Haber

İzmir’de Kefenli Tabut Taşıyan Emekliler Hükümete Tepki: “Yaşayamayız, Barınamayız, Yaşayamayız”

HABER: ABDULLAH CELEBI-Kamera: KERİM UĞUR

İzmir’de bir araya gelen DİSK Emekli Sen üyeleri, üzerinde “Emeklilerin son durumu” yazılı tabut taşıdı, kefen giydi ve temsili olarak çömlekte taş kaynattı. “Maaşların düşük olduğu” gerekçesiyle eylem yapan emekliler, “Devlet istifa” sloganları attı. DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Yaşayamayız, barınamayız, yaşayamayız. Emekliler de, “Herkes bütçesine göre ölmemek için yemek yiyor. Maalesef 2022’de emeklilik bitiyor. Bütçeyi adil dağıtın. Biz de insanca yaşayalım. Bunu yandaşlarınıza ve 5’li çeteye vereceğinize millete ve emeklilere yansıtın.”

DİSK Emekli Sen İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Balıkesir, Denizli, Uşak, Afyon ve Kütahya teşkilatları bugün İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. “Emeklilerin son durumu” yazılı tabutu taşıyan emekliler, temsili olarak çömlekte taş kaynattı.

Meydanda 2018 yılı için dolu, 2022 yılı için boş alışveriş ağları gösterilirken, DİSK Emekli Sen İzmir Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe kefen taktı. Emekliler, “Yalnız ya hep birlikte ya da hiçbirimiz kurtuluş yok”, “Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Devlet istifa”, “Bütçe saraya değil, işçiye” gibi sloganlar attı.

“EKMEĞE HER GÜN ARTIŞ GELİYOR”

Emekliler adına basın açıklamasını DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz yaptı. İşte açıklama:

“Bizim için, bu ülkenin 14 milyondan fazla emekli ve hak sahibi vatandaşı için yaşamak zor, yaşamak acımasız, yaşamak imkansız. Yaşamak zor, çünkü biz yaşayamayız. Ekmek değerli, biz de cebimizde 3 kuruş var her gün ekmeğe zam alıyoruz cebimizdeki 3 kuruş her gün günler geçiyor günler geçiyor barınamadığımız için yaşamak zulüm cebimizdeki üç kuruş da borcumuzu ödemeye yetmiyor Elektrikten suya, konut kirasından doğalgaza zamlar karşısında kiramızı dengelemek için ne faturalar ödüyoruz.Bedelini sağlığımızla canımızla ödüyoruz.Açlığın sonunun 8 bin lira olduğu bir Türkiye’de yaşıyoruz. Yoksulluğun sonu 25 bin lira Asgari ücretin açlık sınırının altında belirlendiği, emeklilerin asgari ücretin bile altında ücretlerle yaşamaya zorlandığı bir Türkiye’de yaşıyoruz.

“SESİMİZİ DUYUYORUZ ÇÜNKÜ BAŞARAMADIK”

Asgari personel emekli maaşının 3 bin 500 lira olduğu, 7 milyon emeklinin çalışmak zorunda olduğu bir Türkiye’de yaşıyoruz. Kira ortalamalarının Bursa’da 4 bin, Ankara’da 5 bin, İzmir’de 7 bin ve İstanbul’da 10 bin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Geçen yıl elektriğe yüzde 150; Doğal gazın yüzde 170’e yakın zamlandığı bir Türkiye’de yaşıyoruz. Kara kışın kapımızı çaldığı bu günlerde, kışı soğukta, kışı karanlıkta geçireceğimiz Türkiye’de yaşıyoruz. Doktora gidersek ilaç içelim; kiramızı ödesek de soframıza ekmek götürmeye yetmeyen emekli maaşları; Hangi kriter sosyal devlet unsuruyla uyumludur? sosyal devlet; Gerçek eşitliği ve sosyal adaleti sağlamakla yükümlü bir devlet değil midir? Artık sesimiz duyuluyor, kulaklarını tıkasalar da, saraylarının duvarlarını yükseltseler de. Sesimiz duyuluyor çünkü yaşayamayız, barınamayız, yaşayamayız. Bıçak kemiğe dayandığı için; emekli olarak susmaz; Hayatımızdan vazgeçmiyoruz.”

SARI: “BÜTÇE HALK İÇİN DEĞİL KİRALIKTIR”

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükümeti eleştirerek şunları söyledi:

“2023 yılına girerken hükümet yine bütçeyi millet için değil, kâr için kullandı. Bu ülkede sadece emeklilerin değil, kadınların da, işçilerin de derdi var. Laik demokratik cumhuriyet isteyen devrimcilerin mücadeleleri var. Bu ülkeye sadece kendi hak ve emeklerimizi artırmaya gelmedik. Protesto etmeye geldik. 6 yaşındaki çocuk gelinleri protesto etmeye geldik. AKP iktidarı bu ülkeyi bu hale getirdi. Bu gayretle, karanlıktan aydınlığa çıkan yolda emekli yoldaşlarla, her gün Cumhuriyet meydanından ve yurdun her meydanından yaktığımız ateşle bunu başaracağımızın sözünü veriyorum.”

“BU, ORİJİNALİN ‘BEŞ YERDE BEŞİ'”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan emekliler de AKP hükümetine tepki gösterdi. Boynuna taktığı patates, elma, soğan, salatalık ve domatesleri “Bu beş fakirden biri” diyerek anlatan Esma Minareci, “Bunları böyle alabiliriz. Devletin geldiği nokta burası. emeklileri getirdim akşamları markete gidiyorum çok fakirler su bile pahalı bir bardak su 5 lira mı bazı yerlerde 10 lira artık herkes ölmemek için bütçesine göre yiyor. Elektrik, su kira. Okula giden çocuklar var. Hastalık ele geçiriyor. Raporlarla ilaçlara bile dünyanın parasını veriyorlar. Nerde sağlık? Hayat yok. Emekli işçi bitti” dedi. söz konusu.

“Maalesef EMEKLİLİK BİTTİ”

2018 ve 2022 yıllarını gösteren iki farklı alışveriş dosyası taşıyan Ayşe Gül isimli emekli, şunları söyledi:

“2018’de markete, bakkala, markete gidince ağlarımızı doldurabildik. 2022’de maalesef emeklilik bitti. 2022’nin boş ağı. Ekmek, makarna, patates, soğan var. “Şehir dışında okuyor. Liseye hazırlanan bir kızım daha var. İhtiyaçları ve kırtasiye giderleri var. Artık çocuğumuza yemek yediremiyoruz. Talebimiz emekliler tarafından ezilmemelidir. 13 bin liradan aşağı olmaması gereken bir emekli maaşı. Avrupa’da emekliler gibi rahat yaşamak istiyoruz.”

“ENFLASYON MALİYETLERİ DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR”

Emekli öğretmen Erdoğan, Deprem’le anlaşamadıklarını belirterek, “Ücret pazarlıkları, sendikalı sendikalarla anlaşmalar… Kaybeden hep biziz. Enflasyon düşük gösteriliyor, kaybediyoruz. Güzel bir tatil bırakmamız lazım. Geleceğimiz çocuklarımız için. Onlara iş güvencesi sağlamamız gerekiyor. O kadar çok sorun var ki “Bu çabamız devam edecek. Bu bir emek çabasıdır. Ceplerini doldurmaya çalışacaklar. Karşılarında duracağız ve hakkımızı arayacağız” dedi.

“BEŞLİ ÇETEYE VERDİKLERİNİZİ YANSITIN”

TÜİK verilerine tepki gösteren bir diğer emekli Uğur Önal ise şunları söyledi:

“Bütçe görüşmeleri yapılıyor. Gördüğümüz gibi bu bütçede emekli yok. Bu bütçede işçi de yok, halk da yok. Bu bütçe sarayın, yandaş bütçesi. Biz de bu hayat pahalılığının önüne geçilsin istemiyoruz Maaşlarımız gelecek ay belli olacak TÜİK diye sahte bir örgüt devletin güdümünde belli belli oldu Gerçek enflasyon değil hepimiz biliyoruz bu işte Olursa devlet kendi belirlediği oranda zam yapacak, yapsa ne olacak, biz zamyı alamadan onların parası gidiyor, sonra 6 ay ne yapacağımızı bilmiyoruz, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yapacak.Kış kuralı geldi.Yakıt yok,yiyecek içecek yok.Temel gıda maddeleri çıldırıyor.Bakıyoruz marketlerin önlerine.Bizde ordayız.Emekliler var,insanlar var.O bütçeyi bize dağıtın. biraz adaletli.Biz de insanca yaşayalım.Taraftarınıza vermek yerine, Beşli çete, bunu halka ve emeklilere yansıtın. Biz bu ülkeye yıllarımızı verdik. Alın terimiz ve el emeğimiz var. yin.”

GÖRÜNTÜ Dökümü

1.VİDEO

Eylemden detaylar

2.VİDEO

basın açıklaması

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın Konuşması

EMEKLİ İLE GÖRÜŞME

ESMA MİNARECİ

AYŞE GÜL

ERDOĞAN DEPREM

UĞUR ÖNAL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu