Haber

Zonguldak’ta ‘katil arı’ alarmı: Laboratuvarda üretilen böcekler doğaya bırakıldı

Zonguldak’ta ‘katil arı’ alarmı: Laboratuvarda üretilen böcekler doğaya bırakıldı

ZONGULDAK – Zonguldak Orman Genel Müdürlüğü, Zonguldak’ın Ereğli ve Alaplı ilçelerinde kestane ağaçlarına zarar veren safra arılarına karşı biyolojik çalışma başlattı.

Zonguldak’ta kestane ağaçlarının kurumasına neden olan ve halk arasında ‘katil arı’ olarak bilinen kestane safra arısına karşı Bölge Orman Müdürlüğü Ereğli ve Alaplı ilçelerindeki kestane ağaçlarına zarar veren safra arılarına karşı biyolojik mücadele başlattı. . Ekipler, başlatılan çalışma kapsamında Gökçebey’deki Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Teşhis laboratuvarında üreyen ve safra arısının düşmanı ‘Torymus Sinensis’ paraziti ile Alioğlu Köyü’ne getirilen böceklerde bulundu. Alaplı kestane ormanlarında görülmesi gereken kestaneler, kestane ağaçlarının yapraklarına bırakıldı.

Serbest kalan böcekler, yaprakları kurutan ve çiçeklerin açmamasına neden olan öd arılarının yumurtalarıyla beslenir. Çiftleşmeden sonra yumurtalarını direkt olarak yaprakların üzerine bırakacak olan torymus sinensis sayesinde safra arılarının yumurtaları yok olacak ve ağaçların verimi artacaktır.

Üretilen ilk böcekler doğaya bırakıldı.

Üretilen ilk torymus sinensis Zonguldak’ın safra arısının ormanlara yayıldığı bölge olan Alaplı ilçesine bağlı Alioğlu köyü ormanlarına getirildi. Orman Müdürlüğü tarafından biyologlar ve köylülerin katılımıyla kavanozlarda getirilen böcekler kestane ağaçlarının yapraklarına bırakıldı. Zonguldak Bölge Müdürlüğü Savunma Şube Müdürü Ersan Kabakçı, uzun vadeli çalışmalarının kestane ormanlarının sağlığını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğunu belirterek, “Şu anda Kestane safra arısı ‘Torymus Sinen’ ile çalışıyoruz. kestane öd arısının lavları ile beslenen kestane öd arısının kestane ağaçlarını telef eden parazit böceğini salıyoruz.Doğaya saldığımız bu böceği bir erkek iki dişi şeklinde koloni halinde doğaya salıyoruz. Salıverdiğimiz bu böcek kestane mazı arısını lavla besleyerek doğada ürer. Hastalıkla doğaya zarar vermeden bu yolda çaba sarf ediyoruz. Yaklaşık 25 kilometre yayıldığı belirlendi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu