Haber

Çin Devlet Başkanı Xi: “Çin ve ABD’nin başarıları birbirleri için tehdit değil, fırsattır”

Çin Devlet Lideri Xi Jinping, ABD Lideri Joe Biden ile yaptığı görüşme sonrası, “Çin ve ABD’nin başarıları birbirleri için tehdit değil, fırsattır” sözlerini kullanarak, “Çin, mevcut uluslararası düzeni değiştirmeye veya ABD’nin iç işlerine karışmaya çalışmıyor. Çin’in ABD’ye meydan okumak veya onu yerinden etmek gibi bir niyeti yok” dedi.

Çin Devlet Lideri Xi Jinping ile ABD Lideri Joe Biden, Endonezya’nın Bali Adası’nda G-20 Başkanlar Tepesi öncesi Biden’ın göreve gelişinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü. Üç saatten fazla süren görüşmenin ardından Çin tarafından yapılan yazılı açıklamada, Xi’nin görüşmede Çin-ABD münasebetlerinin mevcut durumunun iki ülke ve halkın temel çıkarları ile memleketler arası toplumun beklediği üzere olmadığına dikkat çektiği aktarıldı. Çin ve ABD’nin tarihe, dünyaya ve insanlara karşı sorumluluk duygusuna sahip olması gerektiğine dikkat çeken Xi, iki ülkenin bir bütün olarak dünyanın yararına sağlıklı ve istikrarlı büyümenin izini sürdüklerini söyledi. Xi, Çin’in bağımsız bir barışçıl dış siyaset izlemede kararlı olduğunu, pozisyonunu ve halini her vakit sıkıntıların aslına nazaran belirlediğini ve uyuşmazlıkların diyalog ve istişare yoluyla barışçıl bir formda çözülmesini savunduğunu aktardı. Dünyanın tarihte değerli bir dönüm noktasında olduğuna işaret eden Xi, ülkelerin hem gibisi görülmemiş zorluklarla gayret etmesi hem de gibisi görülmemiş fırsatları yakalaması gerektiğini belirtti.

“Çin ve ABD’nin başarıları birbirleri için tehdit değil, fırsattır”

Çin-ABD bağlantılarının bir tarafın zaferinin oburunun hezimeti olduğu “sıfır toplamlı bir oyun” olmaması gerektiğini vurgulayan Xi, “Çin ve ABD’nin başarıları birbirleri için tehdit değil, fırsattır. Dünya, iki ülkenin kendilerini geliştirmesi ve birlikte gelişmesi için yeterince büyük” dedi.

İki tarafın birbirlerinin iç ve dış siyasetlerini ve stratejik niyetlerini yanlışsız bir biçimde algılaması gerektiğini belirten Xi, Çin-ABD etkileşiminin “çatışma” ve “sıfır toplamlı rekabetle” değil “diyalog” ve “kazan-kazan” işbirliği ile tanımlanması gerektiğini kelamlarına ekledi.

“Çin, mevcut uluslararası düzeni değiştirmeye veya ABD’nin iç işlerine karışmaya çalışmıyor”

Xi, “Çin, mevcut uluslararası düzeni değiştirmeye veya ABD’nin iç işlerine karışmaya çalışmıyor. ABD’ye meydan okumak veya onu yerinden etmek gibi bir niyeti yok. İki taraf birbirine saygı duymalı, barış içinde bir arada yaşamalı, kazan-kazan işbirliğini sürdürmeli ve Çin-ABD ilişkilerinin yön veya hız kaybetmeden bir an önce doğru yolda ilerlemesini sağlamak için birlikte çalışmalıdır” dedi.

Tayvan sorunu

Tayvan sıkıntısının kökeni ve Çin’in ilkeli duruşuna değinen Xi, Tayvan sorununun Çin’in temel çıkarlarının tam merkezinde yer aldığını, Çin-ABD bağlantılarının siyasi temelini oluşturduğunu ve Çin-ABD ilgilerinde aşılmaması gereken birinci kırmızı çizgi olduğunu vurguladı. Tayvan probleminin Çin’in iç meselesi olduğunu söyleyen Xi, Çin halkının ve ulusunun ortak arzusunun ulusal yeniden birleşmeyi gerçekleştirmek ve toprak bütünlüğünü korumak olduğunu da sözlerine ekledi. Tayvan’ı Çin’den ayırmaya çalışan herkesin Çin ulusunun temel çıkarlarını ihlal edeceğini belirten Xi, Çin halkının buna katiyetle müsaade vermeyeceğini vurguladı. – BALİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu