Haber

Abbas ve Haniyeh Kahire’den önce Ankara’da görüştü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Ofis Lideri İsmail Haniyeh, Filistinli grupları bir araya getirmek için 30 Temmuz’da Kahire’de yapılacak toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde bir araya geldi.
Resmi bir ziyaret için Ankara’da bulunan Abbas, dün ikili temaslarının ardından Erdoğan ile görüşmeye geldi ve bu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Mahmud Abbas’ın ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da kısa bir çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelmesi planlansa da sağlık sorunları nedeniyle bu ziyaret ertelendi. Geçen hafta kalp pili takılması ve doktorların uçağa binmeyi riskli bulması nedeniyle ertelenen ziyaretin en az birkaç hafta daha gerçekleştirilemeyeceği tahmin ediliyor.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, resmi ziyaretlerini sürdüren Abbas ve Haniye ile bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Bu iki liderin görüşmesi, farklı Filistinli grupları bir araya getirmek için 29-30 Temmuz’da Kahire’de yapılacak görüşmenin ilerisinde olması açısından değerlidir.

Erdoğan: Filistin’in Türk halkının kalbinde özel bir yeri var

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğan’ın görüşmede iki lideri Ankara’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve Abbas ile Haniye’ye “Filistin’in Türk halkının kalbinde müstesna bir yeri olduğunu” ilettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Filistin halkının birlik ve beraberliğinin önemine dikkat çekerek, Filistinlilerin ayrıştırılmasının barış sürecini baltalamak isteyen aktörlerin işine yaradığını ifade etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: Gazze’ye uygulanan ambargoyu kabul etmediklerini belirterek, Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki gelişmelerin devam ettiğini vurguladı.

Ortada Hamas, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve bazı ülkeler tarafından “terör örgütü” olarak görülmekte ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin kıymetli sorunlarından biri olarak fiyatlanmaktadır. Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinden memnun olmayan İsrail, Ankara’dan buna son vermesini talep ediyor.


Haniye ve Abbas, Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırlandıFotoğraf: ANKA

Kahire’deki görüşmenin önemi

Abbas’ın davetlisi olarak bu hafta sonu Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenmesi planlanan toplantıda, Filistinli grupların ortadaki sorunları masaya yatırması ve siyasi ayrışmayı sona erdirmek için çalışması bekleniyor.

2006 yılında Filistin’de yapılan seçimlerin ardından El Fetih ile Hamas arasında bir gerilim dönemi başladı. Seçimde Hamas, Filistin Parlamentosu’nda çoğunluğu elde etti, ancak ardından gelen kısa ömürlü hükümet iki küme arasındaki uçurumu derinleştirdi. 2007’de iki örgüt arasındaki çatışmaların ardından El Fetih Gazze Şeridi’nden ihraç edildi.

O zamandan beri liderliğini Abbas’ın yaptığı El Fetih, Batı Şeria’nın İsrail kontrolü altında olmayan bölgelerinde ve Hamas da Gazze’de faaliyet gösteriyor.

Filistin’de uzun süredir devam eden bölünmüşlüğe son vermek için 2022’de Cezayir’de bir araya gelen Hamas ve El Fetih hareketinin de aralarında bulunduğu 14 grup anlaşarak “Cezayir Deklarasyonu”nu yayınladı.

İsrail’in son Cenin operasyonundan sonra Abbas, 30 Temmuz’da kümeleri bir araya gelmeye davet etti ve Hamas dahil birçok grubun buna uyacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu