Teknoloji

3 Boyutlu Yazıcıyla Kişiye Özel İlaç Üretimi Başladı

Günümüzde eczanelerde satılan ilaçların büyük bir çoğunluğu, birer seri üretim ürünü. Bu da aslına bakarsanız gerekli bir şey çünkü ilaçların ucuza satılabilmesi için büyük ölçülerde üretilmesi gerekiyor, aksi halde fiyatları bir epey artar.

Peki ya piyasada bulunan ilaçlardan farklı bir doza gereksinim duyarsanız ne olur? Almak istediğiniz ilaç tek dozda seri üretimden geldiği için elde etmek istediğiniz ilaca çok daha fazla para vermek zorunda kalırsınız, hatta bulamayabilirsiniz bile. Bu noktada devreye ferdî üretilmiş ilaçlar giriyor.

Merkezi Finlandiya’da bulunan bu şirketin çalışmaları sayesinde ilaçlar, üç boyutlu yazıcılarla ve kişiye özel olarak üretilecek:

Merkezi Helsinki, Finlandiya’da bulunan CurifyLabs isimli bir teşebbüs, 3 boyutlu yazıcıları kullanarak şahsa özel ilaç üretimine başladı. Şirketin gayesi birinci etapta bu teknolojiyi hastalanelere ve veteriner kliniklerine ulaştırmak. 

Geçtiğimiz yıl kurulan ve 3,5 milyon euro sermaye ile projeye başlayan şirket; bu sayede bir hastanın tam gereksinimlerine cevap verebilmeyi hedefliyor:

Normal kurallarda, seri üretim bandından çıkan bir ilaç ferdî değildir ve bu noktada, tam olarak şahsa uygun bir tedaviden kelam edilemiyor. Örneğin kişinin alerjen olduğu bir maddeyi seri üretilmiş bir ilaçtan çıkarmak imkansız, fakat bireye özel ilaç tedavileri ile bu mümkün.

CurifyLabs’taki ilk prototip çalışması da kurucusu Niklas Sandler Topelius’un merakıyla başlıyor:

Aslında 100’den fazla onaylı mecmuada bilimsel makale yayınlamış bir bilim insanı olan Topelius, birinci prototip için üç boyutlu sıradan bir yazıcının “mürekkekep” kısmına, uygun form ve biçimlerde ilaç gereçleri yerleştiriyor ve elde ettiği birinci sonuçlar kayda bedel oluyor. Akabinde bu konsept üzerine 3,5 milyon euro yatırım alan şirket, artık bu iş için özel yazıcı teknolojileri geliştirmek için çalışıyor. 

Şirketin piyasaya bedeli 3,5 milyon euro olsa da global sıhhat sanayisinin toplam hacmi 1,42 trilyon dolar(!), yani şirket şimdi çok yolun başında:

Eğer CurifyLabs’in bu projesi gelecekte daha da dallanıp budaklanırsa klasikleşmiş eczanelere veda edip hepimiz şahsileştirilmiş ilaçlar üretebilir ve seri üretim ilaçlardan çok daha sağlıklı bir halde tedavi olabiliriz. Siz ne düşünüyorsunuz? Niyetlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu