Ekonomi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı sona erdi! TÜRK-İŞ’ten ilk açıklama geldi

Milyonlarca işçinin merakla beklediği taban fiyat orta zam toplantılarının ikincisi tamamlandı.

Basına kapalı yapılan toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik verileri ve raporları sunması bekleniyor.

Görüşmenin ardından açıklama yapan TÜRK-İŞ Temsilcisi ve Mali Genel Sekreteri Ramazan Ağar, paranın Türk Lirası üzerinden yapıldığını savunarak, görüşmelerin bu hafta sonuçlanacağını belirtirken, hükümet bir rakam söylemedi.

“Dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz”

TÜRK-İŞ temsilcisi Ramazan Ağar şu ifadeleri kullandı:

Uzun görüşmeler yaptık. Çalışma hayatı üzerine röportajlar sunduk. Rakamlar bir yere varmadı. Bu hafta üçüncü kez kurul olarak bir merkeze geleceğiz. Genel Başkanımızın mecliste bir karara vardıktan sonra bir açıklama yapacağını düşünüyorum. Bayramdan önce sayıyla ilgili bir karar verileceğini düşünüyorum.

Türk Lirası üzerinden pazarlık yaparız, dolar üzerinden pazarlık yapmayız. Asgari fiyat yaşam fiyatı değildir. Taban fiyatın altında işçi çalıştırılamaz demektir. Onu bu hafta sonuçlandıracağız. Vedat Bey rakamı 500 dolar dedi. Bunlar konuşuldu, tartışıldı. Halkın alım gücünü artırmak için orta düzeyde bir zam için görüşüyoruz. Bayram öncesi sonucu bekliyoruz.

“Kalbimiz üçlü karardan yana”

Ağar, kendisine yöneltilen bir soruya da yanıt verdi. “Aklımızda bir rakam yoksa muhalefet şerhimizi koyarız. Kalbimiz üç katlıdır.”şeklinde konuştu.

Bugün bir toplantı daha yapılacak.

Komisyon toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol saat 14.00’te bir araya gelecek.

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlık etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında yapılan toplantıya, personel kesimini temsilen Türkiye Personel Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Türkiye Patronlar Sendikaları Konfederasyonu katıldı. (TİSK) patron kesimini temsil etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sonucu açıklayacak

Toplam 4 toplantı yapacak olan komisyon, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortak karar açıklanacak.

Alınan karara sosyal yardım payının eklenip eklenmeyeceği de bu açıklama ile belirlenecek.

Güncel asgari ücret net 8 bin 506 lira

Asgari ücret, bir personel için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergi ve kesintiler düşüldükten sonra net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari fiyatın patrona maliyeti

Asgari fiyatın patrona maliyeti toplam 11 bin 759 lira, bir personel için 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirası brüt taban fiyat, 1551 lirası 24 kuruş sosyal güvenlik primi, 200 lirası 16 kuruş işveren işsizlik sigortası fonu.

Muhtemel senaryolar, farklı taban fiyat rakamları:

Farklı yüzdelerle asgari fiyata yansıtılacak artış oranları ise şöyle:

Yüzde 20 zamla: Net 10 bin 208 lira, brüt asgari ücret 12 bin 10 lira, patron masrafı 14 bin 111 lira

Yüzde 25 artışla: Net 10 bin 634 lira, brüt 12 bin 510 lira

Yüzde 30 artışla: Net 11 bin 58 lira, brüt 13 bin 10 lira

Yüzde 40 artışla: Net 11 bin 910 lira, brüt taban fiyat 14 bin 11 lira, maliyet 16 bin 463 lira

Kamuda asgari fiyat artışı beklentisi: net 11-12 bin TL arası

Ocak ayında alınan taban fiyatın dövize endeksli alım gücünü korumak için yüzde 30-35 aralığında artış bekleniyor. Bu rakamın net 11 bin-12 bin aralığında olması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu