Haber

Burundi U19 Hentbol Milli Takımı Belçika’ya sığınma başvurusunda bulundu

Yusuf Özkan | Lahey

Hırvatistan’da düzenlenen Dünya Kupası’na katılmayarak 3 hafta önce ortadan kaybolan Burundi U19 Hentbol Milli Grubu’nun 10 oyuncusu, Belçika’ya sığınma başvurusunda bulundu.

Belçika İltica ve Göçmenlik Bakanlığı, bu ülkenin sorumlusunun Hırvatistan vizesiyle Avrupa’ya gelen sporcular olduğunu söyledi.

Doğu Afrika ülkesi Burundi’den 13 kişilik 19 Yaş Altı (U19) Hentbol Milli Grubu, 2-13 Ağustos tarihleri ​​arasında Rijeka’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’na katılmak üzere Hırvatistan’a gitti.

Rijeka Üniversitesi kampüsünde kalan Burundi Milli Takımı’nın 10 oyuncusu, 9 Ağustos’ta Bahreyn ile oynayacağı maç öncesinde cep telefonlarını kapatarak ortadan kayboldu.

Sadece 3 oyuncusu kalan Burundi, yeterli kadroyu oluşturamadığı için 10-0 mağlup sayıldı. Burundi grubu da Yeni Zelanda maçına çıkamadı.

Hırvat polisi, kayıp ihbarının ardından 24 saatlik yasal sürenin ardından tamamı 2006 doğumlu 10 sporcuyu bulmak için geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Burundi Hentbol Federasyonu Başkanı Dauphin Nikobamye ise durumdan büyük endişe duyduklarını belirterek, tüm oyuncuların bulunması için yardım çağrısında bulundu.

Burundili hentbolcuların daha uygun bir yaşam arayışıyla kaçmış olabileceklerini belirten Hırvat polisinin bu öngörüsü doğru çıktı.

Bu hafta Belçika’da 10 Burundili sporcunun ortaya çıktığı ve bu ülkeye sığınma başvurusunda bulunduğu belirlendi.

Belçika İltica ve Göçmenlik Bakanı Nicole de Moor, reşit olmayan 10 Burundili hentbolcunun sığınma başvurusunda bulunduğunu doğruladı.

Belçika hükümeti, Hırvatistan vizesiyle Avrupa’ya giren sporcuların bu ülkenin sorumluluğunda olduğunu belirtiyor.

Belçika Devlet Bakanlığı Sözcüsü Sieghild Lacoere, “Spor müsabakaları için verilen vizelerde de durum aynı. Hırvatistan’a ilk gelen Burundililer Belçika’ya gidip sığınma başvurusunda bulunursa, önce oraya kabul edilmeleri gerekiyor.”

Belçikalı sözcü, ilk varış ülkesi yerine sığınma başvurusunda bulunmanın iltica merkezine yük getirdiğini öne sürerek, geri dönüşlerini sağlamak için Hırvat yetkililerle temasa geçeceklerini söyledi.

Ancak bu sadece 18 yaş üstü sığınmacıları kapsıyor.

Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, çocuklu ailelere yer açmak amacıyla bekar erkeklerin sığınma başvurularını süresiz olarak askıya alma kararı almıştı.

Belçika medyasına göre, tamamı 17 yaşında olan refakatsiz Burundi hentbolcuları resmi olarak çocuk oldukları için barınma hakkına sahipler.

Hırvatistan bu yıl 1 Ocak’tan itibaren Schengen bölgesine dahil edildi. Bu nedenle bu ülkeye gelen insanlar sınır kontrolü sıkıntısı yaşamadan AB içinde seyahat edebiliyor. Belçika hükümeti Hırvatistan’ın “gevşek bir sığınma politikası izlemesinden” şikayetçi.

Hırvatistan’ın komşusu Sırbistan da Burundi vatandaşlarından vize talep etmiyor.

Bu nedenle geçen yıl yaklaşık 1.500 Burundi vatandaşının Sırbistan üzerinden Belçika’ya gelerek sığınma başvurusunda bulunduğu açıklandı.

Türk folklor ekibi de toplu halde kaçtı.

Sporcuların daha iyi bir yaşam umuduyla toplu halde sığınma başvurusunda bulunması yeni bir şey değil.

Eritre Milli Futbol Takımı’nın yedi oyuncusu, 2019’da ortadan kaybolmasının ardından Uganda’ya sığınma talebinde bulundu.

Aynı yıl CONCACAF Uluslar Ligi’nde Kanada Milli Takımı ile karşılaşan Küba Milli Takımı’nın 5 oyuncusu, maçın ardından bu ülkeye sığınma başvurusunda bulundu.

Toplu sığınma başvurusu denilince akla ilk gelen kuruluşlardan biri Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’dir.

Kasım 2017’de halk oyunları yarışması için Türkiye’den Macaristan’a giden derneğin 16 üyesinden 11’i bu ülkeye sığınma talebinde bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu