Haber

Bursa Yenişehirli çiftçiler buğday ekiminde

Gürhan ADANA – Yenişehir Memleket / BURSA (İGFA) – Her yıl toprakların kâfi yağış almasının akabinde buğday ekimine başlayan çiftçilerin, bu yıl bekledikleri yağışlar gerçekleşmedi.

Çiftçiler, ekim dönemini kaçırmamak için zarurî olarak yağışlardan evvel buğday ekimine başladılar. Çiftçiler bugünlerde traktörlerle havalandırdıkları toprağı uygun hale getirdikten sonra buğday tohumlarını ekiyorlar.

Her yıl kasım ayının birinci haftasında ekimlere başladıklarını belirten Yenişehir Mahmudiye Köyü Muhtarı Mustafa Özgöven, “Ancak bu yıl beklenen mevsim normallerindeki yağışlar gelmedi. Yağış olmaması yüzünden toprak tava gelmedi. Sezonu kaçırmamak için mecburen buğday ekimlerimizi yapıyoruz” dedi.

Geçen yıl tarlasında ayçiçeği yetiştirdiğini evvelki yıl ise buğday ektiğini belirten Muhtar Özgöven, “Dönüme önceki yıl 400 kilo ürün almıştım. Bu yıl ise önümüzdeki aylarda buğdayın yetişmesine uygun hava koşulları oluşur, gereken miktarda kar ve nisan yağışları gerçekleşirse 600-700 kilolara kadar çıkabiliriz” dedi.

Tarımsal üretimin direkt doğruya hava şartlarına bağlı olduğunu tabir eden Özgöven buğday ekiminin her yıl kasım ayının birinci haftası başladığını aralık ayının 15’ine kadar sürdüğünü belirtti.

Bu yıl yağışların olmamasından dolayı yerlerin kuru olduğunu belirten Özgöven, “Kimi çiftçilerimiz yerlerini sürdü, tırmıkladı, hazırladı. Şu an yağmuru bekleyenler de var, bekleyemeyip ekenler de var, geç oluyor. ‘Bir an evvel ekilse daha düzgün olur’ diye düşünenler ekiyor. Geçen dönem havaların fazla yağışlı gitmemesi yağışların vaktinde denk gelmemesinden ötürü bilhassa kırsal alanda ekim yapan çiftçiler dönüme lakin 300-400 kilo üzere bir randıman aldılar. Bu 300-400 kiloluk randıman de lakin maliyetleri karşılıyor. İnşallah bu yıl yağmurlar biraz fazla olur ektiğimiz buğdayın karşılığında 600-700 kilo civarları eser alırız” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu