Sağlık

Akciğer Enfeksiyonlarındaki Benzerlikler Tedaviyi Geciktirmesin

Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) tarafından her yıl 12 Kasım tarihinde hastalığa dikkat çekmek için anılan Dünya Zatürre Günü için Türk biyoteknoloji şirketinden ‘erken tanı’ uyarısı geldi. Bronşit, KOAH, akciğerde kanama/pıhtı atması, akciğer kanseri üzere ölümcül hastalıkların birçok vakit Zatürre ile benzerlikler gösterdiğine dikkat çeken Anatolia Geneworks Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Recep Demirgan, Akciğer enfeksiyon çeşitlerinin erken teşhisinin hakikat bir halde gerçekleştirilememesinin ölümcül sonuçları olabilmektedir” açıklamalarında bulundu.

Dünyada ve ülkemizde en sık görülen enfeksiyon hastalıkları ortasında yer alan Zatürre, Türkiye’de vefat nedenleri ortasında 5. sırada, enfeksiyonlara bağlı vefatlar ortasında ise birinci sırada yer alıyor. Bilhassa bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve kronik öbür hastalığı olan bireylerde daha ağır seyredebilenZatürre; bakteri, virüs, mantar üzere çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle oluşabiliyor. Zatürrenin öbür enfeksiyon kaynaklı akciğer hastalıklarıyla benzerlik göstermesi, akciğer rahatsızlıklarında ölümcül riski ile erken ve hakikat teşhisin ehemmiyetini daha da artırıyor.

Klasik teşhis prosedürleri tek başına kâfi olmayabiliyor

Sadece fiziki muayene ve akciğer grafisi ile konulan akciğer enfeksiyon teşhislerinin kimi durumlarda tek başına kâfi olmadığını tabir eden Anatolia Geneworks Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Recep Demirgan, “Bronşit, mikrobik olmayan akciğer tutulumları, akciğere pıhtı atması, KOAH, akciğer içerisindeki kanamalar, lejyoner hastalığı, astım ve zatürre üzere hastalıklar çoğunlukla birbirine benzeri belirtiler göstermektedir.Virüs, bakteri ve az olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan Zatürre; yüksek ateş, öksürük, balgam, yan ağrısı üzere belirtilerle seyreden bir hastalık olup erken teşhis edilemediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu kapsamda da ağır Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiğimiz Bosphore Atypical CAP Panel Kiti ile hastadan alınan tek bir tüp kandan benzerlik gösteren bu hastalıkların yanlışsız teşhisinin konulabilmesine imkan sağlıyoruz. Tek bir panelden, zatürre, astım ve Lejyoner hastalığının direk tespit edilebilmesi hakikat tedavi için de büyük değer arz ediyor” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu