Haber

Güney Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Kıbrıs’ın güneyinde bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50’yi geçemedi. Önümüzdeki Pazar (12 Şubat) seçmenler ikinci ilaç için sandık başına gidecek.

Sayılan oyların yüzde 99’una göre, eski Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ve eski müzakereci Andreas Mavroyannis, seçimin ikinci turuna katılmaya hak kazandı.

Hristodulidis oyların yüzde 32’sini, Mavroyiannis ise yüzde 29,6’sını aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci versiyonuna kalan iki isim, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in yakın çalışma arkadaşları. Hristodulidis merkez partileri desteklerken, Kıbrıs Solunun en büyük partisi Akel, Mavroyiannis’e destek veriyor.

Kıbrıs’ın güneyindeki en büyük parti olan Disi’nin lideri Averof Neofitu, seçimi yüzde 26 oyla üçüncü sırada tamamladı ve ikinci tura kalamadı.

Pazar günkü seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Elam oyların yüzde 6’sını aldı.

561 BİNDEN FAZLA KAYITLI SEÇMEN

Kıbrıs’ın güneyinde kayıtlı oy kullanma hakkına sahip toplam seçmen sayısı 561 bin 33. Bu sayıya 730 Kıbrıslı Türk seçmen ile adanın kuzeyinde yaşayan 240 seçmen dahildir. Adanın birçok yerinde seçimler için sandıklar kurulurken, seçim merkezleri yurt dışına da hizmet veriyor.

Bugünkü seçim, Kıbrıs Cumhuriyeti tarihindeki 14. cumhurbaşkanlığı seçimi. Kıbrıs’ta, 1963’ün sonuna kadar Kıbrıslı Türkler arasından Başkan Yardımcısı seçilirdi. Ancak Kıbrıslı Türkler, Aralık 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti ile işbirliğine son verdiler. O zamandan beri ‘cumhurbaşkanı yardımcılığı’ koltuğu boş kaldı.

haber-tepebasi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu