Haber

Deprem Sonrası “Balayı Aşamasına” Geçtiğimizi Söyleyen Uzmandan Dikkat Çeken Açıklamalar

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, Twitter’da paylaştığı grafikle afet sonrası ‘balayı evresini’ geçtiğimizi belirtti. Gelecekte depremzedeler için çok zor olacağını belirtti.

Gelin detaylara birlikte bakalım…

İTÜ öğretim üyesi Mithat Kadıoğlu, Twitter paylaşımında depremzedelerin ve diğer vatandaşların ruhsal süreçlerini anlatan bir diyagram paylaştı.

Afet sonrası manevi açıdan değerli bir dönem olan ‘balayı evresine’ geçtiğimizi belirtti.

Adı biraz garip gelse de balayı dönemi aslında psikolojide kullanılan teknik bir terimdir.

Afet sonrası toparlanmanın dört aşamasından biri olan balayı aşaması, afetin üzerinden birkaç gün geçmesi ile yaklaşık üç ila altı ay arasındaki dönemi kapsar.

Kadıoğlu, afetin türüne ve büyüklüğüne göre değişen bu sürecin önceden dikkate alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

Balayı aşamasında hayatta kalanlar, hayatta kalanlar ve yakınları için bir rahatlama hissederler. Ancak bu, hayal kırıklığı, öfke ve üzüntüden önceki görece huzurlu duygunun son dönemidir.

Balayı adımının ardından Kadıoğlu’nun paylaştığı şemaya göre kişi büyük bir boşluğa düşecek ve “gözleri açılacak”.

Bu noktada derin bir mutsuzluk, öfke ve acı hissedecek olan bireyin bu duyguları yaşamadan normal düzene dönmesi mümkün değildir.

“Ara dönem” olarak adlandırılan bu dönemde kişinin bu duygulardan kurtulması felaketten birkaç ay sonra başlayıp iki yıla kadar uzayabilir.

İyileşme sürecinde olan kişi uzun yıllar iyileşme sürecinde olabilir.

İşte o tablo:

koseajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu