Haber

Gürcistan ile Ermenistan arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı

Garibaşviliile PaşinyanBaşbaşa gerçekleşen toplantının ardından Gürcistan ile Ermenistan arasında Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komitesi’nin 13. toplantısı gerçekleştirildi.

İki ülke arasında stratejik işbirliğine ilişkin mutabakat anlaşmasının imzalanmasının ardından GaribaşviliVe Paşinyanortak basın toplantısı düzenledi.

burada konuşuyorum GaribaşviliÜlkesi ve Ermenistan arasındaki ticaret bağlarının yavaş yavaş arttığını belirterek, “dedi. “Ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin gelişmekte olduğunu ve ticaret cirosunun (yıllık) 1 milyar dolara ulaştığını memnuniyetle belirtmek isterim.”söz konusu.

Gürcistan ile Ermenistan arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandığını belirten Garibaşvili, ” Elbette biz sadece komşu değil, geleneksel ve tarihsel olarak güçlü müttefiklerimiz, dostlarımız. Her açıdan iyi bir ortaklığımız ve işbirliğimiz var“dedi.

Gürcistan’ın Güney Kafkasya’da barışın korunması ve güçlendirilmesini desteklediğini vurgulayan GaribaşviliKonuşmasına şu cümlelerle devam etti:

Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden diyaloğa büyük bir iyimserlik ve umutla bakıyoruz. Ermenistan ile Azerbaycan arasında yakın gelecekte bölgede barışı teşvik edecek ve güçlendirecek, ülkelerimiz ve milletlerimiz için değerli olan istikrarı teşvik edecek bir barış anlaşmasının imzalanacağına dair umudumuzu ifade etmek isterim.

‘Azerbaycan’la normalleşme sürecini konuştuk’

Ermenistan Başbakanı PaşinyanTiflis’te bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, yakın zamanda Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülke statüsü alan Gürcistan hükümetini tebrik etti.

Nikol PaşinyanEkim 2023’te Tiflis İpek Yolu Forumu’nda yaptığı konuşmada ‘Barış Kavşağı’ projesini uluslararası topluma sunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: Garibaşviliile de görüştüğünü belirtti.

Bu girişim sayesinde bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin ve altyapı projelerinin daha da güçlendirilmesinin mümkün olacağını ifade etti. PaşinyanAçıklamasında şunları ifade etti:

Bölgemizin Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında geçiş noktası haline gelmesi mümkün. Bölge ülkelerinin bu bölgesel ve bölgelerarası projelere katılması değerlidir. Tüm devletlere ekonomik projelere katılma fırsatı verilecek, bunun güzel bir örneği Ermenistan’ın büyük ilgi gösterdiği Karadeniz kablo (Karadeniz İnternet Kablo Projesi) projesidir.

GaribaşviliGörüşmede Ermenistan-Azerbaycan bağlantılarını da değerlendirdiklerini belirten Paşinyan, ” Sayın Garibaşvili ile görüşmemizde Azerbaycan ile normalleşme sürecini konuştuk. Militarizasyon ve benzeri eğilimlerin ilişkilerimize katkı sağlayamayacağı vurgulandı. Kamu ilkelerine dayalı bir barış anlaşması imzalamayı kabul ettiğimizde bölgede barış sağlanacaktır.” söz konusu.

İki başbakan ayrıca, Ermenistan-Gürcistan devletinin belirlenmesi ve çizimi süreçlerinin sonlandırılması için fiili adımların atılması yönünde talimat vermeyi kabul ettiklerini açıkladı.

habersogutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu