Ekonomi

Tekstil ve hazır giyimde büyüme devam edecek

Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu fuara 400’ün üzerinde firmanın katıldığını belirterek, “Aldığım bilgilere göre yüzlerce firma yer yetersizliğinden dolayı dışarıda kaldı. İnşallah bundan sonra da fuarda olacağız. fuarımız daha da büyüyecek ve onların da katılması mümkün olacak.”

Günde 1 milyar dolar ihracat

Ömer Bolat, Türk dokumasının, Türk havlusunun, Türk kumaşının, Türk hazır giyiminin, Türk perdesinin, Türk çeliğinin, Türk seramiğinin, Türk müteahhitliğinin, Türk beyaz eşyasının ve Türk turizminin Türkiye’nin dünya çapında önde gelen sektörleri olduğunu söyledi. Son 20 yılda ortalama yüzde 5,5 reel büyüme yakalayan bir ülke olarak milli geliri 214 milyar dolardan 906 milyar dolara, ihracatı da 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıkardıklarını belirten Bolat, bu başarıların; söz konusu branşların ihracattaki başarısı ile mümkündür.

Daha önce bir yıl bir ayda “milyar dolarlık ihracat sınırını geçmeyi kutladıklarını” hatırlatan Bolat, şu anda günde 1 milyar dolar ihracat yaptıklarını, ortalama 20-20 bin dolar ihracat yapan bir ülke haline geldiklerini söyledi. Ayda 23 milyar dolar. Taşımaları gerektiğini belirtti. Bolat, zaman zaman dokumayla ilgili “biz bu sektörü kaybettik, sektör geriliyor, bu sektör çöpe atıldı” gibi moral bozucu ifadeler duyduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bu tür açıklamalar kesinlikle yanlıştır.

Bazen insanların kendi iç sorunlarını tüm sektöre yansıtma çabalarından ve kötü davranışlarından da kaynaklanıyor. Elbette bazen diğer şirket ve sektörlerde olduğu gibi insan hayatında da zorlu süreçler oluyor… Ama çok şükür tekstil, hazır giyim ve diğer sektörlerimiz hem yurt içinde hem de yurt dışında alternatif pazarlar, alternatif müşteriler arayarak büyümeye devam edecek, “dedi.

İhracat hedefi 60 milyar dolar

Fuarın açılışında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, iki şubenin 32 milyar dolar ihracat yaptığını, dokuma ve hazır giyimde 1,3 milyon kişiye istihdam sağladığını söyledi. Gültepe, “Bu fuarlarla şu anda konuştuğumuz 32 milyar dolarlık ihracatın 60 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum.” İTO Başkanı Şekib Avdagiç de, “Bu fuarın birkaç yıl içinde dünya çapında referans bir fuar haline geleceğinden emin olduğumu paylaşmak isterim.” .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu