Teknoloji

Güneş aslında çok gürültülü bir yer… Peki bu sesi neden duymuyoruz?

Muazzam gücüne rağmen Güneş, Dünya’dan bakıldığında çok sessiz bir yer gibi görünebilir. Ancak bunun nedeni, Güneş’i sessiz bir ateş topu olarak algılamamızdır, çünkü ses uzayda yayılmaz. Ses uzayda yayılacak olsaydı, Güneş Sistemimizin merkezinde duran bu ateş topu muazzam bir ses çıkarırdı.

Güneş temelde dev bir nükleer füzyon tepkisidir. O kadar çok güce sahiptir ki, tüm Güneş Sistemini ısıtır ve aydınlatır.

Ancak bu inanılmaz miktardaki ısı ve ışığa değerli bir ses eşlik ediyor. Ama bu sesi duymuyoruz çünkü boşlukta yolculuk edemiyor çünkü titreşimleri taşıyacak tanecikler barındırmayan bir boşluk.

Southwest Araştırma Enstitüsü’nün Uzay Çalışmaları Bölümü’nde önde gelen bir güneş fizikçisi olan 2015 Reddit dizisinde, Craig DeForest, ses varsayımsal olarak uzayda ve Dünya atmosferinde seyahat edebilseydi Güneş’in ne kadar gürültülü olacağıyla ilgili bir soruyu yanıtladı.

Bazı hesaplamalardan sonra, Güneş’in teorik yaklaşık 100 desibellik bir sese neden olur. açıkladı. Bu ses ölçüsü, neredeyse bir konserde hoparlörün yanında durmakla karşılaştırılabilir. Güneş’in bizden 150 milyon kilometre uzakta olduğu düşünüldüğünde bu kadar çok sesin gezegenimize ulaşacak olmasının oldukça dikkat çekici olduğu rahatlıkla söylenebilir.

DeForest, Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzakta Güneş’in yörüngesinde dönen SOHO uzay aracında. Michelson Doppler Imager (MDI) gibi zengin bilimsel araçlar sayesindeSesin kalitesi hakkında bir fikrimiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Ses dalgaları o kadar derindir ki normalde insan kulağının algılayamayacağı kadar düşük frekanslardadır. Aynı zamanda, tekil bir ton değil, zil şeklinde akustik dalgalardan oluşan ağır ve karmaşık bir model oluşturur.

Sesleri kulağımıza işitilebilir hale getirmek için, bilim adamlarının haftalarca süren titreşimleri birkaç saniyeye sıkıştırarak sesleri on binlerce kez hızlandırmaları gerekiyor. Bu işlemin nihai sonucu, düşük, titreşen bir uğultu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu