Teknoloji

Zenginin su kullanımı fakirin su ihtiyacını nasıl etkiler? Cevabı bu araştırmada gizli…

Dünya ısınırken ve Madrid’den Şangay’a ve hatta İstanbul’a kadar pek çok şehir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyayken, bunu düşünmelisiniz. Suyun nadir bir kaynak olduğu Mad Max tarzı bir gelecek gelebilir. Ve bu gelecek korkusu bazı ilginç durumlara yol açabilir. Örneğin, sıradan Kaliforniyalılar su kıtlığıyla boğuşurken, bunun film yıldızlarının istedikleri kadar su kullandığı bir versiyonunu şimdiden görmeye başlıyoruz.

Nature Sustainability’de araştırmacılar tarafından yayınlanan bir çalışma, zengin ve ünlülerin yaşam tarzlarının su kıtlığında tam olarak nasıl bir rol oynadığını yanıtlamaya çalışıyor. Analizleri, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin “seçkin” bölümlerinin muazzam miktarda su kullandığını ve etkilerinin, kentsel su kaynağı üzerindeki iklim değişikliği veya nüfus artışı kadar yıkıcı olabileceğini buldu..

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve çalışmanın baş yazarı Elisa SavelliEarther’e gönderilen bir e-postada, ” Uzun vadede, bu seçkinlerin adaletsiz ve sürdürülemez davranışları ortak su kaynaklarını tüketecek, kuraklıkları daha şiddetli ve su krizlerini daha sık hale getirecektir.diye yazdı ve şöyle devam etti: “ Sosyoekonomik eşitsizlik, bugünün ve yarının kentsel su krizlerini ve diğer tüm faktörleri yönlendiriyor.

Kourtney Kardashian gibi ünlüler…

Evler için su bütçelerinin belirlendiği ve bütçe aşımları için mali cezaların uygulandığı Kaliforniya’da. Kourtney Kardashian gibi ünlülerOrtalama bir gözlemci, inanılmaz su kullanımıyla manşetlere çıktıktan sonra, zenginlerin muslukları kuruttuğunu açıkça görebilir . Ancak, Savelli, geçmişteki akademik çalışmaların çoğunlukla popülasyonların ortasındaki ortalama su kullanımına odaklandığını ve aynı yerde yaşayan farklı insan kümeleri arasında sosyoekonomik durumun su kullanımı üzerindeki etkisini ölçmediğini söyledi. Savelli ve grubu, güçlü insanların su kullanımının kentsel yaşam üzerindeki etkisini daha yakından incelemek için çalışmalarına başladı.

Modelleri için bir çerçeve olarak Güney Afrika, Cape Town’a odaklandılar. Güney Afrika, dünyadaki herhangi bir ülke arasında en büyük servet açığına sahiptir ve Cape Town, 2010’ların ortalarında o kadar şiddetli bir su kriziyle karşı karşıya kaldı ki, sıfırıncı gün olarak bilinen bir felakette şehir neredeyse susuz kaldı. Cape Town aşırı bir çalışmanın içinde gibi görünse deÜlkeler arasındaki gelir farkı genişledikçe ve gezegen ısınmaya devam ettikçe gelecekte daha fazla şehir Cape Town’a benzeyebilir.

Oto yıkama ve bahçeler

Araştırmacılar, şehrin büyük ölçüde ayrılmış farklı popülasyonlarında su tüketimini modellediler ve farklı sosyal grupların kuraklığa nasıl tepki verdiğini incelediler. Alt ve orta gelirli insanlar suyu çoğunlukla içme ve hijyen gibi temel ihtiyaçlar için kullanırken, Cape Town’daki üst sınıf kümeleri suyu kullanır. büyük ölçüde yüzme havuzları, bahçeler ve araba yıkama gibi lüksler için kullanıldığını gördüler.

Bu aşırılıklar Cape Town’daki seçkinler nüfusun sadece %12’sini oluştursa da şehrin suyunun %52’sini kullandığı anlamına geliyordu. Araştırmaya göre, kamu suyunu kullanmadıklarında bile seçkinler özel kuyulara daha fazla erişebiliyor ve bu da pahalı yer altı su kaynaklarının tükenmesi riskini taşıyor.

Sıfır Gün olayı genellikle ondan önce gelen daha büyük kuraklık ve yağış eksikliği bağlamında tartışılır. Ancak araştırma, kentteki her toplumsal kümenin suyu ihtiyaçlar için aynı ölçüde kullanması ve kullanımını havuz, bahçe gibi gereksiz şeylerle sınırlandırması durumunda krizin en kötü etkilerinden kaçınılabileceğini söylüyor. Çalışmak, ” Cape Town’daki Zero Day kuraklığı gibi, su krizleri de şehrin dengesiz güç dinamiklerinin neden olduğu seçkinlerin sürdürülemez uygulamalarının bir ürünü.” diyor.

Çalışma, eşitsizliği göz ardı eden, iklim değişikliğinin su mevcudiyeti üzerindeki etkilerinin analizlerinin, konuyu tam olarak ele almama riskini taşıdığına işaret ediyor: Depolitize analizin sorunu, genellikle aynı mantığı sürdürmesi muhtemel teknokratik çözümlere yol açması ve sonuç olarak en başta su krizine katkıda bulunan düzensiz ve sürdürülemez su modellerini yeniden üretmesidir.

haber-inhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu