Ekonomi

Mersin’de risk artıyor: Kapasite doldu! Fiyatlar 30 bin bandına göre belirlendi

Mersin, 13,5 milyonluk nüfusun yaşadığı sarsıntı bölgelerinden en çok göç alan şehir olurken, artan büyük göç şehri olumsuz etkilemeye başladı. 400 bini resmi olmak üzere 1 milyona yakın göç aldığı belirtilen şehrin nüfusu bir anda 3 milyona yükselirken, kentteki yayla ve yazlıklarda da doldu.

1+1 dairelerin bile kiralarının 10 bin TL’yi bulabildiği Mersin’de artan nüfus nedeniyle sağlık sorunları yaşanabileceği endişesi var. Konuya dikkat çeken şehir plancıları, özellikle yazlıklarda kanalizasyon sisteminin olmamasının artan göçle birlikte sağlık açısından tehdit oluşturabileceğine dikkat çekti.

“ÖNCE SAĞLIK ALTYAPI GÜÇLENDİRİLMELİ”

Mersin’in bağlı olduğu TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Başlı, kente göçün etkilerini ve analiz önerilerini anlattı. Kentteki nüfusun göçle birlikte artmaya devam ettiğini kaydeden Başlı, “Öncelikle kentin sağlık altyapısı güçlendirilmelidir. Çünkü yoğun göçün olduğu yazlık bölgelerde şu anda kanalizasyon altyapısı yok. Ya bir fosseptik vardır ya da doğrudan denize verilir. Bu durum şehrin sağlığını ciddi şekilde tehdit edecektir” uyarısında bulundu.

Gelen göçün niteliğinin de dikkate alınması gerektiğine işaret eden Başlı, “Bölgede kaç tanesinin yazlık evi var? Gerçekten barınmaya ihtiyacı olanlar kimler? Bu belirsizliklerin de tanımlanması gerekir. Buna göre depremzedelerin geçici olarak kalabilecekleri yapılar yapılmalıdır” dedi.

KONTEYNER ŞEHİRLER ŞEHİRDEN UZAK OLMAMALI

Bu yapıların şehirden kopuk yerlerde olmaması gerektiğini belirten Başlı, “Şehirle ilişkisi olan yerlere yapılmalı. İşsizlere iş sağlanmalı. Ucuz yemek artırılmalı. Aksi takdirde güvenlik sorunları başlayabilir. Mersin aynı zamanda turizm geliri olan bir şehirdir. Turizm sezonu yaklaşıyor. Bu göç sorunu kontrol altına alınmazsa sorunlar çıkabilir.”

1 MİLYONA KADAR GÖÇ ALINDI

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, Mersin’in ağırlıklı olarak yurt dışından ve Türkiye’den göçmen alan bir konumda olduğunu belirterek, “Ayrıca depremin yaşandığı şehirlerde de insanların çok sayıda akrabası bulunuyor. Bu nedenle birçok kişi burayı tercih ediyor. Resmi olarak 400 bin kişi Mersin’e göç etmiş. Gayri resmi olanları da hesaba kattığımızda 1 milyon kadar göçmen aldığımızı tahmin ediyoruz” dedi.

Bu rakamın ortada yüzde 10 ila 15 artan su tüketiminden ölçüldüğünü belirten Canpolat, “Şehrin trafiği sıkışık. Mersin’in 33 plakası dışında birçok plaka görüyoruz” dedi.

RUSYA VE UKRAYNA SAYISI 300 BİN

Bu nedenle konut fiyatlarının da arttığını belirten Canpolat, “Aslında Akkuyu Nükleer Santrali nedeniyle Rusya’dan 2 ila 3 bin personel Türkiye’ye geldi. Ama santralde çalışırsan santralde çalışan insan sayısı 30 binden 35 bine çıktı. Ayrıca Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle 200 ila 300 bin arasında Rus ve Ukraynalı geldi. İklimi uygun olduğu için Hataylılardan çok fazla göç aldık” dedi.

“30 bin TL’ye kadar çıkan kiralar var”

Bu durum nedeniyle bazı konut sahiplerinin fahiş zamlara gittiğini söyleyen Canpolat, düne kadar 3 bin TL olan 1+1’lerin kiralarının 7-8 bin TL’ye, 2+1’lerde 4-5’e çıktığını söyledi. bin liradan 10 bin liraya, 15 bin liraya. 3+1’ler ise 25 bin ile 30 bin arası bant baz alınarak yapıldı. Ne yazık ki, depremzedeler bu tür fırsatçı ev sahiplerinde bir artışla karşı karşıya kaldı. 4 merkez ilçe olmak üzere 13 ilçenin tamamında artışların yaşandığını kaydeden Canpolat, “Özellikle Mezitli, Kargıpınarı, Erdemli, Silifk, Tarsus ve Anamur sayfiye bölgelerinde daha ciddi artışlar gözlendi. Zaten burada mülk sahipleri Ruslar yüzünden yazlıklarını kiralamaya başladılar. Şimdi depremzedelerimiz gelince çok ciddi fahiş fiyat artışı yaşanmaya başlandı” dedi.

Canpolat, konut ayarlanamayan vatandaşlara spor salonları, oteller, pansiyonlar ve fuar alanlarında konaklama imkanı sunulduğunu ancak konutlara taşınmak isteyen depremzedeler için 1+1 için yaklaşık 10 bin lira kira istendiğini söyledi. Kira bu tip olunca depremzedelerin konuta taşınmasının çok zor olduğunu kaydeden Canpolat, normalde kışın atıl durumda olan 100 bine yakın yayla konutunun da dolu olduğunu söyledi.

“AFET BÖLGESİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Mehmet Sinan Canpolat, bu nedenle nasıl Elazığ’ın afet bölgesine dahil edildiği gibi Mersin’in de afet bölgesinden etkilenen iller statüsüne alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Canpolat, aksi takdirde kentin göç nedeniyle Mersin’de farklı bir deprem yaşayacağı uyarısında bulundu.

“ESAS SORUN KONUT”

Tüm Girişimciler Emlak Danışmanları Derneği (TÜGEM) Mersin Şube Başkanı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Emlak Komisyonu Başkanı Ümit Mete, kentin çoğu Hatay’dan olmak üzere 1 milyona yakın depremzede aldığını söyledi. Kentte daha önce fahiş fiyatların olduğunu belirten Mete, “İlk dönemlerde 6 bin liradan 20 bine ev kiralayanlar oldu. Asıl sorun barınma iken maalesef insanlar bu parayı çocuklar açıkta kalmasın diye ödediler. Sektör olarak çok üzüldük. Sektördeki arkadaşlarımız ise buna tepki göstererek hizmet bedeli almadan uygun tesislerde konaklama imkanı sunmaya çalışıyorlar. Ancak şu anda konut bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

KAYNAK: EKONOMİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu