Haber

Vahap Seçer, 5 Kurumun Hissedarlarıyla 3. Kez Düzenlenen 3. ‘Üretmezsek Tükeniriz’ Konferansına Katıldı

MersinBüyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MersinBüyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret Odası ve Mersin Ticaret Odası iş birliğiyle ‘Üretmezsek Tükeniriz’ başlığıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama Konferansı’na katıldı. Sanayi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, Mersin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa katıldı. Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya, Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi İzlem Nizam, Türkiye Finans Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Meriç Uluşahin, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Meclis üyeleri, protokol üyeleri ve üreticiler katıldı. .

“MERSİN ÖNEMLİ BİR NÜFUSUN TARIMLA BESLENDİĞİ BİR ÜLKEDİR”

konuşmasına ‘Üretmezsek Tükeniriz’

“MERSİN GERÇEKLERİNDE, MERSİN DOKUSUNA UYGUN OLARAK DESTEK VE KATKI SAĞLIYORUZ”

Seçer, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yetkisi dahilinde belediye bütçesinin bir bölümünü tarımsal desteğe ayırdığını belirtti. Çünkü Mersin bir tarım şehridir. Çok sayıda küçük üretici var. Hedefim küçük üreticiler. Makro planları yapan, büyük üretimlere yönelik destekleri planlayan, havza bazlı destek sağlayan, plan ve stratejileri hazırlayan Tarım Bakanlığı’dır. Ama Mersin’in gerçekliğine ve dokusuna uygun destek ve katkılarda bulunuyoruz” dedi.

“2024 YILI TARIM DESTEK BÜTÇEMİZ 119 MİLYON TL”

Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçildiği 2019 yılından bu yana tarımsal desteğe önemli bir bütçe ayırdıklarını belirten Seçer, son 4 yılda tarıma 125 milyon TL ayırdıklarını ancak bu rakamı 2019’da 119 milyon TL’ye çıkardıklarını söyledi. 2024 yılı bütçesi hazırlandı. Seçer şöyle devam etti:

“Üreticilere, özellikle de kadın üreticilere destek sağladık. Hayvancılık, fide ve fidan, sulama borularına destek verdik. 4 yılda 125 milyon destek sağlarken bu yılki bütçemize 119 milyon TL destek bütçesi yaptık. 65 Bu paranın milyon TL’si sulama borusu desteğine gidecek.”Her yıl 100 kilometre HDPE çelik boru sulama borusu dağıtımı yapıyoruz. Şu ana kadar 255 kilometre dağıtım yaptık. Bu yıl da görev süremiz boyunca bereketli Toros Dağları’nın eteklerindeki küçük üreticilerin topraklarına su ulaştırmaları için 355 kilometre sulama boru desteği sağladık.”

“‘GELİN KÖYÜMÜZE DESTEK OLALIM’ PROJESİ BAKANLIĞA ÖRNEK OLABİLECEK BİR PROJEDİR”

Seçer, tarımsal destekleme konusunda en önemli projelerden biri olan ve “Tarım Bakanlığı’na örnek olacak bir proje” olarak nitelendirdiği ‘Köyümüze Destek Verelim’ projesinden de bahsederek, üreticinin projeye destek verdiğini söyledi. 1’i erkek olmak üzere 25 küçükbaş hayvanın yanı sıra 1 yıl yem ve 1 yıl ücretsiz veteriner hizmeti alacak. Hizmeti de verdiklerini söyledi. Bu projenin sonuç odaklı olması nedeniyle son derece önemli bir proje olduğunun altını çizen Seçer, şöyle konuştu:

“Verdiğimiz hayvanlar damızlık hayvanlardır. Her yerde söylüyorum; ‘Köyümüze Destek Olalım’ Bakanlığa örnek olabilecek bir projedir.” Yani kendi karnımızı doyuralım, doğduğumuz yerde üretelim. Bana göre tarım sektörü çok pahalı bir sektör ve çok kutsal.Tarım istihdamı emer.Bizim insanımız kahvehanelerde yaşıyor.Boş oturmuyor.Çiftlikte, serada, ahırda çalışıyor ve üretiyor, Ağılda, meyve bahçesinde, çocuğunun okul masraflarını, sağlığını, sağlıklı beslenmesini, evinin masraflarını karşılıyor, tarım olmazsa üretmezsek neslimiz tükenir, üretim olmazsa neslimiz tükenir. portakal, buğday, et ve süt insanoğlu nasıl hayatta kalacak, nasıl hayatta kalacak?

“İNSAN VE KÜLTÜR ÇEŞİTLİLİĞİNİN OLDUĞU YERDE İNANILMAZ ZENGİNLİK VE GÜÇ VARDIR”

Konuşmasının sonunda Mersin’in müstesna bir şehir olduğuna değinen Seçer, Antalya, Mersin ve Adana hinterlandındaki tarım yatırımlarının kazanç sağlayacağını belirterek, “Bu bölge hem üretim açısından hem de turizm açısından önemli. bunları dünya standartlarına uygun olarak hazırlayıp dünya pazarlarına sunma fırsatı buluyoruz.” Bu üretim, merkezi hükümetin alacağı kararlarla, gerçek strateji ve planlarla değerlendirilebilirse Türkiye’nin gayri safi milli hasılasına son derece önemli katkı sağlayacaktır. En verimli topraklar buradadır. Burası en önemli yerlerden biri. Deniz, kara ve hava bağlantıları bulunmaktadır. İklimimiz mükemmel. Dünyanın en güzel yeridir. “Size her zaman su sağlayan Toros Dağları’nın eteklerindesiniz. Bu şehirler nüfus ve demografi açısından Türkiye’nin yansımasıdır. İnsan ve kültür çeşitliliğinin olduğu yerlerde muazzam bir zenginlik ve güç vardır. Bu Bölge güç dolu bir bölgedir” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 5 yıllık görev süresi boyunca da bu bilinç ve yaklaşımla hizmet verdiğini belirten Seçer, şöyle devam etti: “Nasıl ki 5 yıldır Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu bölgenin kıymetini bilerek görev yapıyorsam, Bu topraklarda, Mersin halkının izniyle önümüzdeki 5 yıl boyunca yeniden hizmete devam etmeyi ümit ediyorum.” “Devam edeceğim” diye tamamladı.

ÇAKIR: “BU TOPRAKTA TARIM BAŞLADI AMA TARIMSAL ÜRETİM ALANLARIMIZ YOK OLDU”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Türkiye’nin bulunduğu topraklardaki 12 bin yıllık tarım tecrübesine dikkat çekti. Tarımın Mezopotamya’da başladığını hatırlatan Çakır, “Üç ana iklim bölgesinde olduğumuz için canlılar için farklı yaşam alanları oluşturan biyolojik çeşitliliğe sahip bir bölgedeyiz. Ancak tarımsal üretim alanlarımızın çoğu organik madde nedeniyle zayıflamış durumda. binlerce yıllık kullanım sonucunda aşırı ve hatalı kullanım sonucu tahrip olmuştur.Üstelik şehrimiz “Su ve toprak varlığı açısından sınırlı kaynaklara sahip olmakla birlikte risklere son derece açık bir coğrafyadır. Dondan, doludan, kuraklıktan ve hastalıklardan.” dedi.

Bu süreçte farklı önceliklere odaklanıldığını belirten Çakır, geleceği kurtarmak için artık ‘İklim Değişikliğine Uyum Çalışmalarına’ ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Çakır, iklim değişikliğine uygun tarım yapılması için bir dizi öneride bulunarak, emeği geçen herkese teşekkür etti.

GÜRÜZ: “DOĞRU ÜRETELİM, ÇOK TÜKETELİM”

Tarımsal üretimin iklim değişikliği dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, şöyle konuştu: “Tarım sektörü iklim değişikliğinin etkilerini hisseden kesimlerden biri. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada artan sıcaklıklar, azalan su kaynakları ve “Doğal afetler gibi zorluklarla karşı karşıyayız ve ‘Üretmezsek Tükeniriz’ sloganı bu zorlukları derinden yansıtıyor. Tarım sektöründe karşı karşıyayız” diyerek sloganı “Doğru Üretelim, Daha Fazla Tüketelim” şeklinde yorumladı.

Doğru şekilde üretilen sağlıklı ve lezzetli narenciye tüketiminin arttırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Gürüz, “Özellikle küçük yaşlardan itibaren narenciye tüketim alışkanlığının kazandırılması için okullarda kampanyalar yapılması gerektiğine inanıyoruz. Taze sıkılmış narenciye ürünlerinin tüketiminin teşvik edilmesi ve benzer çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda “Bu bağlamda yaptığı çalışmalardan dolayı liderimiz Vahap Seçer’e teşekkür ediyorum” dedi.

ALANIN UZMANLARI TARIM İÇİN ALINACAK ÖNLEMLERİ ANLATTI

Açılış konuşmalarının ardından başlayan konferansta alanında uzman isimler; Ali Ekber Yıldırım, Prof. Dr. Levent Kurnaz, İrfan Donat ve Özbek Özler konuşmacı olarak yer aldı. Konferansta tarımın geleceği planlandı.

Ali Ekber Yıldırım, bitkisel ve hayvansal üretim ile su kullanım planlaması hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Levent Kurnaz, konferansa katılanların çoğunluğunun kadın olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, küresel iklim değişikliğine ilişkin bir sunum yaparak katılımcıları geçen yüzyılın sıcaklık değişimine ilişkin görsellerle bilgilendirdi.

İrfan Donat, 6 yıl sonra tarım alanlarında yaşanacak su sorununu anlatırken, Türkiye’nin tarımsal limon üretiminin yüzde 46’sının Mersin’de olduğunu belirtti. Donat, tarım verilerinin tutulmasının ülkemiz açısından önemine dikkat çekti. Birinci sınıf tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasının zararlı etkilerinden bahseden Donat, Mersin ve Balıkesir’de de durumun böyle olduğunu söyledi. Özbek Özler, iklim değişikliği nedeniyle tarım alanlarında çeşitliliğin azalmasına ilişkin bilgiler verdi. Bazı mandalina ve limon çeşitleri hakkında detaylı bilgi verecek olan Özler, iklim değişikliği nedeniyle bu çeşitlerde yaşanan azalmalardan bahsetti. Özler, sulamanın da önemli bir sorun olduğuna değindi.

Konferansın sonunda Ali Ekber Yıldırım memnuniyetini dile getirerek, konferansı başından sonuna kadar dinlediği için Önder Seçer’e teşekkür etti. Soru-cevap bölümünün tamamlanmasının ardından konferans sona erdi. Uzmanlara soruların ardından katılımcılar, Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine sağladığı tarımsal desteklerden dolayı da teşekkürlerini dile getirdi.

merzifonajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu