Ekonomi

Uzmanlar inşaatlara karne ve bilimsel sorumluluk kuralı getirmek istiyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler tüm Türkiye’yi şok etti.

Depremin ardından Türkiye’deki müteahhitlerin yetkinliği gündeme geldi.

Türkiye’de 450 binin üzerinde müteahhit var.

Almanya’da bu sayı 3 bin 500 civarındayken, Avrupa’da toplam müteahhit sayısı 50 bin.

Müteahhitlikte herhangi bir mesleki eğitim ve yeterlilik belgesi şartı aranmaz.

Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olması, sadece konut için değil, konut dışı konut için de birçok inşaat faaliyetinde bulunan kişi ve müteahhit sayısının yüksek olmasına neden olmaktadır.

Hatta yurt dışında birçok projede Türk müteahhitleri yer alıyor.

BİNALARIN HIZLI DÖNÜŞÜMÜ BEKLENİYOR

Öte yandan uzmanlar, özellikle daha önce yapı tatil raporu verilen ve belediyeler çerçevesinde riskli görünen yüksek yapıların hızla dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

İNŞAATLARDA KARNE TABANINA DİKKAT EDİLİR

Uzmanlar, bu aşamada inşaatlarda karne kuralı ve açık bir bilimsel sorumluluk şartının uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

“Ülkemizde müteahhit olma şartını belirleyen özel bir nitelik yok”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye’de çok sayıda müteahhit olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:

Müteahhit sayısı yaklaşık 450 bini aşıyor. Bu bağlamda, sayı dünya ölçekleri açısından karşılaştırılabilir değildir. Müteahhit sayımız çok ama bunun farklı sebepleri var. Ülkemizde müteahhit olma şartını belirleyen özel bir nitelik meselesi değildir. Bugün ne yazık ki tesadüfen bu meslekte diploması olmayan bir kişi doğrudan müteahhit olabiliyor. Hatta şahıslar 500 metrekareye kadar herhangi bir taahhüt şartı aranmaksızın kendi inşaatlarını yapabilmekte ve sadece bir oda kaydı olan rastgele bir kişi H belgesi dediğimiz belgeyi alıp yaklaşık 2 bin metrekarenin üzerinde bir inşaat yapabilmektedir.

“MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU ÇALIŞMALARI YETERLİ DEĞİL”

Bölümde yeterlilik konusunda farklı şartların getirilmesi gerektiğinin altını çizen Özelmacıklı, şunları kaydetti:

Son dönemde inşaatta çalışan sınıflara göre Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bazı yetki ve yeterlilikler getirilmiş olsa da bunların özellikle üretim aşamasında yeterli olmadığını görmekteyiz.

“BİLİMSEL SORUMLULUĞU YENİDEN GETİRMEK GEREKİYOR”

Müteahhitlerin bu noktada herhangi bir mesleki eğitim ve yeterlilik belgesi şartı bulunmadığını söyleyen Özelmacıklı, konuya şu sözlerle açıklık getirdi:

Bu nedenle günümüzde maddi imkanı olan herkes müteahhit olabiliyor. Ne yazık ki, farklı felaketlerle üzücü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu kişilerin yeterlik belgesine sahip olmaması durumunda mühendis istihdamı gerekebilir. Eskiden bilimsel sorumluluk dediğimiz bir kavram vardı. İnşaatı denetlemek, şantiyeyi denetlemek. Şimdi biraz farklı kategorilere ayrıldılar. Fiziksel sorumluluk yeniden gündeme getirilmelidir.

haber-sarayduzu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu