Haber

Türk Rap Ustalarının Kavgası Ateşledi: Sagopa Kajmer, Kendisine ve Ceza’ya İftira atan Fuat Ergin’i affetmedi!

Türkçe Rap’in başladığı 90’lı yılların en iyi ikilisi olan ve bugün hâlâ usta kabul edilen Sagopa Kajmer, Ceza ve Fuat Ergin arasında yeni bir tartışma alevlendi. Mesutcan Tomay ve Ali Biçim’in SOBA PODCAST programında Ceza ve Sagopa Kajmer’i kamuoyu önünde eleştiren Fuat Ergin, Sagopa Kajmer’in öfkesinden nasibini aldı. Sagopa Kajmer, kendisi ve Ceza aleyhine konuşan Fuat Ergin’i affetmedi!

90’lı yıllarda Almanya’da başlayan Türkçe rap çılgınlığı Türkiye’ye de sıçrayarak ‘yeraltı’ şeklinde faaliyet göstermeye başladı.

Almanya’da gurbetçi gençlerin kurduğu Cartel ile başlayan bu rap serüveni, Killa Hakan ve 36 Boys ile devam etti.

Kartel’in başlattığı bu hayali artık ‘usta’ olarak anılan Sagopa Kajmer, Ceza ve Fuat Ergin gibi isimler Türkiye’ye entegre etti.

O dönemde 90’ların Türkçe Pop ve Rock’ı arasında kendine yer bulamayan ancak hatırı sayılır bir kitle tarafından benimsenen Türkçe Rap, şimdiki halinden çok farklıydı.

Oldukça sert ve protesto odaklı olan Türkçe Rap eserleri günümüze kadar ulaşmış ve “Türk Rap’in İstiklal Marşı” olarak kabul edilerek 1990’lı ve 2000’li yıllarda ortaya çıkmıştır.

Bunlardan biri de Ceza ve Sagopa’nın ‘Neyim Var ki’ şarkısıydı. O döneme damga vuran ikili, 2000’li yılların ortalarında kavga etmiş ve birbirlerine birçok diss atmıştı.

Hatta bu hakaretler bugün bile hayranlıkla dinlenmektedir.

Türk Rap’i ikiye ayıran bu ayrılığa birkaç isim daha karıştı: Sağocular ve Cezacı.

Fuat Ergin!

Ceza ve Sagopa rap ile Türkiye’de tanışsa da Fuat Batı Berlin’de rap ile ilgileniyordu. Bu yüzden ‘sesleri’ ve beklentileri birbirinden biraz farklı.

Pek çok ortak projeye birlikte imza atmış olsalar da bu üçlüyü ancak bu fotoğrafta bir arada görebiliyoruz… Fotoğraf kalitesi düşük olsa da fiyatları Türkçe Rap’e göre çok yüksek!

O dönemde piyasada isim azlığı ve bunu başlatan kişilerin birbirine olan kırgınlığı, piyasayı birkaç cepheye bölmüştü.

Cezalandırıcılar, Sagoistler ve Fuatistler…

Bu kuşağın gerisinden gelen başarılı sanatçılar da bu cephelerden birine mensuptu ya da kendi cephesini kurmaya çalışırken ortadan kaybolmuştu…

Ceza ile Sagopa arasındaki bu kırgınlık, 2019 yılında Ceza’nın babası Bilgin Özçalkan’ın babası Danyal Özçalkan’ın ölmesiyle ateşkese dönüştü. Sagopa Kajmer, kendisi gibi başarılı olan ve toplumdaki kadınlara istihdam sağlayan Ceza ve rapçi kardeşi Ayben’e başsağlığı diledi.

Bu hamlenin ardından herkes heyecanlanırken ikili arasında başka bir gelişme olmadı… Ta ki 2021 yılına kadar! Sagopa, Türkçe Rap’in 4 atlısını yeniden canlandırdı; Ceza, Fuat Ergin ve Dr. Sikiş’e zeytin dalı uzattı.

Ceza çekimser kaldı, Dr. Fucks olumlu, Fuat ise Sagopa’nın bu zeytin koluna olumsuz bakıyordu…

Sagopa’nın inzivaya çekilerek zeytin dallarını uzattığı bu dönemlerde Ceza yoluna bakıyordu. Killa, Hakan’la olan arkadaşlığını yeniden işbirliğine dönüştürdü. Bu arada dönemin fenomen isimleri Ben Fero ve Ezhel ile düet yaptılar.

Ceza’nın bu düetleri, ebedi dostu ve ezeli rakibi Fuat’ın sinirlerini bozdu. Ceza’nın ‘eski tarz rap’e ihanet ettiğini savundu.

Fight Club’ın ikinci şarkısında kaos vardı. Ceza, hem röportajlarında, hem şarkılarıyla hem de sosyal medyada kendisini eleştirmekten çekinmeyen Fuat’a yanıt veriyordu.

‘Alayını yok edeceğiz, sömürücülerin karşısında duracağız’

İşe yaramaz adına çizilmiş pin

Kendine acıyanlar için film biter

Hayat, ele geçirebileceğiniz bir görüntü değildir; onu yok edin

Elinde siyah kalem, belinde ne var

Bırak o mikrofonu ve beni takip et, beni takip et

Bu nasıl bir kara paradır, bu nasıl bir kara parodidir?

Bunadı ama beni unutamadı

Üzülme, poz ver, önündeki perdeyi çek

Bu sana acı biber, yeni bir belge

Hayatın pembe

Kaybettiklerimin yanında sen bir hiçsin, hepsi bu.’

Bu şarkının ardından Ceza, 2022’deki beklenmedik ölümüyle herkesi derinden üzen Beta Berk Bayındır’ın anı albümüne dahil oldu. Kriminal şarkısında yine Fuat’ı eleştiriyordu.

‘Ek, biç, seç, ye ve otur (Hah)

Dağılan, kırılan ve dökülen obur (Hoh)

Diken bu, batmaya devam ediyor

En çok arananlar listesinin başında Güven var

Hasar yok (Yıkım)

Çok basit bir soru, kolay bir anlatım (Açıklama)

Çok geç değil, bir kez daha hayal et (Bir kez daha)

Önünüzde en az bir ideal olsun (İdeal)

Her zaman hip hop, sonu yok

Bunu açıklamak çok fazla, sanmıyorum.

Pek çok sorun, pek çok sorun

“En azından sayfa kalmayacak” yazmıştın.

Kelimeler sert, sen ise narinsin

O kadar konuştun mübarek adam, kimse kalmadı.

Hadi (Hadi), sen hadi (Hadi)

Müzik bedavadır, önünde hiçbir engel yoktur (Engel yok)

Ve tekrar çal (Tekrar çal) ve tekrar çal (Tekrar çal)

Bunu senin için yaptık, gel al (Gel al)’

Fuat ise vefat eden Beta’nın albümünde Ceza’nın kendisine diss atmasının Beta’ya saygısızlık olduğunu düşündü ve adeta patladı!

Bu olaydan sonra bu üçlü yeniden sessizliğe büründü; Ali Biçim ve Mesutcan Tomay’ın SOBA PODCAST programına katılan Fuat Ergin, alaycı sözlerinin ardından yeniden gerginleşti.

Popüler kültürden ve yeni Türkçe Rap ‘sound’larından bahseden Fuat, “99’da tanıdığım adamların kendilerini geliştirebileceğini düşündüm.” Sagopa Kajmer’den “DJ Mic Check” diye söz etti ve onu tam anlamıyla bombaladı.

O dönemde kullandığı programları eski bulduğunu ve hiçbir zaman kendini geliştiremediğini söyledi. ‘Bu adamların müzik yapacak programı yok’ dedi ve Sago ve diğerlerine programlar verdiğini söyledi.

Ama gerçek bu değildi… Mesut’un sorusu: “Sana ‘Rap 3 büyükten biridir’ desem kabalık mı olur? Aniden 2 Pushta söylemeye başlar mısın?” Olayı tetikleyen soru buydu.

“Hayır, bunu asla söylemeye başlamazdım ama onların hayattaki en büyük şanslarından biri benimle kıyaslanmak” diyen Fuat Ergin, sönmeye başlayan ateşe adeta yakıt ekledi!

O anları buradan izleyebilirsiniz ?

Fuat’ın sözlerini duyan Sagopa Kajmer, Twitter hesabından Fuat’a yanıt verdi ve paylaşımına Ceza’yı etiketledi.

Fuat’ın 2 Pushta müziğinden alıntı yapan bir Fuat Ergin hayranına cevap vermekten çekinmedi.

Sagopa’nın 2 Pushta alıntısına yanıtı şöyle oldu ?

Fuat’ın müziğini paylaşmasına “Bana ikramiye vermeyin” diyenlere cevabı ise “Fuat Ergen” oldu.

Yıllar önce Kızıl Bayrak müziğinin telif hakkını aldığı tezine bu şekilde yanıt vererek, Fuat’ın küçümsediği programını ve plastik mikrofonunu anmıştı…

Ceza sessiz kalırken Sagopa Kajmer’in bu sözü birçok Rap Twitter kullanıcısı tarafından takdirle karşılandı.

Sözü siz değerli Türkçe Rap dinleyicileri Onedio okuyucularına bırakıyoruz!

Bu tartışma hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sizce Sagopa Kajmer ve Ceza barışabilecek mi? Fuat Ergin’in sözlerinin kafa karışıklığına yol açacağını mı düşünüyorsunuz?

Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu