Haber

Avrupa Birliği Ülkelerinde Geçici Koruma Altındaki Ukraynalı Mülteciler

Rusya’nın Şubat 2022’deki saldırısının ardından Ukrayna’dan kaçan 4,2 milyon Ukraynalı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçici koruma altında.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre 30 Ekim 2023 itibarıyla AB ülkelerinde geçici koruma statüsüne sahip 4,2 milyon Ukraynalı çoğunlukla Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde yaşıyor.

Almanya yaklaşık 1,2 milyon, Polonya 958 bin, Çekya 358 bin Ukraynalıya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca İspanya’da 187 bin, Bulgaristan’da 166 bin, İtalya’da 161 bin, Romanya’da 140 bin ve Hollanda’da 135 bin Ukraynalı bulunuyor.

Nüfuslarına göre en fazla Ukraynalıya ev sahipliği yapan ülkeler Çekya, Estonya, Polonya, Bulgaristan ve Litvanya’dır.

Geçici koruma altındaki Ukraynalıların yaklaşık yüzde 46,5’ini yetişkin kadınlar, yüzde 33,7’sini çocuklar ve yüzde 19,9’unu erkekler oluşturuyor.

AB, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaçanların sayısının hızla artması üzerine, 2001 yılında yayınlanan AB Süreksiz Savunma Yönergesi’ni ilk kez Mart 2022’de devreye soktu. Bu kapsamda Ukraynalılar AB ülkelerinde oturma izni alabiliyor, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor ve çalışabiliyor. Ukraynalılara sosyal yardım, barınma ve geçim yardımı gibi olanaklar da sağlanıyor.

Savaşın hemen ardından Ukrayna’yı terk edenlerin sayısı 8 milyona ulaştı ve bu kişilerin önemli bir kısmı daha sonra ülkelerine geri döndü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu