Haber

Danişmend Beyliği: Anadolu’nun tarihi mimarları

Danişmend Beyliği, Orta Çağ’da Anadolu’nun kuzeyinde bulunan değerli bir Türk beyliğidir. Danişmend Gazi’nin önderliğinde kurulan bu devlet, Selçukluların Anadolu’yu fethiyle ortaya çıktı. Danişmendliler tarih sahnesinde önemli rol oynamış ve Anadolu’nun Türkleşmesine büyük katkılarda bulunmuşlardır. Danişmend Beyliği’nin kuruluşu, karar dönemi, çöküşü ve hükümdarları ile ilgili ayrıntılar araştırılıyor. İşte Danişmend Beyliği’nin tarihi…

DANİŞMENDLİLER BÖLGESİNİN KURULMASI

Danişmend Beyliği, 1071 yılında Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya gelen Türkmen boylarından Danişmend boyu tarafından Melik Ahmed Danişmend Gazi tarafından kurulmuştur.

DANİŞMENDLİLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN KARAR DÖNEMİ

Danişmend Beyliği, Anadolu’da 1071-1178 yılları arasında yaklaşık 107 yıl hüküm sürmüştür. Danişmendliler, Çankırı ve Sivas çevresi başta olmak üzere Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde etkin bir varlık göstermişlerdir.

DANİŞMENDLİLER BEYLİĞİNİN ÇÖKÜŞÜ

Danişmend Beyliği, 1176 yılında Myryokefalon Savaşı’nda Bizans İmparatoru II.’ye yenildi. Manuel Komnenos’a karşı ağır bir yenilgiyle zayıfladı. Daha sonra Danişmendliler, Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ın baskısıyla gerilemeye başladı ve 1178 yılında beylik Selçuklu Devleti’nin eline geçti.

DANİŞMENDLİLER BEYLİ HÜKÜMETLERİ

Danişmend Beyliği’nin hükümdarları arasında Melik Ahmed Danişmend Gazi, Melik Gazi Mehmet Alp, Buyruk Gazi Artuk gibi değerli isimler bulunmaktadır. Bu liderler, beyliğin kuruluşundan yıkılışına kadar farklı dönemlerde hüküm sürmüşlerdir.

haber-dursunbey.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu