Haber

Süleyman Soylu: Bir devrin sonu, 7 yılın özeti

ANKARA – 7 yıl İçişleri Bakanı olarak görev yapan Süleyman Soylu’nun Türkiye siyasi tarihine damgasını vuran siyasetçilerden biri olduğu yadsınamaz. Soylu’nun kişisel tarihi, bir bakıma Türkiye’nin yakın tarihi anlamına da geliyor. Türkiye’nin demokrasiden hukuka, insan haklarından siyasete birçok alanda geldiği noktada Soylu’nun rolü ve etkisi var.

Görevi sırasında yaptığı uygulamalar ve hakkında çıkan birçok tartışmayla medyanın ve sosyal medyanın gündemini meşgul eden Soylu, tüm muhalefete göğüs gererek çıktığı yolculukta neredeyse hiçbir zaman gücünü kaybetmedi ve böyle bir imaj yaratmadı.

Türkiye GÜVENLE BULUŞUYOR, SOKAKLAR MUHALEFETE KAPANDI

Kayyum atamaları, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı, toplumsal muhalefetin toplantı ve gösteri yürüyüş haklarını neredeyse ortadan kaldırması Soylu döneminin unutulmaz uygulamalarıydı.

Soylu’nun MHP Genel Başkanı Bahçeli ile yakın olduğu, Mehmet Ağar tarafından korunduğu iddia edildi. Soylu’ya trol ordusunun hizmet ettiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile arasında gerginlik olduğu da sosyal medyada ifade edildi.

Sedat Peker’in Soylu ile ilgili tartışmalarının öne çıktığı dönem, muhtemelen “Soylular” yıllarının en tartışmalı haftaları ve aylarıydı. Ve “terörle mücadele”… “Teröristlerin ayakkabı numaralarını biliyoruz” ifadesini sık sık kullanan ve örgütün Türkiye sınırları içindeki ve dışındaki üye sayısını net bir şekilde açıklayan Soylu, en çok konuşulan kabine üyesi oldu. bu tartışmacı ifadelerle terörden şikayetçi oldu.

‘HAYATIMDA GÜVENLİK YAZISI OKUMAMIŞ BİR erkeğim’

Gurur kaynağı olarak İçişleri Bakanlığı konusunda yetersiz deneyim ve bilgi birikimine sahip olduğunu gurur kaynağı olarak anlatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Terörle mücadele kitabını yeniden yazmak yerine ABD’de yazılan yazılardan ders çıkarsaydık bugün sınırlarımızdaki terörist sayısını 120’ye indirmezdik.”

NETFLIX SENARYOLARI YARATAN BİR BAKANLIK KARİYERİ

Netflix’in ‘Ben’ diyen senaryolarına meydan okuyan uygulamalar, kavgalar, olaylar ve tartışmalarla dolu 7 yıllık İçişleri Bakanlığı’nın sonuna gelen Soylu, özellikle ikinci yarıda muhalefetin de hedefi oldu. bu 7 yılın.

Muhalefet, ‘suç bakanı’ olarak nitelendirdiği Soylu’nun uyuşturucu baronları ve taciz suçlularıyla çektiği fotoğrafları hep sakladı. Muhalefet, Soylu’nun görevden alınması ve hatta yargılanması gerektiğini belgeleriyle dile getirdi. Ancak Soylu kendine has üslubuyla bu eleştirilere göz yummakla kalmamış, eleştirileri hafife almış ve eleştirenleri hedef almıştır.

FIRSAT’A ‘OHHH’, ERDOĞAN’A YÜKSEK ÖVGÜLER

Soylu’nun bakanlığı döneminde en çok akılda kalan sahnesi, Meclis’te kayyum olarak atanan belediyeleri kastederek söylediği “ohhh ohh” haykırışları oldu. 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı öven konuşmalarındaki kendi kendini baltalayan hali; Tüm vücudunun titrediği, yüzünün kıpkırmızı kesildiği ve sesinin yükseldiği hitabet performansı, “hatırlar” listesinde “ohh ohhh” nidalarıyla yarışan anlar olarak kayıtlara geçti.

O YAPAR VE HER ŞEYE VE HER ŞEYE KARŞI NORMALLEŞTİRİR

Yıllar içinde birçok muhalefet temsilcisi, siyaset bilimci ve gazeteci; Soylu, ilk günden itibaren Soylu’nun attığı her adımı “sürdürülemez”, “bu kadarını yapamaz”, “hükümet buna tahammül edemez”, “hukuksuz olduğu için yapamaz” şeklinde yorumlasa da Soylu, söylediği her şeyi hızla yaptı ve amaçlanan Hukuka, yargı kararlarına ve muhalefetin itirazlarına karşı adım attı ve itiraz edenlerin ‘yok’ dediği, Soylu’yu sevenlerin ‘helal’ dediği her şey gerçekleşti. Günün sonunda “Artık yok” denilen birçok şey sıradanlaşmaya başladı ve itirazlar zayıfladı.

BİR ÇAĞIN SONU, 7 YILIN ÖZETİ

2023 seçimlerinde milletvekili olan Soylu, bakanlık görevini üç gün önce devretti. Kalan 7 yıl akademik bir araştırmanın, sosyopolitik bir çalışmanın konusu olma ihtimali yüksek. Araştırmacılar ve siyaset bilimciler dönemin daha detaylı incelemesini yapar mı bilinmez ama bu yazının devamında tarihte kendisinden en çok söz ettiren İçişleri Bakanı’nın neler yaptığının bir özetini sunmaya çalışacağız. Cumhuriyet, her şeye ve herkese rağmen yaptı.

GÜVEN UYGULAMASINI BAŞLATTI

2019 yerel seçimlerinde seçilen HDP’li belediye başkanları, terörle bağlantılı oldukları gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı ve yerlerine kayyum atandı. Bu durum hukuka aykırı olmakla eleştirilip demokrasiye müdahale olarak değerlendirilirken, Soylu yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız beni bir sabah aradı. ‘Bu işe dayanamıyorum Süleyman’ dedi. ‘Hepsini görevden alacaksınız’ Ben tek göz istiyordum, Recep Tayyip Erdoğan bana iki göz verdi. Hepsini 2 günde teslim aldık” dedi.

Sonraki dönemde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum ve kaymakamı olan Mustafa Yaman ve ekibinin yüz milyonlarca lirayı dolandırdığı ortaya çıkınca bu soruşturmalar nedeniyle çok sayıda kişi gözaltına alındı ​​ve tutuklandı.

KADINLAR HEDEF

25 Kasım 2018 Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Çaba ve Dayanışma Günü vesilesiyle Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen kadınlar polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Soylu, “Dün İstanbul’da Taksim Tünel’de HDP’den PKK sempatizanlarına kadar bazı bileşenler kendilerini oraya getirdi.”

CUMARTESİ ANNELERİNE YASAK: İSTİSMARIN BİTMESİNİ İSTEDİK

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yıllardır barış içinde gerçekleşen 700. buluşması yasaklandı. Sonraki tüm toplantılar polis tarafından engellendi. Yer almak isteyenler gözaltına alındı.

Soylu, “Biz bu taciz ve aldatmacanın son bulmasını istediğimiz için izin vermedik. Terör örgütünün anneliği istismar etmesine izin verip teröre kılıf mı yapalım?” söz konusu.

NUSAYBİN’DE KÖYLÜYE İŞKENCE

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava köyünde (Kuruköy), 2017’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında gözaltına alınan 39 köylü işkence gördü. Gözaltına alınanların ortasında kalan Abdi Aykut’tan uzun süre haber gelmezken, işkence gördüğü fotoğraflar bir süre sonra basına yansıdı. Konu Meclis Genel Kurulu’na taşındığında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “O ihtiyar teröre ev sahipliği yapıyor” dedi. Soylu’nun bu sözlerinin ardından aralarında Abdi Aykut’un da bulunduğu 7 kişi tutuklandı. Yargılamanın ardından köylüler beraat ederken, İçişleri Bakanlığı Soylu’nun sözleri nedeniyle tazminata mahkûm edildi.

PANDEMİ İNCELEMESİ, CARİ BANKA VE KISA VADE İHTİYACI

Covid-19 pandemisi sürecinde sokağa çıkma yasaklarını yönetemediği için eleştirilen ve istifa eden Soylu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin araya girmesiyle geri döndüğü ileri sürüldü.

SOYLU’NUN TRAMVAY ORDUSU VAR ​​MI?

CHP Küme Başkan Yardımcısı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “trol ordusu” olduğunu belirterek, bu ordunun başında Emin Şen adlı bir bakanlık danışmanının olduğunu söyledi. Özel, bu ordunun İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edildiğini iddia etti. İçişleri Bakanlığı tezleri reddederek Şen için “Uzun yıllar Bakanımızın sosyal medya danışmanlığını yaptı” ifadesini kullandı.

MUĞLA’DA HAKSIZ VE MARUZİYET: BU NORMAL

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde 2017’de jandarmanın yol denetiminde PKK üyesi oldukları iddia edilen 7 kişi dövüldü, çıplak vaziyette yere yatırıldı ve karşılıklı kelepçelendi. Bu kişilerin fotoğrafları sosyal medyada yayınlandı. Halktan gelen tepki üzerine Soylu, “Bu normal, dünyanın her yerinde canlı bomba olduğundan şüphelenilenlere bu şekilde davranılıyor” dedi.

HELİKOPTERLERDEN ATLANAN KÖYLER

Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alınan Osman Şiban ve Servet Turgut adlı iki köylünün gözaltına alındıktan sonra helikopterden atıldığı bilgisi geldi. Turgut hayatını kaybederken, Şiban ağır yaralandı. Soylu olayı inkar etmezken, soruşturmanın devam ettiğini belirtirken iki köylünün milis olduğunu savundu. Konuyu gündeme getiren gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur ve Şehirban Abi tutuklandı.

AYSEL TUĞLUK’UN ANNESİNİN CENAZESİNDE SALDIRGANLARLA FOTOĞRAF

Polisin ve cenazeye katılanların ifadesine göre saldırganlar, “Burası Ermeni mezarlığı değil, Ermenileri buraya gömmeyeceğiz” diye bağırdı. Uzun süre devam eden saldırıda cenazeye katılanlar adeta mezarlıkta mahsur kaldı. Saldırganların “Burası Ermeni mezarlığı değil, Ermenileri buraya gömmeyeceğiz” diye bağırmadıklarını savunan Soylu’nun, olayın ardından saldıran grup üyeleriyle karakolda fotoğraf çektirdiği ortaya çıktı. olay.

KEMAL KURKUT’UN ÖLÜMÜ

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2017’de Diyarbakır’da Nevruz kutlamalarına girerken polis tarafından ateşli silahla sırtından vuruldu. Valilik yaptığı ilk açıklamada Kurkut’un canlı bomba olduğunu iddia etse de olay anı olay anına yansıdı. gazeteci Abdurrahman Gök tarafından kaydedildi. Daha sonra Gök’e dava açıldı.

MUSA ORHAN SAVUNMA

İpek Er isimli kadının 2020 yılında Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğradıktan sonra intihar etmesi üzerine yükselen tepkiler için Soylu, “Tabii ki bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin asıl sebebi yaşananların üstünü örtmek. HDP milletvekili ve diğer PKK’lılar yaptı.”

BARIŞ AKADEMİCİLERİNİN KARARINA KRİTİK

Barış Akademisyenlerinin 2019 yılındaki hak ihlallerine ilişkin AYM kararına tepki gösteren Soylu, “Anayasa Mahkemesi’nin bilinen kararını bizim aklımız, vicdanımız ve tecrübelerimiz sindirmekten alıkoyuyor” dedi.

DEPREM GEÇ MÜDAHALE, YARDIM ARANIYOR

İçişleri Bakanlığı’nın Soylu liderliğinde gerçekleştirdiği “Çöküş” adlı deprem tatbikatından üç ay sonra Türkiye, Maraş’ta deprem felaketini yaşadı.

Başta AFAD olmak üzere İçişleri Bakanlığı ve birçok devlet kurumu depreme geç müdahale ettikleri için eleştirildi. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zamanında bilgilendirilmediği iddia edildi.

Soylu bir televizyon programında “Hazırlığımız İstanbul depremine yönelikti” dedi. Sözlerinin tepki çekmesi üzerine sözlerinin kesilip servis edildiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı depremden kısa bir süre sonra muhalefet ve sivil toplumun yardım merkezlerine, çadır kentlerine ve tırlarına el koyarak yardımları tek merkezde toplayarak kendi sorumluluğuna aldı.

SEDAT PEKER TEZİ: SOYLU DÖNÜŞ BİLETİMDİ

Suç örgütü elebaşı Sedat Peker, Mayıs 2021’den itibaren yaptığı paylaşımlarda “dönüş biletimdi” dediği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında önemli iddialar ortaya attı. Tartışmalar kamuoyunda o kadar gündem oldu ki Soylu da katıldı. tartışmalarına yanıt vermek için televizyon kanallarının canlı yayınlarında yer aldı. Argümanlara verdiği cevaplar muhalefet kanadında tatmin edici olmazken, ortaya koyduğu yeni argümanlar tartışma yarattı. Bu iddialardan biri de bir AK Parti milletvekilinin Sedat Peker’den ayda 10 bin dolar almasıydı.

Peker’in Soylu ile ilgili başlıca tezleri şunlar oldu:

– 15 Temmuz darbe girişimi sırasında silah dağıtımı,
– Ülkeler arası uyuşturucu madde kaçakçılığına göz yumulması, kaçakçılığın kolaylaştırılması,
– Bazı savcılarla ortaklaşa çalışarak yargıya müdahale etmek,
– İnşaat sektöründeki büyük kümelenmelerden fayda sağlanması,
– Kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz’ın yurt dışına kaçması,
– Sedat Peker’in koruma polisi eşliğinde yurt dışına çıkışının sağlanması,
– Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ardından.

SEÇİMLER VE SÜLEYMAN SOYLU

Süleyman Soylu, seçim dönemlerinde gösterdiği performansla da dikkat çeken bir siyasetçi olarak dikkat çekti. Soylu’nun miting meydanlarında yaptığı coşkulu konuşmalarında muhalefet temsilcilerini, akademisyenleri, gazetecileri işaret eden, birçok ismi tehdit ve aşağılayan ifadelerine bu yazımızda yer vermemeyi tercih ettik.

SOYLU’NUN YOLU NE OLACAK?

7 yıllık görevi boyunca belki de en çok tartışılan bakan olan Soylu’nun bundan sonra siyaset sahnesinde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Soylu’nun, Erdoğan sonrası ve Bahçeli seçimleri sonrası için hazırlandığı argümanlarına yaklaşarak yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı da eklendi. Önümüzdeki günlerde ve yıllarda Soylu’yu konuşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.

gerze-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu