı ancak özellikle iktidardaki Liberal Demokrat Parti’ye (LDP) verilen desteği zayıflatan finansman skandalı ışığında halkın siyasete olan güveninin yeniden tesis edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başbakan, işverenlerle işçiler arasında bu yıl baharda yapılacak ücret görüşmelerinin merkezinde sürdürülebilir ücret artışı ve istikrarlı enflasyonun yer aldığına dikkat çekti. Bu görüşmeler Japonya Merkez Bankası’nın alışılmadık nakit teşviklerinden uzaklaşmasına zemin hazırlayabilir. Geçen yıl, Japonya’nın büyük şirketleri fiyatları %3,6 oranında artırdı; bu, otuz yılın en önemli artışıydı ve ekonomistler, 2024 yılında fiyat artışlarının bunu aşarak %3,9 civarına ulaşmasını bekliyor. Bu, sıkı bir işgücü piyasasına ve 343 trilyon yen (2,33 trilyon dolar) tutarında önemli bir kurumsal nakit rezervine karşılık geliyor.

Ancak işgücünün çoğunluğunu çalıştıran küçük firmalar, ücretleri büyük rakipleri kadar artırmıyor. Gözlemciler deflasyonun sona ermesinin Japonya Merkez Bankası’nın politikalarındaki değişikliklerle uyumlu olup olmadığını görmek istiyor.

Japonya artık deflasyonla karşı karşıya olmasa da, fiyat düşüşlerinin geri döneceği tehdidi deflasyonist dönemin net bir şekilde sona ermesini engelledi. Kishida yönetimi taban fiyatları artırdı ve sağlık hizmetleri, toplum hizmetleri ve kamyon taşımacılığı da dahil olmak üzere kamu sektörü çalışanlarının yanı sıra yarı zamanlı çalışanlar ve sözleşmeli çalışanlar gibi sistem dışı çalışanların ücretlerini artırmak için çalışıyor.

Ayrıca Kishida, Haziran ayından itibaren bireylerin, harcanabilir geliri artırmayı amaçlayan gelir ve ikamet vergilerinde kişi başına 40.000 yen (269,96 $) tutarında geçici indirimlerden yararlanacağını duyurdu.

Kishida, Maliye Bakanı Shunichi Suzuki ile birlikte mali reformun öneminin altını çizdi. Suzuki parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, çok sayıda ek teşvik bütçesi ve Kovid-19 salgını sırasında mevcut enflasyon baskıları nedeniyle Japonya’nın mali sağlığına yönelik zorlukların altını çizdi. Mart 2025’te sona eren mali yıl için planlanan yaklaşık 182 trilyon yen tutarındaki devlet tahvili ihracından bahsetti.

Suzuki, orta ve uzun vadede mali reformları ele alarak Japonya’nın mali sürdürülebilirliğine olan piyasa güveninin korunması gerektiğini vurguladı. Hükümet, harcama yapısını normalleştirerek ve hem harcama hem de gelir reformlarını ilerleterek 2025 mali yılına kadar faiz dışı bütçe fazlası elde etmeyi hedefliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

nallihan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu