İş

ASO Başkanı Ardıç: “Kayıt dışı istihdam ekonomik dengeleri bozuyor”

ASO Lideri Ardıç: “Kayıt dışı istihdam ekonomik dengeleri bozuyor”

ANKARA – Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, “Düşük maliyetle işgücü sağlamaya çalışan işverenler, kayıt dışı istihdam yoluyla rekabet avantajı elde etmeye çalışıyor. Ancak bu durum ekonomik dengeleri bozuyor.”

Ankara Sanayi Odası Meclis Salonu, “Çalışma Koşulları ve Çalışma Ortamı Konusunda Bilinçlendirme Bilgilendirme Toplantısı”na ev sahipliği yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile ASO iş birliğiyle gerçekleştirilen toplantıda fiyatlar, işsizlik, çalışma saatleri, çalışanların refahı, kayıt dışılık, çocuk ve genç istihdamı gibi çalışma kuralları ve ortamına ilişkin mevzuat kararları, iş sağlığı ve güvenliği, istihdam ve işgücü piyasası uygulamaları. Tartışıldı.

“Kayıt dışı istihdam ekonomik dengeleri bozuyor”

ASO Lideri Ardıç konuşmasında, kayıt dışı istihdamın iş hayatında yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi. Türkiye’de kayıt dışı istihdamın yüzde 31 olduğunu hatırlatan Ardıç, bu oranın gelişmiş ülkelere göre yüksek olduğunu belirtti. Kayıt dışı istihdamın Türk ekonomisini tehdit ettiği gibi çalışanların haklarını da zayıflattığına dikkat çeken Ardıç, “Sanayicilerimiz bu sorunun etkilerini daha yoğun hissediyor. Düşük maliyetle işgücü sağlamaya çalışan işverenler, kayıt dışı istihdam yoluyla rekabet avantajı sağlamaya çalışıyor. Ancak bu durum ekonomik değil.” “Dengeyi bozuyor” dedi.

Kayıt dışı istihdama yönelik denetimin sadece sanayi bölgelerinde yapılmaması gerektiğini belirten Ardıç, küçük sanayi sitelerinde de denetimin gerektiği gibi yapılmadığını vurguladı. Türkiye’de denetim mekanizmalarının güçlendirilerek kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğine değinen Ardıç, “Vergi kaçakçılığı ve sosyal güvenlik ihlallerine yönelik ciddi yaptırımlar uygulanması, işverenleri resmi kayıtlara girmeye teşvik edebilir.”

“Şirketlerimizi büyütmemiz lazım”

KOBİ’lerin toplam işletme sayısının yüzde 99,7’sini oluşturduğunu belirten Ardıç, şöyle konuştu:

“Şirketlerimizi büyütmemiz gerekiyor. Büyük şirketlerimizin oranını yüzde 1’e çıkardığımızda dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline geleceğiz. 50 ve daha fazla çalışan çalıştıran şirketlerin yasal zorunlulukları, büyümek isteyen birçok girişimcinin önünde engel teşkil ediyor.” Şirketlerin çalışan sayısı arttıkça sorumlulukları da artıyor Engelli istihdamı “İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak, iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturmak, avukat çalıştırmak gibi birçok zorunlulukla karşı karşıyayız.”

“Düzenlemelerle meslek hastalıklarının azalacağını öngörüyoruz”

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin önemine değinen Ardıç, “Yakın gelecekte bu düzenlemelerin sonuçlarını görerek iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalacağını öngörüyoruz.”

“İş kazası davalarının çok uzun sürmesi adaleti zedeliyor.”

İş kazalarında mal sahibi, müteahhit ve taşeron arasındaki müşterek ve müteselsil sorumluluğun yeniden gözden geçirilmesinin iş dünyası açısından bir zorunluluk olduğunu belirten Ardıç, “Sözleşme ile tüm sorumluluk devredilmiş olsa da bu konuda hakkaniyete aykırıdır. Kendi sorumluluğunda olmayan işçilerden hukuki olarak sorumlu olduğunu, ayrıca iş kazasıyla ilgili dava açılmasının da “Davaların çok uzun sürmesi yargılamanın her aşamasında büyük bir zaman kaybına neden olmakta, adalet ve hakkaniyet duygusunu zedelemektedir” dedi. söz konusu.

“Artık belge alma isteği kalmadı”

ASO Başkanı Ardıç, zarar gören tarafın tazmin edilmesinin yanı sıra, yüksek oranda artan asgari ücretle işverenin büyük maddi tazminatla karşı karşıya kalmasının önlenmesi gerektiğinin altını çizerek, şu ifadelerde bulundu:

“İş kazalarında patronlar tüm sorumluluklarını yerine getirmiş olsalar bile davalar işçi lehine sonuçlanıyor. Mesleki yeterlilik kapsamında belge alınması gereken mesleklerde kamu desteği söz konusuydu. Böylece çalışanlar Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar belge sahibi olabildiler. Ancak kamu desteğinin kalkmasıyla birlikte belge alma isteği de neredeyse ortadan kalktı. “Temel mesleklerde belgesiz çalışan kişilerin sayısı artmaya başladı.”

Ankara Sanayi Odası’nın imalat sektöründeki çalışma koşulları, çalışanların mali hakları ve alternatif iş alanlarına göre işgücü tercihleri ​​ile ilgili kurumlarla birlikte bir çalışma grubu kurulmasına karar verdiğini belirten Ardıç, “Çalışmalar sonrasında hazırlıkların yapılması planlanıyor. Şubat ayı sonuna kadar bir rapor hazırlanacak Söz konusu çalışmalara yönelik çalışma hayatı “İlgili alanlarda uzman kişilerden oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu. Bakanlığınızın temsilcilerini bu çalışma grubumuzda görmekten memnuniyet duyacağız” dedi.

Toplantı, İş Müfettişleri Dehizhan Burak Özhan ve Levent Sözen’in sunumlarını tamamlamasının ardından sona erdi. Toplantıya ASO Lideri Seyit Ardıç, ASO Meclis Üyeleri, patron temsilcileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk, İş Başmüfettişleri Dehizhan Burak Özhan ve Levent Sözen katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu