Ekonomi

Türkiye’nin ilk akü fabrikasının temeli yarın Bursa’da atılacak

Türkiye’nin ilk pil fabrikasının temeli yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen törenle Bursa’nın Gemlik ilçesinde atılacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin global mobilite markası Togg’da güç depolama çözümleri geliştirmek amacıyla kurulan Siro Silk Road Pak Güç Depolama Teknolojileri’nin Pil Geliştirme ve Üretim Yerleşkesi’ne katılacak. Çin enerji şirketi Farasis yan kuruluşu. nin katılımıyla inşaata başlama töreni düzenlenecek.

Türkiye için kritik adım

Açıklamaya göre Türkiye, dünyadaki otomotiv branşındaki değişim ve dönüşümü yakalamak için değerli adımlar atıyor.

Togg’un T10X modelinin seri üretim bandından indirilip sokaklarda boy göstermesinin ardından elektrikli araçların en önemli bileşenlerinden biri olan batarya konusunda kritik bir adım atılıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gemlik’teki üretim üssünde Togg’un seri üretiminin ardından Bursa’da yatırımların devam ettiğini ve Türkiye’nin ilk akü fabrikasının temellerinin burada atılacağını bildirdi.

Yüzyılın Türkiye Nişanı

Türkiye’ye önemli kabiliyetler kazandıracak olan akü fabrikasının istihdam açısından da Türkiye ve Bursa için değerli bir getiri sağlayacağını belirten Varank, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Pazartesi günü Bursa ve Gemlik’i ziyaret edecek. Türkiye’nin çok önemli bir yatırımının daha temelini atacağız. Bir ‘Türkiye Asrı’nın daha temelini atacağız. Türkiye’nin ilk bataryasının temellerini atacağız. Bu teknoloji “Türkiye’ye önemli yetenekler kazandıracak. Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. İstihdam anlamında da Bursa’ya ve Türkiye’ye önemli bir getiri sağlayacak.”

katma maliyetli üretim

Katma maliyetli üretimin ve katma değerli gelişmenin anahtarının bu tür yatırımlardan geçtiğine işaret eden Varank, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu yatırımlara devam edeceğiz. Bursa gibi önemli bir sanayi kenti hakettiği payı alacaktır. Bu yatırımlardan. Bizim buradaki yatırımlarımız da bundan ibaret. Şehri değil tüm Türkiye’yi kalkındıracak.” değerlendirmesini yaptı.

Pil geliştirme ve üretim kampüsü

Togg’un Gemlik’teki üretim üssünün yanında 607 bin metrekare alana kurulacak olan Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Yerleşkesi’nin 2024 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Son nesil, yüksek enerji yoğunluklu batarya hücreleri devreye girecek. hücre, modül ve paketlerin üretileceği yerleşkede üretilecektir.

Türkiye, Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Yerleşkesi ile bu alanda Avrupa ve Ortadoğu’nun değerli bir entegre güç depolama merkezi haline gelecek. Böylece Türkiye, çok az ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacaktır.

2031’in prestijiyle yıllık üretim kapasitesi 20 GWh’e ulaşacak olan Siro, geliştirdiği tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyetine sahip olacak.

Siro, Türkiye’nin yanı sıra komşu ülkelere endüstriyel uygulamalar, deniz araçları ve yenilenebilir enerji için sabit güç depolama hizmetleri sağlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu