Haber

Engin Altay: “Halk istediği için liselileri teknoloji fuarına götürüyoruz”

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sürüyor. İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini “ucube bir sistem” olarak nitelendirdi. Bunun üzerine AKP Küme Başkan Yardımcısı Yılmaz Tunç söz alarak Dervişoğlu’na “Milletimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini onayladı” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Tunç’a, “Efendim biz halk ne isterse böyle yaparız” dedi. “Benim oyumu Erdoğan’a, ilk oyum AK Parti’ye götüremezsiniz. Millet bize yetki verdi diye 4 buçuk milyon Suriyeliyi dolduramazsınız.”

Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’nın 2021 Yılı Kesin Hesabı ve 2023 Bütçe Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu, İçişleri Bakanlığı bütçesi hakkında bir konuşma yaptı. Dervişoğlu, yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “ucube bir sistem” olarak tanımladı.

İYİ Parti Kümelenmesi adına sözler tamamlanınca AKP Küme Başkan Yardımcısı Yılmaz Tunç söz alarak Dervişoğlu’nu eleştirdi.

“MİLLETİMİZ CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİ KABUL ETMİŞTİR”

Tunç, “Milletimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini onaylamıştır. 2017 halk oylamasında milletimiz bu sisteme ‘evet’ diyerek bu sistemi kabul etmiş ve 2018 yılındaki ilk seçimde uygulamaya başlamış ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçmiştir. Bu sistemi öneren, halk tarafından ikinci oyu aldı, “Milletimizin onaylayıp karar verdiği bir sisteme ‘ucube sistem’ demek, millete saygısızlık ve hakarettir” dedi.

“GERÇEK DOLANDIRICILIK SİSTEMİ 105 CUMHURBAŞKANI SEÇMEYEN VE DARBEYE YOL AÇAN PALAMENTARİ SİSTEMDİR”

Parlamenter sistemi eleştiren Tunç, “Öncelikle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bir istikrar sistemidir, doğrudan halk tarafından seçilen cumhuriyet rejimini güçlendiren bir sistemdir. Asıl ucube sistem 105 kişiyi seçemeyen parlamenter sistemdir.” Farklı tipte başkanlar darbelere sebep oluyor. Asıl ucube sistem darbe, muhtıra, kriz üreten sistemdir, “Güneş Motelleri üreten sistemdir. Dolayısıyla milletimizin vesayetine son verdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulaması 4 buçuk yıldır devam ediyor.”

“AMA BU MİLLETİN YÜZDE 49’U HAYIR DEDİ”

Dervişoğlu, “Millet bu sisteme onay verdi, bir yanlışlık yok. Biz o yetki dahilinde mecliste bulunuyoruz. Ancak bu milletin yüzde 49’u da hayır dedi. Bunları da aşağılamamalıyız. Demokrasilerde de var. Çoğunluklar ve çoğunluk içindeki muhalefetler” dedi.

“TUNÇ SAYININ DEĞERLENDİRMESİ VE İLİŞKİSİ HUKUKSALDIR”

CHP Küme Başkan Yardımcısı Engin Altay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “ucube sistem” olarak tanımlayan Dervişoğlu ile aynı fikirde olduğunu belirterek, “Böyle düşünmem için sayısız neden var. Tunç Bey’in değerlendirmesi ve Gerekçe akıllara durgunluk veriyor. : ‘Efendim bunu halk kabul etti.’ 12 Eylül’de halk 1982 Anayasası’nı kabul etti, referandum yapıldı, bir fark olmadı, o dönemde tank silah gölgelendi, 2017 Anayasa referandumu da bu sistemin kabulü oldu. , olağanüstü hal (olağanüstü hal) koşullarında yapıldı.” Sandık sonuçlarına ilişkin karar siyasilerindir” dedi.

“LİSE ÖĞRENCİLERİNİ ‘HALK BÖYLE İSTEDİĞİNDEN LİSE ÖĞRENCİLERİNİ TEKNOLOJİ FUARINA götürüyoruz DEMEK’ İLK OYUM ERDOĞAN, BİRİNCİ OYUM AK PARTİ’ TOPLANTISINA ALAMAZSINIZ”

Yılmaz Tunç’un “Milletimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini onayladı” sözlerine karşılık Altay, “Efendim biz halk ne derse onu yaparız, onun gibi her şeyi yaparız” dedi. “Ben önce Erdoğan’a oy verdim, önce AK Parti’ye oy verdim” diyerek öğrencilerinizi teknoloji fuarına götüremezsiniz. Millet bize yetki verdi diye sınırları alt üst edemezsiniz. Türkiye’deki 4 buçuk milyon Suriyeliyi dolduramıyorum çünkü halk bize yetki verdi, çünkü halk bize yetki verdi.” Sınırların kevgir haline getirilmesine izin veremezsiniz” dedi.

“İtfaiye yangını söndürmeye gitmeden önce başkandan talimat bekleyen bakanlar yok mu?”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da AKP’li Tunç’a, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tek adam sistemi değil, Cumhurbaşkanı halk tarafından göreve geldi dedi. Plebisit kısmı doğru. Ancak halk vermedi. Oy verirken tek kişiye oy verin.Seçilen tüm milletvekillerine partilere de oy verdi.Şu anda gerçekten tek adam rejimi yok mu?İtfaiye koymaya gitmeden Cumhurbaşkanı’ndan talimat bekleyen bakanlar yok mu? ateşin dışında mı kendi alanıyla ilgili bir konuşma yapınca kameralar önünde sağlık bakanını rencide eden bir cumhurbaşkanı yok mu bu konuda konuşmalar varken son sözü bir adam mı söylüyor? Darbe rejimi dediğimiz askeri darbe olmak zorunda değil mi? 15 Temmuz’u bile Allah’ın bir lütfu sayarak halkın iradesini en üst düzeyde gasp eden bir tek adam yok mu? eleştirisini yaptı.

“KENDİNİZE BİR HESAP YAPMANIZI TAVSİYE EDERİM”

Genel Kurul’da söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; söz konusu:

“İYİ Parti Küme Başkan Vekilini dinledim. Onun tavsiyesini de dinledim. Konuşma metninin tam bir iftiraya, hem devlete hem de bize tam bir hakarete dönüştüğü ve ne yazık ki bir anlayışa dönüştüğü için üzgünüm. Türkiye Cumhuriyeti’ni suçladığını, Türkiye’nin büyük teröre karşı yürüttüğü çabalara tek bir cümle bile esirgemediğini söyledi. Tıpkı benim dinlediğim gibi, akşam oturup söyleyeceklerimi dinlemelerini tavsiye ederim. Söyleyeceklerimi tek tek yazmanızı ve kendi içinizde bir hesap yapmanızı tavsiye ederim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu