Haber

Bakan Soylu: “Fahiş fiyatlarla milletimize zarar verenlerin peşindeyiz, bu işi onlara bırakmayacağız”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Fahiş fiyatlarla milletimize zarar verenlerin peşindeyiz. Bu işi onlara bırakmayacağız. OHAL’in bize sağladığı tüm imkanları sonuna kadar kullanacağız” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır’da bulunan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) Kahramanmaraş merkezli meydana gelen sarsıntının ardından yürütülen çalışmalara ve verilen desteğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Şu anda ne kadar enkaz kaldırılacağını hesaplayamadıklarını anlatan Bakan Soylu, Antakya’da hesap yaptıklarını ve sadece Hatay’ın Antakya ilçesinde 15 milyon ton ve milyonlarca TIR olduğunu söyledi. 3-4 ayda tamamlanabilecek ve dinlenmeden çok hızlı giderseniz sadece bir ilçede tamamlanabilecek bir enkaz olduğunu belirten Bakan Soylu, “Arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı 26 binden fazla bina var. Ağırlıklı olarak Türkiye’nin birçok yerinde uzak yakın demeden hissedilen ve artçı sarsıntıları halen devam eden bir deprem, bir afet ile karşı karşıyayız. Bugün 20. günündeyiz.Bir yandan arama kurtarma çalışmalarımız tamamlandı,bir yandan enkaz çalışmalarımız başladı.Diğer yandan ilçedeki tüm vatandaşlarımıza erzak ulaştırıldı. Afet bölgesi. Öte yandan helikopterler, uçaklar ve yardım köprüleri en kısa sürede her yeri ziyaret edildi” dedi.

“Devlet olarak gereğini yapıyoruz”

Fahiş kira artışlarının deprem bölgesindeki deprem kadar acı olduğuna işaret eden Bakan Soylu, “Bu bizi üzüyor. Devlet olarak gereğini yerine getiriyoruz. Vatandaşlarımızın kamunun her noktasında müracaat etmesini istiyoruz. gerek yok.Özellikle deprem bölgesindeki şehirlerin tahliyesi veya nefes alması, gerek arama kurtarma çalışmaları, gerekse enkazların zamanında ve hızlı bir şekilde kaldırılması için bir strateji olarak hayata geçirdik.Antalya’dan diğer illere hem Türk Hava Yolları, otobüsler ve bazılarının araçlarının yakıtını devlete ödeterek böyle bir adım attık.Hızlı bir şekilde toparlanabilmek, hasırın bütün boyutunu anlayabilmek ve daha iyi anlayabilmek için böyle bir adım atıldı. Bu resmi ortaya koyun. Böyle bir adımla şu anda hem enkaz hem de enkaz çok hızlı bir şekilde kaldırılıyor. Yeni şehirlerin planlanması Bu konuda adımlar atılıyor” dedi.

“Şu ana kadar ağrı hasarlı, orta hasarlı ve ev sahibi ve kiracılardan toplam başvuru sayısı 421 bin oldu”

“Konteyner kentler için hazırlıklar sürüyor” diyen Bakan Soylu, “Şu ana kadar ağrı hasarlı, orta hasarlı ve kiracılardan 421 bin başvuru geldi. Dün gece itibariyle bunun 284 bin 712 hanesi giderim dedi. 136 bin 913 kira yardımı almak istiyorum dedi, “Türkiye’de konteynerlerde yaşamak isterim. Buradaki değerlendirmeler ve başvurular devam edecek. Bunun için altyapı hazırlıkları devam edecek. Buna karşılık bugüne kadar 140 alanda 93.623 konteyner için hazırlıklar yapıldı. Bunların 70 bini hızla tamamlanmak üzere. Bazıları “Bitti. Konteynerdeki hayatı başladı. Burada da ister konteyner kent olsun, ister kira, kiracıya 3 bin lira, konut sahiplerine 5 bin lira kira esası uygulanacak” dedi.

Bakan Soylu, organize sanayi sitelerinden esnafın bulunduğu yerde yeniden harekete geçebilmesi için verilen tüm desteğin, iş makineleri ve altyapının yanı sıra oradaki iş insanlarıyla birlikte yürütüldüğünü belirtti.

“Bazı bölgelerde depremden etkilenen il ve ilçelerden bahsederek şunu söylemek istiyorum. En azından burada kesintili esnaf dükkanları kurularak kent yaşamının canlılığını sağlayacak adımlar atılacak. Sarsıntı 04:17’de oldu. 05.00 sıralarında AFAD’daydık.Uluslararası yardım istediğimiz yerde aslında asker ve polisimiz teyakkuzdaydı.Herkes teyakkuzda.”

Bakan Soylu, bu bölgedeki güvenlik görevlisi sayısını en başından beri 3 katına çıkardıklarına dikkati çekerek, “Bölgede korucudan polise, jandarmaya ve desteklediğimiz tüm güvenlik birimlerimize kadar güvenlik görevlisi sayısını 3 katına çıkardık. Çünkü moloz var Girilmemesi gereken moloz var Korunması gereken molozlar var Hasarlı binalarda artçı sarsıntılar devam ediyor Vatandaşlarımızın ağır hasarlı binalardan uzak durması elzem. Biz fahiş fiyatlarla milletin başına gelmesine izin vermeyeceğiz. OHAL’in bize sağladığı tüm imkanları sonuna kadar kullanacağız” dedi.

Bakanlara Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Ebubekir Bal, AK Parti MKYK üyeleri, kaymakamlar, kurum yöneticileri ve daire başkanları eşlik etti. – DİYARBAKIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu