Haber

Diyarbakır’da 2 ton tescilli Diyarbakır ciğeri Kurban Bayramı’nda tüketilecek

Diyarbakır’da 9 gün sürecek Kurban Bayramı tatilinde yaklaşık 2 ton tescilli Diyarbakır ciğeri tüketilmesi bekleniyor.

33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, tarihi kadar mutfağıyla da adından söz ettiriyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmaları sonucunda toplam 51 coğrafi tescilli eserden biri olan ‘Diyarbakır Ciğeri’, yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor. 24 saat tüketilen ciğer, kendine özel baharatları ve pişirilmesiyle eşsiz lezzetlerin ortasında yerini alıyor. 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde her yıl tüketilen ton ciğerden 2 ton ciğer tüketileceği hesaplanıyor.

1979 yılından bu yana ciğer sektörünün içinde olan ve kentte ocak işleten Velat Ülker, geçen yıl Kurban Bayramı’nda Diyarbakır’da 1 ton ciğer sattıklarını söyledi.

Bu yıl bu hedefi 2 tona çıkarmayı ve kendi işletmelerinde 500 kilo satmayı hedeflediklerini belirten Ülker, “Diyarbakır’ın olmazsa olmazı ciğer. Ciğeri 6 ay önce tescil ettirdik. Diyarbakır çok ciddi turist alıyor ve en çok da Türkiye’ye geliyor. Turistlerin %100’ü ciğer yemeden gitmiyor.Biz geçen yıl Diyarbakır’da Kurban Bayramı’nda 1 ton ciğer tükettik.Kendi işletmemizde tükettiğimiz ciğer günlük 200 kilo idi.Geçen Ramazan bu çıtayı aştık Kayıt olduktan sonra bu kadar sattık, kendi tüketimimizi 1,5 tona çıkardık, 350 kiloya çıkardık. Çok yakın olan Kurban Bayramı var. Diyarbakır genelinde 2 ton, kendi işletmemizde ise 500 kilo satış yapmayı planlıyoruz” dedi.

“Kuzu ciğeri veriyoruz”

Ülker, yabancı turistlerin diğer illerde yediği ciğer ile Diyarbakır ciğerinin farklı bir lezzete sahip olduğunu belirterek, “Yurt dışından gelen müşterilerimiz ‘Diyarbakır ciğeri çok güzel’ diyor. Geldiğimiz illerde bu eti yiyemiyoruz. Buraya sadece ciğer yemek için geliyorlar, ‘Ciğer yedik, et yedik’ diyorlar.

“Ciğerde 3 baharat var ama kendi işletmelerinde ekstra baharatla tatlandırıyorlar” diyen Ülker, “Her restoran ciğere kendi yorumundan biraz katıyor. En vazgeçilmez 3 baharat var. Bizde 3 tane var. Ciğerde kullanılan özel ekstra baharatları ekliyoruz.Baharatlarımızı ekledikten sonra muazzam oluyor.Bir lezzet oluşuyor ve bunu müşterilerimize sunuyoruz” dedi.

Urfa ciğeri mi Diyarbakır ciğeri mi?

Ülker, Urfa ciğerinin dana ciğeri olarak servis edildiğini ve kuru olduğunu, Diyarbakır ciğeri ise kuzu etinden yapıldığını ve yumuşacık olduğunu kaydetti. Bide’de ciğer fazla pişmeyecek, biraz çiğ kalacak, bu yüzden daha hoş ve yumuşak oluyor.

Mardinli müşterilerden Aybüke Dursun, Diyarbakır ciğerinin çok lezzetli olduğunu ve iyi karşılandıklarını söyledi. Dursun, “Mardin’den geliyoruz çok memnun kaldık. Çok teşekkür ederiz çok güzel bir lezzet çok güzel ağırlamışlar. Urfa’ya gitme şansımız olmadı ama çok memnun kaldık. Diyarbakır’ın ciğeri.” – DİYARBAKIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu