Yaşam

Sanat Tarihini Anlamak İçin Bilmemiz Gereken 6 Yunan Miti

Antik mitler, yıllar içinde Batı kültürüne ilham kaynağı olmuş ve Hollywood filmlerinden sanat eserlerine birçok kez uyarlanmış, yorumlanmış ve yeniden yaratılmıştır. Günümüzde de günümüz fikirlerine göre yeniden yorumlanmaya devam etmektedir. Peki, neden bu efsaneler yankılanmaya devam ediyor? Çünkü mitler aşk, şehvet, kıskançlık, öfke, reddedilme, kayıp, şiddet, ölüm ve her türden aile bağlarıyla ilgilidir. Karakterleriyle ilişki kuruyoruz… Duyguları, arzuları ve arayışları bizimle ilgili. Ya da muhtemelen rahatsız edici konularla başa çıkmak için daha kolay bir yol sağlarlar. Ya da sembollere verdiğimiz anlamlar sabit değil, akışkandır. Bu nedenle başka bir bakış açısıyla yeniden anlatabilmek büyük bir zenginlik.

Mitolojinin, efsanelerin, kahramanların sanat ve sanat tarihindeki yeri anlamlarına yolculuğumuzun devamında değinmek istediğim ve tarihi anlamak için bilindiği söylenen 6 Yunan efsanesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Sanat Tarihi.

1.Pandora’nın Kutusu

Gökyüzünün ve tanrıların hükümdarı Zeus, gökten çaldığı ateşi insanlara sunduğu için Prometheus’a kızmış ve Prometheus’un intikamını almak için Pandora’nın yaratılmasını emretmiştir. Kısacası Pandora bir intikam eylemiyle yaratılmıştır. Demirciler tanrısı Vulcan, Pandora’yı toprak ve kilden yaptı ve diğer tüm tanrılar ona hediyeler sundu. Zeus, Pandora’ya asla açmamasını söylediği bir kutu verdi. Ancak Pandora merakına karşı koyamadı ve kutuyu açarak tüm dünyaya yayılan ve insan ırkını etkilemekten asla vazgeçmeyecek olan acı ve ıstırabı serbest bıraktı. Kutuda kalan tek şey, tüm insanlığın sıkıntı ve çatışma zamanlarında güvenebileceği Umut’tur.

Pandora (1914), Odilon Redon’un görüntüsü

Fransız ressam Odilon Redon, Pandora’yı birkaç kez resmetmiştir. Parlak çiçeklerle çevrili ve çıplak Pandora tablosunda, elindeki küçük kutuya dikkatle odaklandığını görüyoruz. Redon, işini Birinci Dünya Savaşı sırasında yaptı ve savaşın dehşeti ortasında kutunun açılmasıyla bir paralellik kurdu.

2.Perseus ve Andromeda

Yunan mitolojisinin önde gelen kahramanlarından biri olan Perseus, Etiyopyalı prenses Andromeda’yı koruyan deniz canavarı Cetus ve Medusa’yı öldürmesiyle tanınır. Kraliçe Cassiopeia, kendisinin ve kızı Andromeda’nın Nereidlerden veya deniz perilerinden daha güzel olduğunu iddia ettiğinde, deniz tanrısı Poseidon gücenir ve Cassiopeia’nın intikamını almak için canavar Cetus’u krallığına salıverir. Andromeda’nın babası Kral Cepheus, bir kehanetten Cetus’tan kurtulmak için kızını feda etmesi gerektiğini öğrenir. Poseidon’u yatıştırmak için kızını kıyıdaki bir kayaya bağlayarak kurban eder. Uçarken Andromeda’yı gören Perseus ona aşık olur ve babası Cepheus’tan evlenmek için izin istemeye gider. Kral, Perseus kızını kurtarabilir ve canavarı öldürebilirse buna izin vereceğini söylüyor. Perseus, Cetus’u öldürür ve Andromeda ile evlenir.

Frederic Leighton, Perseus ok atarken Andromeda’yı Cetus’un altında bükülmüş olarak tasvir ediyor.

3.Minotor 

Minotor, Girit Kraliçesi Pasiphae’den doğan yarı insan, yarı boğa ve her şeyi yok eden bir canavardır. Kral Minos, mimar Dedalus’a canavarı hapsetmek için erişilmez bir labirent inşa ettirdi ve bir haraç olarak Atinalılardan canavarı beslemek için her yedi yılda bir en güzel yedi genç erkek ve yedi genç kızı kurban etmelerini istedi. Atinalı kahraman Theseus, Minotaur’u Minos’un kızı Ariadne’nin yardımıyla öldürür, ancak efsanevi yaratık ve onun yasak dilek, şehvet ve açgözlülük sembolizmi hayatta kalır.

4. İkarus

Dedalus ve oğlu, Kral Minos’un emriyle Minotor’u saklamak için inşa ettikleri labirentte mahsur kalırlar. Labirentten çıkmak için Dedalus, kendisi ve oğlu Icarus’un labirentten uçabilmesi için balmumu ve tüyden kanatlar yapmaya karar verir. Kaçma zamanı geldiğinde Dedalus, Icarus’u güneşe çok yakın uçmaması konusunda uyarır ama itaatsiz çocuk babasını dinlemez ve kanatlarındaki balmumu erir ve Icarus denize düşer ve boğulur. Hikaye genellikle gurur ve hırsın tuzaklarına dair uyarıcı bir hikaye olarak anlatılır.

Icarus’un Düşüşü (1638) – Jacob Peter Gowy

5. Leda ve Kuğu

Leda ve Kuğu, şaşırtıcı mitlerden biridir. Olimpos tanrılarının hükümdarı Zeus, karısı Hera’ya sadakatsizliğiyle tanınırdı. Efsaneye göre Zeus, Sparta kraliçesi Leda’yı baştan çıkarmak için kuğu kılığına girerek Helen’in doğmasına neden olur.

Leonardo da Vinci, Leda ve Swan’ın iki versiyonunu yaptı, ancak ikisi de kayboldu. 1880’lerde Paul Cézanne, Leda ve Kuğu adlı tablosunda elini ısıran bir kuğuya bakan sarışın bir kadını ve yüzünde bir kararsızlık ifadesini resmetmiştir.

Leda ve Kuğu (1530), Michelangelo

6. Aşil

Aşil, Truva Savaşı’nın bir kahramanı olarak ortaya çıktı ve Yunanlıları 10 yıllık bir Truva kuşatmasında yönetti. Sözde sevgilisi Patroclus’un intikamını almak için Hector’u öldürür. Aşil, ölümünü önceden bildiren bir kehanetin kurbanı olur ve tek savunmasız noktasına, topuğuna isabet eden bir okla ölür.

Aşil Olarak Otoportre (2015), Andea Mary Marshall

Andrea Mary Marshall’ın Otoportresi, bir kadının bir Yunan kahramanının kabuğuna girmesini tasvir ediyor; İzleyiciye sırtındaki morlukları gösteriyor. Sağ eli Aşil efsanesine atıfta bulunarak ayağına yönelik oku tutuyor.

instagram

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün düşünceleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

habersenkaya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu