Haber

Başkandan deprem kahramanlarına teşekkür

Asrın felaketi olan 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde Kocaeli’den bölgeye giderek arama-kurtarma ve yardım çalışmaları yürüten Sivil Toplum Kuruluşları, Kocaeli Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Depremin yıl dönümünde düzenlenen programda yaşanan acı paylaşıldı ve hayatını kaybedenler için dualar okundu. Programda, hava şartlarına rağmen 13 saatlik yolculuğu 9 saatte kat ederek iş makinesiyle bölgeye giden Kazım Budak, yaşadıklarını gözyaşlarıyla anlattı. Budak’ın ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “İnsanların bu dönemde en çok ihtiyacı olan şey şefkattir.” Programa Önder Büyükakın’ın yanı sıra AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, BBP Kocaeli İl Koordinatörü Metehan Küpçü ve STK temsilcileri katıldı.

 

KOCAELİ’DE YAĞMUR YAĞDI

Başkan Büyükakın, “Kazım Amca bu salondaki dostlarımızın hikâyesini anlatan örneklerden sadece bir tanesi. Bugün 97 dernek burada toplandı. Kimisi yardım kuruluşu, kimisi arama kurtarma, kimisi vatandaş dernekleri… Bugün de buradalar, o gün de oradaydılar. Deprem haberi gelince hepsi kaçtı. Kocaeli ve o bölgeye yağmur yağdı. “Bir dönem yardım tırlarını oraya yönlendirmede bile zorluk yaşadık” dedi.

 

“OLAY AYNI ZAMANDA PSİKOLOJİ YÖNETİMİYDİ”

Başkan Büyükakın, “İlk gittiğimizde ekiplerimiz arama kurtarma çalışması yaptı. Çadırları kurarken bir yandan da bizi izleyen endişeli gözleri teselli ediyorduk. Onlara 17 Ağustos depremini yaşadığımızı hatırlattık. Sisteme bir şeyler koyarak bu süreci hep birlikte atlatacağımızı anlattık. Çadır kenti kurduğumuzda ilk duşlarını aldıklarında yüzleri biraz daha gülümsemeye başladı. Çocuklarımıza park yaptığımızda daha memnun oldular. “Olayın aynı zamanda psikolojik yönetimiydi” dedi.

 

315 BİN BİNA TARANACAK

“Depremi en az kayıpla atlatacak sistemi kurmak görevimizdir” diyen Önder Büyükakın, şöyle konuştu: “Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve odalarla birlikte bir heyet oluşturduk. Bu heyet ile birlikte taşımaya başladık. Kocaeli’de deprem çalışmaları yaptık. Kocaeli’de 315 bin bina var. Bu binaların 160 bini Marmara Depremi’nden önce yapıldı. 250 bin bina 2007’den önce yapıldı. Öncelikle bu 250 bin binanın taranması için anlaşma yaptık. 2007 öncesi hepsini taradık, bunların hepsini dijital ortama taşıdık, “Konum haritaları elimizde” dedi.

 

ÖLDÜREN DEPREM DEĞİL, BİNALARDIR

Başkan Büyükakın konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Depremde hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Ama benim ülkemde bir bina çöktüğü için kimse ölmemeli. Halkımın fedakarlığından ve kahramanlığından gurur duyuyorum. Bunlar olmasaydı imkânsızlıklar altında Kurtuluş Savaşı’nı yürütemezdik. Ama deprem öldürmez, binalar öldürür. O zaman hazırlanmamız lazım. Hızla kolları sıvayıp harekete geçmemiz gerekiyor. “Bilimsel hazırlıklar yaptık.”

 

AFET SONRASI KURUMSAL HAFIZA GEREKLİDİR

”Depremin yıldönümlerinde hayatını kaybedenler için 5 dakika dua etmeli ve Fatiha okumalıyız. Ancak geri kalan çoğu zaman geçen yıl neler yaptığımız hakkında konuşmalıyız. Yaptığımız işlerden biri de Afet İşleri Daire Başkanlığı’nı kurmaktı. Afet sonrasını yönetebilmek için kurumsal hafızaya ihtiyaç vardır. Büyük bir felakette hiçbir devlet tek başına hareket edemez. Sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor. Bu nedenle Kocaeli’nin topyekün yerel afet gönüllüleri örgütünün kurulması gerekiyor. Afet İşleri Daire Başkanlığımız bu yapıların kuruluş, organizasyon, eğitim faaliyetleri ve ekipman ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruldu.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

guneysinir-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu